|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Obcinanie pazurków. |
Autor |
Wiadomość |
sliwkowapanna
|
Wysłany: Nie Lut 02, 2014 09:38
Zwierzątka: 4 szczury i 2 myszki |
|
|
a u mnie gałązki podziałały odwrotnie, Harry miał jeszcze ostrzejsze pazury.
a mnie zastanawia, bo nigdy nie obcinałam Harremu pazurów i raczej nie zamierzam, bo w 90% czasu raczej nie drapie, czasem coś lekko jak schodzi po ręce...ale bardziej mnie zastanawia, że on ma takie jakby fazy... że z tydzień dwa ma tak ostre pazurki, że potem dłonie goją mi się z 2 tygodnie... a potem znowu ma ok. i nie wiem co z tym zrobić... |
|
|
|
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Nie Lut 02, 2014 09:41
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
sliwkowapanna, podejrzewam, że sam dba o swoje pazurki i skraca je zębami. Potem odrastają i jak znów są za długie, dokonuje autokorekty |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
sliwkowapanna
|
Wysłany: Nie Lut 02, 2014 09:58
Zwierzątka: 4 szczury i 2 myszki |
|
|
to niech je łobuz obgryza już, bo jak wczoraj klatkę w gorącej wodzie myłam to myślałam, że zwariuje. jeszcze kto kiedy spyta czy się tnę;d |
|
|
|
kasia2406
|
Wysłany: Czw Mar 12, 2015 14:42
Zwierzątka: NIE MAM NO! |
|
|
Czy obcinanie pazurów jest konieczne ? |
_________________ IDŹCIE BO !
|
|
|
|
|
ema0505
|
Wysłany: Czw Mar 12, 2015 14:49
Zwierzątka: 5 szczurzych panów i pies Collie nie border |
|
|
Jeżeli szczur sobie nie obgryza/sciera sam, to tak. |
_________________ Ze mną: Borys, Bobby Singer, Cookie spod Husarskich Skrzydeł, Gambit of Zirrael, Zen Rotta Taivas, Zick Rotta Taivas, Dave Incredible Rats <3
Za TM: Nodi vel Zdzichu, Scooby vel Pindol, Hienek, Arnold, Harry, Mortimier Pierwszy, Majki, Jessie, Tutek, Czarny
Nasz temat: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=15302
Zapraszam
|
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Pią Mar 13, 2015 14:17
Zwierzątka: brak |
|
|
Nie powiedziałabym, że konieczne - raczej według uznania właściciela Chyba, że pazurki są na tyle długie, że zahaczają np. o hamaki, a szczur jest starszy i gorzej radzi sobie z poruszaniem się po klatce - wtedy zawsze obcinam. U młodych sprawnych szczurków długie pazurki mi nie przeszkadzają, im też nie. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Pią Mar 13, 2015 14:35
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
smeg napisał/a: | U młodych sprawnych szczurków długie pazurki mi nie przeszkadzają, im też nie. | Mi też nie przeszkadzały - do pierwszego krwotoku od zerwanego pazura. Teraz obcinam wszystkim ogonom, które same nie obgryzają - bez względu na wiek. |
_________________ Czy wiesz, że powstała ulotka o szczurach?
Może chcesz wspomóc kampanię informacyjną roznosząc ulotki do lecznic? A może promując akcję na FB? |
|
|
|
|
Pati112
|
Wysłany: Pią Mar 13, 2015 14:43
|
|
|
U nas chłopaki mają obowiązkowo obcinane, może średnio im się to podoba, ale szczurze łapki muszą być zadbane. |
_________________ -= Natan i Edek =- |
|
|
|
|
kasia2406
|
Wysłany: Sob Mar 14, 2015 12:03
Zwierzątka: NIE MAM NO! |
|
|
Rozumiem . Moje są dość młode i ich pazurki na razie nie potrzebują obcinania (tak mi się wydaję) A czym obcinacie swoim ogonkom ? |
_________________ IDŹCIE BO !
|
|
|
|
|
Ala Kanclerzews
|
Wysłany: Śro Lut 01, 2017 18:50 Czy szczurom TRZEBA obcinać pazurki?
Zwierzątka: dwie szczurze córeczki: Alien i Milka, |
|
|
Czy niezbędne jest obcinanie szczurom pazurków? Mój szczurek nie drapie, ale pazurki są dość długie. Czy powinnam je obciąć? |
_________________ 🐭💗🐭
|
|
|
|
|
agathe1988
|
Wysłany: Śro Lut 01, 2017 19:14
Zwierzątka: Cała 16 w <3 |
|
|
Ala Kanclerzews, scaliłam Twój post z istniejącym tematem. Zanim założysz nowy wątek upewnij się, czy podobny nie funkcjonuje już na forum. |
_________________ Na zawsze w sercu: Dumbo [*] Dabi [*] Abu [*] Dropsik [*] Gucio [*] Bubuś [*] Mount [*] Tadeusz of Zirrael Rattery [*] Everest [*] Homer [*] Thor [*] Dover [*] Otto [*] Puci [*] Navaho Incredible Rats [*] Powhatan Incredible Rats [*] |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|