|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Kołowrotek |
Autor |
Wiadomość |
Dogha
|
Wysłany: Pon Sty 23, 2012 22:21
Zwierzątka: 3 psy, chomik, szczur |
|
|
Jeśli potrzebne są fotki Trixie plastiku 28cm lub Karlie wonderland boogie wheel 29cm to służę, mam oba dla chomika. Tylko powiedzcie co chcecie na nich widzieć. |
|
|
|
|
bonzo
|
Wysłany: Sob Lut 04, 2012 12:51
Zwierzątka: sczurek :D |
|
|
Moje nawet na kołowrotek nie spojrzały ; ) I nie wkładajcie ich na siłę, bo zniechęcicie je do siebie ; ) |
_________________ Mandarynka, Bella <3 |
Ostatnio zmieniony przez susurrement Nie Lut 05, 2012 14:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
misha101
|
Wysłany: Pią Kwi 20, 2012 20:19
Zwierzątka: Szczury |
|
|
Moje szczurki mają dość duży kołowrotek średnica 25 cm, bez szczebelków jednolite (taka siatka tam jest). Biegają w nim raz na jakiś czas przez maksymalnie kilka sekund, przechodzą przez niego, bujają się lub biegają jeden w jedną drugi w drugą i się w nim tarmoszą, więc myślę że szkoda im zabierać taką zabawkę, skoro korzystają z niej tak mało. Przy takim użytkowaniu pewnie jest więcej korzyści dla ich kondycji fizycznej niż szkód dla kręgosłupa. Mój poprzedni ogonek nie był zainteresowany, więc jest to kwestia indywidualna. Także dla niektórych polecam |
|
|
|
|
Ninek
|
Wysłany: Pią Kwi 20, 2012 20:33
Zwierzątka: 7 kotów, 2x chomik + pies |
|
|
W kołowrotku odpowiedniej średnicy nic sie szczurowi w kręgosłup nie stanie.
A że niewiele osobników (u mnie jeden na ponad 30) sie interesuje bieganiem w miejscu to inna sprawa. Pewnie gdyby od malutkiego były uczone to by sie przyzwyczaiły. Na pewno wygodne jak pare dni nie można ich wypuścić. |
_________________ Ze mną:
Kotowate: Mefisto, Mocca, Mia, Manga, Rambosz, Nyks i Hades. [*] Maura [*]
Chomik dżungarski: Ekler; Chomik syryjski : Truskawka
W pamięci 'stare stado': H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F i 'nowe stado': G, B, M, T, Z, MM, W, P, P i LL |
|
|
|
|
Cola
dumny student wet :D
|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 00:19
Zwierzątka: kot |
|
|
kupiłam moim grubasom tydzień temu ten kołowrotek
http://www.zooplus.pl/sho...lowrotki/170433
od 3 dni jedna w nim lata. tylko jedna, reszta ma go w de (chyba że robią to kiedy mnie nie ma, lub kiedy śpię )
ciche to, słychać tylko tuptanie, super zrobiony, szczur w normalnej pozycji biegającej, ogon lekko do góry ale nie wydaje mi się żeby było to groźne dla zdrowia. oceniam pozytywnie |
_________________ mam kota.
|
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 06:35
Zwierzątka: brak |
|
|
Też mam ten kołowrotek, został po mojej myszce. Dałam go szczurom i też tylko jedna w nim lata Ta sama, która już kiedyś biegała w mniejszym kołowrotku, jak była malutka, ale później musiałam go zabrać, bo urosła. Ciekawe, czy to pamięta |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
WrzecePiore
|
Wysłany: Sob Maj 25, 2013 14:44
Zwierzątka: Honorata Szczurkowa |
|
|
Moja Szczurkowa
biega w kołowrotku ale troszkę go zmodernizowałem |
|
|
|
|
Karena
SITH HAPPENS
|
|
|
|
|
nikoś
|
Wysłany: Wto Maj 19, 2015 17:30
Zwierzątka: kot,5 szczurków |
|
|
Moje szczuraski posiadają kołowrotek 28 cm firmy Trixie, i powiem wam że korzystają z niego praktycznie o każdej porze dnia i nocy.Bardzo polecam. odkąd mają go w klatce szczurki nie niszczą hamaków, bo są maksymalnie wybiegane . |
_________________ Szczur potrzebuje szczura,taka jego natura.
Szczurki-Nikoś, Sammi,Filip,Julek,Amorek
Kot-Klemens |
|
|
|
|
FOXI
|
|
|
|
|
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Śro Maj 20, 2015 12:00
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
nikoś, w życiu nie spotkałam szczura, który chciałby biegać w kołowrotku Moim zdaniem są na to po prostu za mądre. A przy odpowiedniej ilości wybiegów nie ma potrzeby, żeby się wybiegiwali w klatce - mogą w niej sobie odpoczywać. |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Śro Maj 20, 2015 12:27
|
|
A moje niektóre samiczki lubiły, ale głównie w młodszym wieku Może nie jakoś intensywnie całymi dniami, ale często słyszałam, że sobie biegają. Oczywiście nie zamiast wybiegu poza klatką, ale jako dodatkowa atrakcja. Też mam kołowrotek Trixie 28 cm, na szczęście biegają w nim tylko maluchy (których aktualnie nie mam, więc nikt nie biega ), więc nie zabieram, mimo że jest nieco za mały. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Śro Maj 20, 2015 22:16
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
Moje też kochały. A maluchy w grupie to już świata poza nim nie widziały (kołowrotek okupowany przez stadko maluchów zachowuje się znacznie ciekawiej i mniej przewidywalnie niż używany przez pojedyncze zwierzę - np. potrafi poruszać się w przeciwnym kierunku co biegnący ogon, a maluch ląduje na suficie ). |
_________________ Czy wiesz, że powstała ulotka o szczurach?
Może chcesz wspomóc kampanię informacyjną roznosząc ulotki do lecznic? A może promując akcję na FB? |
|
|
|
|
nikoś
|
Wysłany: Wto Cze 02, 2015 05:13
Zwierzątka: kot,5 szczurków |
|
|
Ale moje też mają codzienne wybiegi po pokoju , plus wielką woliera, a kołowrotek sprawdza się w 100%.Długo się zastanawiałam czy kupić, bo kołowrotki nie są polecane dla szczurka w ale jak widać warto było. |
_________________ Szczur potrzebuje szczura,taka jego natura.
Szczurki-Nikoś, Sammi,Filip,Julek,Amorek
Kot-Klemens |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Wto Cze 02, 2015 10:48
|
|
nikoś, a jakich rozmiarów masz kołowrotek? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|