|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Karmienie szczurów bez udziału karmy. |
Autor |
Wiadomość |
Szczurówka
|
Wysłany: Sob Cze 21, 2014 23:40 Karmienie szczurów bez udziału karmy.
Zwierzątka: .... |
|
|
Witam.
Mam pytanie: Czy można karmić szczury ale bez udziału karmy?
Czyli przygotowywać dla szczura samemu posiłek? Np. z ryżu lub makaronu
i mięsa(co jakiś czas), warzyw i owoców. I jako uzupełnienie diety dawać im co jakiś
czas jajko gotowane, twaróg, sucharki i inne dodatki.
Bo się zastanawiam czy tak nie karmić szczurów ponieważ uważam że takie pożywienie wpłynie bardziej
korzystniej na szczura niż karma i jedzenie jest bardziej naturalniejsze...
Proszę o pomoc. |
_________________ ... |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Sob Cze 21, 2014 23:51
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
Szczurówka, czy uważasz, że w naturze szczury mają do dyspozycji makaron, twaróg czy gotowane warzywa? Podstawę ich diety stanowią ziarna.
Jeśli koniecznie chcesz sama decydować o każdym składniku diety to zrób własną mieszankę (jest o tym osobny wątek) - pytanie tylko czy masz wystarczającą wiedzę o potrzebach żywieniowych szczurów, aby poprawnie zbilansować taką dietę. Osobiście interesowałam się żywieniem koni (temat bardzo dobrze przeanalizowany naukowo, jest sporo publikacji na ten temat - znacznie więcej niż o szczurach) i wymiękłam na zależnościach między minerałami. Nie takie to proste jak się na pierwszy rzut oka wydaje. |
_________________ Czy wiesz, że powstała ulotka o szczurach?
Może chcesz wspomóc kampanię informacyjną roznosząc ulotki do lecznic? A może promując akcję na FB? |
|
|
|
|
susurrement
i'm a dreamer.
|
Wysłany: Nie Cze 22, 2014 07:38
Zwierzątka: 2 susły, jeż i piesy dwa a Nela z rodzicami |
|
|
Widziałam kilka szczurów karmionych 'tym co akurat jadł właściciel' i często były to szczury bardzo grube, z wieloma niedoborami i w efekcie tego bardzo chore. To naprawdę nie ma sensu. I nie wiem dlaczego miaĺoby być bardziej naturalne? |
_________________ dwa susły, jeż Zefir; psy Pikolo i Molly, Nela
za TM Po, Tori, Timon, Pumba, Tosia, Misia, Tina, Mimi, Plamka, Bonifacy, Filemon, Miracle of A, Chandrika of A, Czekoladka of A, Elodie SR, Timba, Groteska of A, Czereśnia of A, Iluzja SR, Magnolia, Destiny of A, Molly, Moduł of A, Konwalia of A, Helenka SR, Pció, Mabelle of A, Kokardka, Koniczynka SR, Gracja SR, Kami of R4U, Pasja, Vivienne of A, Bamse, Vinci of A, Kulka, Kiss of RAT4U, Antonine B, N, B&B, Krunio, Biszkopcik, Bilbo, Fiona, Molly, Całusek, Bójka, Skarpetka, Brawurka, Bajka. Tościk i Huk & Przytulak, Lucek, Puszka, Rich i Stefan |
|
|
|
|
noovaa
|
Wysłany: Nie Cze 22, 2014 08:20
Zwierzątka: Brygada Ryzykownego Ratunku |
|
|
Szczurówka, czysto w teorii, jeśli wyliczysz szczurom ~14% białka, ~4% tłuszczu w tym co dajesz. Urozmaicisz dietę. Wyliczysz zapotrzebowania na witaminy i inne składniki odżywcze. Weźmiesz pod uwagę co i jak szczur trawi oraz ścieranie zębów. To czysto teoretycznie możesz karmić bez karmy, ale uwierz mi że tak wyliczona dieta i tak oprze się na ziarnach, zdecydowanie nie na makaronie, który po przeróbce nie ma już żadnych wartości poza tym że tuczy |
|
|
|
cornflakegirl
|
Wysłany: Nie Cze 22, 2014 08:32
Zwierzątka: 2 szczury i 2 psy |
|
|
Jakby się chciało ułożyć dobrze dawkę żywieniową to jeszcze trzebaby zrobić badania strawnościowe :p |
_________________ moje dziewczynki: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=13637
ze mną: Nutelka i Mortadela na wiecznym DT
za TM: Elza, Siwa, Tola, Lusia, Wena, Nanna, Neska(*) |
|
|
|
|
Szczurówka
|
Wysłany: Nie Cze 22, 2014 09:03
Zwierzątka: .... |
|
|
dziękuję za odpowiedzi i pomoc to nadal będę karmić karmą |
_________________ ... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|