|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
[Dyskusja] Jak podawać pokarm - w misce czy bez niej? |
Autor |
Wiadomość |
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Nie Paź 06, 2013 18:19
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
U nas przy większej ilości szczura (5 dużych samców, 2 mniejsze) sprawdza się duża, kwadratowa miska na mokre i sypane w ściółkę suche. Przy czym mokre (gerberek, kasza) nie jest codziennie, bo często zastępuję je warzywem/owocem, ew. orzeszkiem prosto do każdego pyszczka. Na szczęście moje ciapciaki nie kłócą się o jedzenie. Maluchy do 10 tygodnia życia dokarmiam na wybiegu. |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
Zizollo
|
Wysłany: Nie Paź 06, 2013 20:29
Zwierzątka: kot |
|
|
moi panowie też się nie kłócą o żarełko,owoce i warzywa podaje każdemu taki sam kawałek prosto w łapki gerberków i kaszek nie podaję chyba,że z lekami.
Kupię jaką duża miskę żeby mieściła 15g karmy x5 a jak się nie sprawdzi to będę sypać w ściółkę |
_________________ tu nas zobaczycie http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=13006
na zawsze w sercu : Balu ?.10.12- 27.10.13,Bonzo 01.03.12-13.01.14,Bolo 01.03.12-14.08.14, Dragon ?-02.09.2014 ,Kiran 02.09.13-27.01.16, Karmel 02.09.13-31.05.2016[*] |
|
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Nie Paź 06, 2013 20:36
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Zizollo, ja bym dokarmiała dodatkowo poza klatką, jeśli będą chcieli jeść. Wystarczy do ok 8-9 tygodnia życia. Później spokojnie mogą przejść na jedno karmienie. A osobiście polecam karmienie bez miski No i lepiej karmić wieczorem po wybiegu. Jest to bardziej dostosowane do rytmu życia szczurów, które w dzień śpią, więc podjadają tylko okazjonalnie i to wieczorem powinny mieć możliwość żerowania, wybierania i przebierania. |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
|
Zizollo
|
Wysłany: Nie Paź 06, 2013 21:33
Zwierzątka: kot |
|
|
quagmire napisał/a: | No i lepiej karmić wieczorem po wybiegu. |
tylko z tym wybiegiem wieczorem jest u mnie problem odkąd chłopaki są starsze
czy teraz jest jeszcze możliwość ich przestawienia na wieczorny tryb jedzenia,bo rano są dość aktywni kiedy czekają na żarełko tylko ja wtedy nie mam czasu im robić wybiegu:praca robiłam tak w weekendy że długo spałam oni czekali,aż wstanę puszczałam ich na wybieg wybiegali się i dopiero jedzenie. |
_________________ tu nas zobaczycie http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=13006
na zawsze w sercu : Balu ?.10.12- 27.10.13,Bonzo 01.03.12-13.01.14,Bolo 01.03.12-14.08.14, Dragon ?-02.09.2014 ,Kiran 02.09.13-27.01.16, Karmel 02.09.13-31.05.2016[*] |
|
|
|
|
Kasioowaa
|
Wysłany: Pon Cze 16, 2014 23:24
Zwierzątka: 3 ogonki |
|
|
U mnie to raczej miska jest dla "picu" bo to co do niej nasypie po paru sekundach jest juz wyniesione do kata kuwety i domku |
|
|
|
|
Magara
|
Wysłany: Pon Sie 17, 2015 18:38
Zwierzątka: 2 szczurki i 4 koty (+rybki) |
|
|
Zauważyłam, że moja mała Nefere uwielbia wkładać trociny do miseczki z karmą, ale dziś rano dopiero zobaczyłam jak zasikane wióry ściółki wkłada do miseczki ze świeżą wodą. Czyżby jej brakowało jakichś składników ? Starsza Magara nigdy tak nie robiła, ma z resztą poidełko... |
_________________ Moje szczurkowe dziewczynki : Magara i Nefere |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Pon Sie 17, 2015 18:39
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
Magara, zrezygnuj z miski i zostaw samo poidło, szczury często wrzucają do wody różne rzeczy bez sensu. |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
nikoś
|
Wysłany: Pon Sie 17, 2015 18:50
Zwierzątka: kot,5 szczurków |
|
|
Ja mam bardzo kulturalne szczuraski i pięknie korzystają z miski która stoi w dużej kuwecie.Nic nie wysypują tylko łupinki od słonecznika wszędzie rzucają . |
_________________ Szczur potrzebuje szczura,taka jego natura.
Szczurki-Nikoś, Sammi,Filip,Julek,Amorek
Kot-Klemens |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|