|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Red Eyed Devil |
Autor |
Wiadomość |
quagmire
|
Wysłany: Pon Kwi 02, 2012 16:04
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Super, to możecie mi wyjaśnić genetykę devili - tzn jakie i na czym być mogą? |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
|
wuwuna
Zaproszone osoby: 4
|
Wysłany: Pon Kwi 02, 2012 16:43
Zwierzątka: Koronolo i jego królestwo |
|
|
baradwys, devile są nowe i nawet Aglája nie ma dużej wiedzy na ich temat. A dodając, że czescy polecają rozmnażać tylko 'zwykłe devile' to najczęściej nie dopisują do nich dodatków. Skąd potem pomyłki.
Fenotypowo trzeba z ostrożnością opisywać, wiadomo, że czasem jest to złudne.
A i
baradwys napisał/a: | A ku-ku jest o wiele za ciemna na albino devila, więc obstawiam, że jest homozygotycznym devilem | Po homozygocie wyszłyby same devile. A tak nie jest.
quagmire, devile analogowo jak burmese są widoczne na locusie c, na innych się mogą ukrywać. Mogą się łączyć z każdym kolorem. Zawsze z dodatkiem c. Mogą mieć pointy lub nie. |
w bajkowej krainie do której i ja zmierzam...Aweszelle, Wowo, Ydżynty, Reggae, Ingraadu, Gunnar, CH.P.Ramudilka, Uoi, Wuneczka, Mastomys, Qremkline Qundelek, Bowdaraża, Xibbula, Kóelkonos, Tepikól, Góró Jokómkel, Gygymeszl, Gymýmmöl, Flip, Umúmrúl, Champion, Raś, Hebreebreel, Werdamerda, Enty Emiśmiś, Diópiószele, Charlie, Gín Géžužůý, Awwu, Bůxůwůxib, Umumul, Uau-uu, Dżyliki, Ju-Wu-Tumpek |
|
|
|
|
Azi
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Pon Kwi 02, 2012 17:44
Zwierzątka: Impuls ZR, Impet ZR, Kakashi ZR, Snoopy, Wypłosz i czterolatek |
|
|
baradwys napisał/a: | A ku-ku jest o wiele za ciemna na albino devila, więc obstawiam, że jest homozygotycznym devilem. A skoro tak to łącząc ją z siamese uzyskałam siamese i siamese devile, black RED + russian silver RED, a nie żadne himalayany i american blue W miocie pojawiły się najpewniej seal i agouti pointy, ponieważ z podobnych, pokrewnych połączeń powychodziły agouti pointy (drugi miot po ojcu i miot po siostrze). |
baradwys, weź się zastanów co oznacza homozygota, a potem się zastanów, co ty wypisujesz. Devil jest dominujący, homozygota oznacza, że ma dwa takie same allele, skoro tak, to ma dwa razy devila, a SKORO TAK, to by ci się same devile urodziły, bez żadnych syjamów.
Po raz kolejny wykazujesz się niekompetencją jeżeli chodzi o rozpiskę kolorów, sama sobie zaprzeczając i pisząc wykluczające się rzeczy. I sorry, ale tego nie zatuszuje ani znajomość z uber-hodowcami ani ze specami od genetyki, tak samo, jak znajomość z astronautą nie oznacza, że widziało się na Marsie zielone ludziki.
Nie apeluję już o dokształcenie się, ale chociaż o to, żebyś ZANIM coś napiszesz - pomyślała, bo ja wiem doskonale, że bzdury wypisujesz, ale dla szarego użytkownika forum wprowadza to nieco zamieszania i znów, dzięki twoim wypowiedziom wychodzi, że genetyka barwna to jakaś czarna magia
co do samych himów, silverów i czego-by-tam-jeszcze nie było, to sie nie wypowiem, bo mi sie nie chce tematu zgłębiac, ale dla mnie jeżeli rodzą się SAME czarne, syjamy i silvery, a nie urodzi się ŻADEN russian blue, czy americam blue, to jest to podejrzane (dla niezorientowanych russian silver = russian blue + american blue), chociaż możliwe. Tylko, że w czeskim związku bardzo wygodna i szeroko praktykowaną rzeczą jest opisywanie wszystkiego jako russian silver, bo w razie czego nie będzie niespodzianki, a i na wystawach zawsze mozna zwalić wadliwy kolor na russian silver |
_________________ W : Gandalf, Bilbo, Frodka, Asfa, Dzika, Yavanna, Fniszka RT, Nessa, Fea RT, Moria, Bajaderka HF, Dafne z TM, Baletka z TM, Finka JR, Sasanka RT, Itsu SR, Ruda, Nastka, Irytacja SR, Luthien Tinuviel AB, Hipokryzja HF, Inazuma SR, Athame HF, Kagura HF, Muffinka HF |
|
|
|
|
baradwys
Catch Me If You Can
|
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 02:51
|
|
|
Azi napisał/a: | baradwys, weź się zastanów co oznacza homozygota, a potem się zastanów, co ty wypisujesz. Devil jest dominujący, homozygota oznacza, że ma dwa takie same allele, skoro tak, to ma dwa razy devila, a SKORO TAK, to by ci się same devile urodziły, bez żadnych syjamów. | jak po homozygotycznym devilu i siamese chcesz mieć 100% devili? Nijak Ci nie wyjdzie 100% devili, jeśli nie pokryjesz drugim devilem, więc może sama się zastanów co piszesz? Cytat: | co do samych himów, silverów i czego-by-tam-jeszcze nie było, to sie nie wypowiem, bo mi sie nie chce tematu zgłębiac, ale dla mnie jeżeli rodzą się SAME czarne, syjamy i silvery, a nie urodzi się ŻADEN russian blue, czy americam blue, to jest to podejrzane (dla niezorientowanych russian silver = russian blue + american blue), chociaż możliwe | więc jeśli możliwe to o co halo? Azi napisał/a: | Tylko, że w czeskim związku bardzo wygodna i szeroko praktykowaną rzeczą jest opisywanie wszystkiego jako russian silver, bo w razie czego nie będzie niespodzianki, a i na wystawach zawsze mozna zwalić wadliwy kolor na russian silver | toś teraz wyskoczyła, a hodowcy SHSRP nigdy nie ocenili żadnego szczura fenotypowo? A to dziwne?
to raz a dwa jak sama zauważyłaś Cytat: | A ku-ku jest o wiele za ciemna na albino devila, więc obstawiam, że jest homozygotycznym devilem. A skoro tak to łącząc ją z siamese uzyskałam siamese i siamese devile, black RED + russian silver RED, a nie żadne himalayany i american blue W miocie pojawiły się najpewniej seal i agouti pointy, ponieważ z podobnych, pokrewnych połączeń powychodziły agouti pointy (drugi miot po ojcu i miot po siostrze). |
gdyby miot był po dwóch homozygotycznych devilach przyznała bym Ci rację, w tym przypadku po prostu nie mogę. Zaczerpnęłam wiedzy u osoby, która tę odmianę stworzyła oraz czeskiego hodowcy, który całą swą uwagę skupia właśnie tej odmianie oraz rozmnaża nie tylko czarne devile jak bodaj wuna pisała
Dla mnie ich słowa mają więcej racji, jako iż mają wiedzę nie tylko czysto teoretyczną w temacie tej odmiany |
_________________ Informacja od MT: Osoba korzystała z cudzego loginu i hasła (bez zgody tej osoby), by czytać forum. Za kradzież konta otrzymała ban stały. AD |
Ostatnio zmieniony przez baradwys Wto Kwi 03, 2012 03:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
majlena
zawsze pozytywnie
|
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 03:20
Zwierzątka: obecnie w sferze marzeń |
|
|
Off-Topic: | jak skończycie dochodzenie do prawdy, to napiszcie to, proszę, tak, żebym i ja mogła zrozumieć od deski do deski z góry dziękuję |
|
_________________ -> B.RAT: miniusie, kreciki, fragles oraz koralikowiec
WWW Ą-Trumpusia, WWW Ąqysia(Dywan), Sanders Flytrap Kärpäsloukku(Pułapka) oraz Dziedzic Morfeusza
Figa, Czarna Magia, Bzdurka, Lulu, Nutka, Choco, Bańka, Limonka, Rurka, Duszyczka, WWW Arbuzia i ...
a także bRATkowe gratki do szczurzej klatki <- tymczasowo nie szyję... proszę czekać na mój powrót do gry. |
|
|
|
|
Azi
|
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 08:57
Zwierzątka: Impuls ZR, Impet ZR, Kakashi ZR, Snoopy, Wypłosz i czterolatek |
|
|
baradwys, devil jest dominujący, nie recesywny. Dominująca homozygota oznacza, że masz po niej 100% devili heterozygotycznych - jawnych (na odmianie akromelanistycznej) bądź ukrytych (na odmianie nieakromelanistycznej - czy znaczenie słowa akromelanizm, też wytłumaczyć?) i ZERO czystych odmian akromelanistycznych. Nie jęcz i przeanalizuj znaczenie przedrostka "homo" i "hetero" ze słowem "zygotyczny"
Ponieważ nie rozumiesz, to napiszę jasno i przejrzyści na prostych literkach.
AA + aa = Aa i aA, które dają to samo, a barwa jest widoczna (ujawniona) przy genie dominującym. Dlatego skoro obstawiasz (ty personalnie obstawiasz, a nie żaden inny hodowca, tylko ty, bazując na swojej wiedzy), to znaczy, że nijak tego nie rozumiesz... amen.
baradwys napisał/a: | hodowcy SHSRP nigdy nie ocenili żadnego szczura fenotypowo? | widzisz i tu jest róznica, bo jezeli potem wychodzą "niespodzianki", to nikt nie robił nie wiadomo jakiego halo i nie próbował tworzyć zalezności genetycznych od nowa, tylko przyznawał sie do pomyłki i poprawiał rodowody - patrz moja Athame. Mylić się jest rzeczą ludzką i każdy ma do tego prawo, ale iść w zaparte w ślepym zacietrzewieniu... to głupota. |
_________________ W : Gandalf, Bilbo, Frodka, Asfa, Dzika, Yavanna, Fniszka RT, Nessa, Fea RT, Moria, Bajaderka HF, Dafne z TM, Baletka z TM, Finka JR, Sasanka RT, Itsu SR, Ruda, Nastka, Irytacja SR, Luthien Tinuviel AB, Hipokryzja HF, Inazuma SR, Athame HF, Kagura HF, Muffinka HF |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 12:26
|
|
baradwys napisał/a: | jak po homozygotycznym devilu i siamese chcesz mieć 100% devili? Nijak Ci nie wyjdzie 100% devili, jeśli nie pokryjesz drugim devilem, więc może sama się zastanów co piszesz | baradwys, devil jest mało znany jako odmiana, ale są prawdy poznane wieki temu i nie da się tego zaprzeczyć.
Znajdź słownik i przeczytaj czym różni się homozygota od heterozygoty.
majlena, wszystko jest jasne i oczywiste, po prostu baradwys jeszcze wiele się musi nauczyć. |
w bajkowej krainie do której i ja zmierzam...Aweszelle, Wowo, Ydżynty, Reggae, Ingraadu, Gunnar, CH.P.Ramudilka, Uoi, Wuneczka, Mastomys, Qremkline Qundelek, Bowdaraża, Xibbula, Kóelkonos, Tepikól, Góró Jokómkel, Gygymeszl, Gymýmmöl, Flip, Umúmrúl, Champion, Raś, Hebreebreel, Werdamerda, Enty Emiśmiś, Diópiószele, Charlie, Gín Géžužůý, Awwu, Bůxůwůxib, Umumul, Uau-uu, Dżyliki, Ju-Wu-Tumpek |
|
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 12:40
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
wuwuna, majlena by chciała zrozumieć devile, a nie miot mityczny Chyba.
Czyli działa jak burma? Więc Devil jest widoczny tylko na akromelanistycznych szczurach? Może być na burmie? |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
Ostatnio zmieniony przez smeg Wto Kwi 03, 2012 12:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Szura
Wasza Wyskokowość
|
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 12:42
|
|
|
Ja mam wrażenie, że może baradwys myśli, że devile warunkuje gen recesywny? Albo że to dominacja niezupełna? Albo miesza to jeszcze z locus C? |
_________________ Jeśli powstaniesz choć jeden raz więcej niż upadłeś, uda ci się. |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 13:30
|
|
quagmire napisał/a: | wuwuna, majlena by chciała zrozumieć devile, a nie miot mityczny | Majlena, pytaj co chciałabyś wiedzieć, chętnie odpowiem.
quagmire napisał/a: | Czyli działa jak burma? Więc Devil jest widoczny tylko na akromelanistycznych szczurach? Może być na burmie? | działanie analogowo jest takie samo jak przy burmie. Może się z nią łączyć. devila, burmese można zobaczyć tylko na locusie c. Na innych są niewidoczne jeśli nawet występują.
baradwys, a miotów typu siamese, himalayan + devil było kilka i rodziły się czasem same devile. Jak i po 2 devilach nie muszą się rodzić same devile. Więc nie trzeba wszystkiego samemu rozmnażać by wiedzę mieć. |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
|
|
|
|
Nakasha
|
Wysłany: Czw Maj 10, 2012 12:44
Zwierzątka: 3 psy, 2 kotki |
|
|
To ja się gwoli tematu pochwalę moimi devilkami.
Gunju - standard, red eyed devil agouti, varieberk
Ganix - standard, red eyed devil, double berkshire
Razem:
|
_________________ Za TM: 95 szczurzych duszyczek [*] |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Pon Paź 08, 2012 22:10
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
QWORONOG van Blue Moon
(standard, teddy rex, RED, himalayan?, berkshire) |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
mmarcioszka
|
Wysłany: Nie Lut 17, 2013 16:25
Zwierzątka: królinka i szczury |
|
|
Jak będzie wyglądał w takim razie burmese devil - czym się bedzie różnił fenotypowo od zwykłego burmese? |
|
|
|
Vaco
phage the Chihuahua
|
Wysłany: Nie Lut 17, 2013 16:28
|
|
|
mmarcioszka, wunia pokazywała w miocie B WWW |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|