Odróżnienie szczura od myszy |
Autor |
Wiadomość |
pascual
|
Wysłany: Pią Cze 28, 2013 14:28 Odróżnienie szczura od myszy
|
|
|
Kto jest w stanie mi odpowiedzieć czy to są szczurki czy myszy laboratoryjne?
|
_________________ Nie zdradzają tylko ci co umarli |
Ostatnio zmieniony przez smeg Pią Cze 28, 2013 16:24, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Pią Cze 28, 2013 14:30
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
szczury, z czego ta, która stoi ma duży brzuszek - wg mnie, może być w ciąży albo się tak po prostu ustawiła. |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
|
pascual
|
Wysłany: Pią Cze 28, 2013 14:33
|
|
|
no to wpadka - udusić wszystkich durnych sprzedawców... do dziś byłem pewien że mam dwie labki a przynajmniej tak twierdzili w sklepie - aż wstawiłem fotkę na forum o myszach i tak zostałem hmmm oświecony że to co mam nie jest tym co myślę że mam |
|
|
|
|
Cegriiz
Avaria
|
Wysłany: Pią Cze 28, 2013 14:36
Zwierzątka: Kupa szczura i cztery myszy |
|
|
pascual, masz nauczkę, aby nie kupować w sklepach.
Po tym jak sprzedawca wciskał mi durnoty, ze chomiki Roborowskiego i dżungarskie urosną do rozmiarów syryjskich, na dodatek to jeden i ten sam gatunek tyle, ze mniejsze... |
_________________ Moje ogony
|
|
|
|
|
pascual
|
Wysłany: Pią Cze 28, 2013 14:38
|
|
|
wiesz jakoś nie miałem ochoty łapać szczurów które biegają na wolności a innej możliwości nie ma uwierz mi na słowo a jeśli chcesz głębszych wyjaśnień to zgłoś się na PW ale to będzie kosztowało cię dobrą kawę |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Pią Cze 28, 2013 14:55
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
pascual, to na wszelki wypadek wstaw jeszcze fotki, na których będzie widać "podwozia" - warto od razu ocenić płeć, żeby się nie okazało, że masz parkę i za chwilę będziesz mieć spore stadko maluchów. |
_________________ Czy wiesz, że powstała ulotka o szczurach?
Może chcesz wspomóc kampanię informacyjną roznosząc ulotki do lecznic? A może promując akcję na FB? |
|
|
|
|
pascual
|
Wysłany: Pią Cze 28, 2013 16:20
|
|
|
na razie opanowałem że nie zmykaja do domku jak wkładam reke do środka ale nadal nie chcą się dać złapać a nie chcę ich wystraszyć i zrazić |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Pią Cze 28, 2013 16:25
Zwierzątka: brak |
|
|
http://images38.fotosik.p...50de6df6365.jpg - ja tu widzę jajka... Wydaje mi się, że masz parkę, powinieneś je jak najszybciej oddzielić. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
pascual
|
Wysłany: Pią Cze 28, 2013 16:27
|
|
|
uuu nieciekawie .... no cóż więc czeka mnie kolejna wycieczka 300 kilometrowa aby kupić klatkę - no cóż i tak bywa - a że się zapytam to normalne że za każdym razem jak dam im jeść one całe jedzenie przenoszą do domku? |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Pią Cze 28, 2013 16:41
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
Też mnie to zdjęcie zaniepokoiło, choć pewności nie mam. Skoro nie możesz wziąć ich na ręce to postaraj się jak najszybciej zrobić im zdjęcia tyłeczka z boku.
Szczury są płodne w bardzo młodym wieku! Mimo, że wyglądają na dzieci zaraz możesz mieć duże stadko!
A jeśli masz parkę to kupno drugiej klatki nie rozwiąże problemu - one są stadne i trzymanie ich w pojedynkę też nie jest rozwiązaniem. Muszą być jednopłciowych w stadach. |
_________________ Czy wiesz, że powstała ulotka o szczurach?
Może chcesz wspomóc kampanię informacyjną roznosząc ulotki do lecznic? A może promując akcję na FB? |
|
|
|
|
pascual
|
Wysłany: Sob Cze 29, 2013 01:44
|
|
|
No i już wiem - mam parkę - czeka mnie zakup klatki a nawet dwóch bo skoro teraz już wiem że mam szczurki to ta jest zbyt mała dla nich - ale mam pytanie czy zamiast dokupywać nowe szczurki nie lepiej poczekać aż samiczka sama urodzi i w ten sposób rozdzielić towarzystwo na dwa stadka ? |
|
|
|
|
Cegriiz
Avaria
|
Wysłany: Sob Cze 29, 2013 02:53
Zwierzątka: Kupa szczura i cztery myszy |
|
|
pascual, najlepiej to jedną płeć wykastrować. |
_________________ Moje ogony
|
|
|
|
|
nimka
|
Wysłany: Sob Cze 29, 2013 03:47
Zwierzątka: Pies, 3 Koty + u rodziców: Kot i Pies |
|
|
pascual napisał/a: | No i już wiem - mam parkę - czeka mnie zakup klatki a nawet dwóch bo skoro teraz już wiem że mam szczurki to ta jest zbyt mała dla nich - ale mam pytanie czy zamiast dokupywać nowe szczurki nie lepiej poczekać aż samiczka sama urodzi i w ten sposób rozdzielić towarzystwo na dwa stadka ? |
hm... ale wiesz, że ona może urodzić np. 15 maluchów?
i jest jeszcze jeden duży problem: te dwa szczurki mogą być rodzeństwem - a to grozi dużą podatnością ich potomstwa na różne choroby (chociażby guzy, nowotwory).
Masz tam jakiegoś weterynarza zajmującego się zwierzętami domowymi?
Szczury ogólnie są chorowite. Nie wiem czy jest sens "robić" tyle szczurów nie wiedząc czy można będzie je leczyć w razie potrzeby. |
_________________ Nasz wątek: [KLIK] |
|
|
|
|
pascual
|
Wysłany: Sob Cze 29, 2013 03:57
|
|
|
no więc po kolei:
Cegriiz, a znasz jakiś domowy sposób na kastracje? bo ja już zapytałem i nikt czegoś takiego tu nie robi.
nimka, nawet nie baw się w proroka ze piętnastka - weterynarz jest nawet pani weterynarka (czy jak to się tam odmienia) ale tu szczurki nie są uważane jako zwierzaki domowe - za takowe uchodzą tylko koty i psy - nawet papugi są uznawane jako plaga i nikt sie nimi nie zajmuje.
A co do różnych rodziców hmmm na pewno maja różne matki i na 80 % też innych ojców |
|
|
|
|
furburger
bez kija nie podchodź
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Sob Cze 29, 2013 08:41
|
|
|
pascual napisał/a: | jakiś domowy sposób na kastracje? |
Nie wierzę że to czytam, normalnie nie wierzę... jak chcesz domowym sposobem pozbawić faceta jaj?! obciąć nożem kuchennym na żywca?
o matko i córko... |
_________________ Ferdek, Boczek, Paździoch
Alfred [*] Manfred [*] Bolesław [*] Kayomi [*] Księżniczka [*] Perła [*]
Fruburgerwe stadko |
|
|
|
|
|