Pomarańczowe plamy na skórze i ogonie. (Samce, samice) |
Autor |
Wiadomość |
Nakasha
|
Wysłany: Nie Sty 24, 2010 17:00
Zwierzątka: 3 psy, 2 kotki |
|
|
zuuzuushii, w tym wieku jak najbardziej testosteron jest już aktywny. Możesz ich umyć w Nizoralu. Ale jeśli zacznie im się przerzedzać sierść, to może wskazywać na grzybicę. |
_________________ Za TM: 95 szczurzych duszyczek [*] |
|
|
|
|
zuuzuushii
|
Wysłany: Nie Sty 24, 2010 17:26
Zwierzątka: (*) za TM. 14 <:3)~ (*) |
|
|
sierść maja na razie całe szczęście piękną i gęstą:) ale sięgnę po nizoral na wszelki wypadek.
Mam też Versele-Laga Furry Foam pianka pielęgnująca sierść ale to na to raczej się nie nadaje...? |
|
|
|
|
olus0312
DIL GANG
|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 08:33
Zwierzątka: 3 smrody i pies Diler |
|
|
Niedawno zauważyłam u mojej sczurci (wiek ok. 10 miesięcy) pomarańczowe plamy na ogonie, obejrzałam skórę pod sierścią i nie znalazłam tam żadnych niepokojących oznak. Zgodnie z zaleceniami umyłam ogon szczoteczką, ale nic to nie dało. Szczurcia zachowuje się normalnie. Dostaje także vibowit, bo wyczytałam że to niby brak witamin, lecz nic nie pomaga. Czy ktoś ma pomysł jak to leczyć czy tu już tylko wet pozostaje? |
_________________ Ze mną: Lola Abraxas, Bulinka i Quanta SunRat's
Za TM - Staś, Ice of Anahata, Gaja SunRat's, Kichacz
|
|
|
|
|
RAYA
|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 09:33
|
|
|
mam to samo...tylko że moje szczurki mają 2 miesiące na skórze nie ma nic niepokojącego natomiast ogon od dwóch dni jest w pomarańczowo brunatne plamy... takie rudawe... co to znaczy? |
_________________ Łazik i Wstydziocha
|
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 09:55
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
RAYA, znaczy, że mają brudne ogony i śpią w sikach Z moich tylko jeden szczur nie ma żółtych plam - ten, który myje ogon. Reszcie muszę myć sama starą szczoteczką do zębów. |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
olus0312
DIL GANG
|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 10:38
Zwierzątka: 3 smrody i pies Diler |
|
|
A jak myję szczoteczką i nie schodzi to też jest normalne? |
_________________ Ze mną: Lola Abraxas, Bulinka i Quanta SunRat's
Za TM - Staś, Ice of Anahata, Gaja SunRat's, Kichacz
|
|
|
|
|
Wiejka
|
Wysłany: Czw Sie 04, 2011 15:08
|
|
|
ja ostatnio byłam u weta w sprawie czegoś zupełnie innego, ale jak zobaczyła te plamki to powiedziała, że to niedobór witamin ( a ona się spacjalizuje w szczurkach) i dostałam takie le: Wita-Tonyl, zobaczymy pare kropli sie daje tyle. |
|
|
|
|
Gadom
|
Wysłany: Śro Sie 17, 2011 15:29
Zwierzątka: Pies, |
|
|
Przeczytałem w miarę pierwsze strony tematu dla upewnienia, w związku ze martwię się o szczura z innego powodu( już tyle panikuje ze wiecie ) głaskałem jednego szczurka żeby go uspokoić bo ma ze mną tyle stresów bo chce mu dokładnie jajka obejrzeć i głaskając zobaczyłem ze skórę ma pomarańczowa,wziąłem drugiego szczura tez ma to, czytając tutaj rozumiem ze to łupież/łojotok? Jest ciepło wiemy to one są 11 dni w nowym miejscu wiec stres wiec rozumiem ze to ogolenie normalne i nie ma co z tym walczyć? i jest to tylko na plecach głowa jest czysta. |
_________________ ze mną :
za TM : Max I [*],Max II [*],Wielki Wojownik Sheldon, Wojownik cichy bohater Dexter[*] |
|
|
|
|
Dori
Eksploracja ludzkości
|
Wysłany: Śro Sie 17, 2011 15:36
Zwierzątka: 4 mysiepysie |
|
|
Gadom, kwestia poziomu testosteronu. Jeżeli nie łysieją, to powinno być okej |
|
|
|
|
Gadom
|
Wysłany: Śro Sie 17, 2011 15:39
Zwierzątka: Pies, |
|
|
Dori, tu mnie tez zaczęło martwic jak czytam dalej bo one gubią sierść, placków łysiejących jakiś nie ma. Będę obserwował jak coś w końcu trafia niestety do weterynarza. |
_________________ ze mną :
za TM : Max I [*],Max II [*],Wielki Wojownik Sheldon, Wojownik cichy bohater Dexter[*] |
|
|
|
|
kinia
|
Wysłany: Pon Kwi 18, 2016 21:25 pomarańczowy łupież
|
|
|
Mam problem. Mój szczur ma pomarańczowy łupież, co powinnam zrobić, koniecznie iść do weterynarza? |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
|
|
|
|
Rusałka
|
Wysłany: Pon Kwi 18, 2016 23:17
|
|
|
Scaliłam z istniejącym już tematem.
kinia, zanim założysz nowy temat, sprawdź czy na forum nie ma wątku o podobnej treści lub odpowiedzi na nurtujące cię pytanie. |
|
|
|
|
Skarpetka
100% bawełny
|
Wysłany: Wto Lis 08, 2016 23:50
Zwierzątka: Dorito, Vin, Nacho, Trufel |
|
|
Hej. Czy Waszym zdaniem taki rdzawy brud na hamaczku może być spowodowany samczym łupieżem? Na skórze szczurków na razie nic nie widziałam, jeden ma tylko plamy na ogonie. (ranki i barwiące jedzenie też raczej wykluczyłam)
|
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Śro Lis 09, 2016 03:23
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
Skarpetka, a jesteś pewna, że to nie ślady moczu? Jeśli masz w domu wodę utlenioną to polej na te plamy - jeśli będzie się pienić to prawdopodobnie masz u któregoś ogona krew w moczu. Albo - jeśli nie będzie się pienić - po zmoczeniu hamaczka moczem zostaje taki brud z ogona, ale na mojej komórce wygląga to bardzo w ciepłych barwach, nie jak brud. Ew. porfiryna, ale też za bardzo rozwodnione te plamy.
Łupież aż takich śladów nie zostawia, może być czasem nieco "pyłu" na hamakach. |
_________________ Czy wiesz, że powstała ulotka o szczurach?
Może chcesz wspomóc kampanię informacyjną roznosząc ulotki do lecznic? A może promując akcję na FB? |
|
|
|
|
|