|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Iwermektyna: Biomectin, Ivomectrim -leczenie |
Autor |
Wiadomość |
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Wto Maj 21, 2013 11:09
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
Ninek, a on zakładał, że masz to podać dopyszcznie, czy co?
Glukoza iniekcyjna? Jeśli tak to nic nie powinna zmienić tylko musisz dać podwójną dawkę. I jeśli będziesz zakraplać na kark to musisz uważać, żeby nie zlizywały, bo glukoza smaczna jest, więc jest ryzyko, że się przez to najedzą leków. Dziwny pomysł. Bardzo dziwny. |
|
|
|
|
susurrement
i'm a dreamer.
|
Wysłany: Wto Maj 21, 2013 11:11
Zwierzątka: 2 susły, jeż i piesy dwa a Nela z rodzicami |
|
|
Ninek, nie jestem pewna czy można biomectin rozcieńczać |
_________________ dwa susły, jeż Zefir; psy Pikolo i Molly, Nela
za TM Po, Tori, Timon, Pumba, Tosia, Misia, Tina, Mimi, Plamka, Bonifacy, Filemon, Miracle of A, Chandrika of A, Czekoladka of A, Elodie SR, Timba, Groteska of A, Czereśnia of A, Iluzja SR, Magnolia, Destiny of A, Molly, Moduł of A, Konwalia of A, Helenka SR, Pció, Mabelle of A, Kokardka, Koniczynka SR, Gracja SR, Kami of R4U, Pasja, Vivienne of A, Bamse, Vinci of A, Kulka, Kiss of RAT4U, Antonine B, N, B&B, Krunio, Biszkopcik, Bilbo, Fiona, Molly, Całusek, Bójka, Skarpetka, Brawurka, Bajka. Tościk i Huk & Przytulak, Lucek, Puszka, Rich i Stefan |
|
|
|
|
Ninek
|
Wysłany: Wto Maj 21, 2013 11:20
Zwierzątka: 7 kotów, 2x chomik + pies |
|
|
Pyl, zakładał, że mam to podać na kark.
Ivermektyne można podawać dopyszcznie, więc czemu miałyby nie zlizywać? Zawsze to robią, nawet bez glukozy.
Tylko właśnie nie wiem czy można to rozcieńczać.
Pomysł idiotyczny... Gdybym wiedziała, że będzie taki problem z dostaniem (zawsze kupowałam bez problemu w dwóch innych lecznicach) to bym kombinowała żeby mi ktoś z Wrocławia przywiózł. Nawet brat mógł mi kupić w Opolu a rodzice by w niedziele przywieźli bo akurat u niego byli. Ja teraz codziennie pracuję więc nawet nie mam jak pojechać do Wro Zakrapiałam je 11 maja więc dzisiaj mija 10 dni, mam maksymalnie 4 dni na zdobycie leku a we wszystkie z tych dni pracuję... |
_________________ Ze mną:
Kotowate: Mefisto, Mocca, Mia, Manga, Rambosz, Nyks i Hades. [*] Maura [*]
Chomik dżungarski: Ekler; Chomik syryjski : Truskawka
W pamięci 'stare stado': H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F i 'nowe stado': G, B, M, T, Z, MM, W, P, P i LL |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Wto Maj 21, 2013 11:28
|
|
Ninek napisał/a: | Ivermektyne można podawać dopyszcznie, więc czemu miałyby nie zlizywać? | Nigdy nie spotkałam się z podawaniem dopyszcznym. Zawsze w iniekcji lub wciernie w kark z zaleceniem, żeby pilnować, aby sobie nie zlizywały. Więc nie wiem. Może zadzwoń do jakiegoś sensownego weta? |
|
|
|
|
Ninek
|
Wysłany: Wto Maj 21, 2013 11:41
|
|
Pyl, nawet w pierwszym poście Asaurusa jest o podawaniu dopyszcznie. Mi Piasecki też o tym mówił, ale ze względu na trudne podawanie dopyszczne zawsze zakrapiałam na kark. Chyba tylko 2 czy 3 razy dawałam w iniekcji, najbardziej parchatym osobnikom ze stada.
Spróbuje dodzwonić się do Piaseckiego i zapytać o tą cholerną glukozę... |
W pamięci 'stare stado': H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F i 'nowe stado': G, B, M, T, Z, MM, W, P, P i LL |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Wto Maj 21, 2013 11:48
|
|
Ninek, nie wykluczam, choć nie spotkałam się z tym. W opisie leku do iniekcji jest wskazane tylko podawanie podskórne. Wersja dopyszczna jest np. dla koni, ale nie wiem czy to ta sama forma leku. Zadzwoń, będzie bezpieczniej. |
|
|
|
|
Ninek
|
Wysłany: Wto Maj 21, 2013 11:53
|
|
Chyba się po prostu przejadę do Wrocławia
Ten wet miał to pod nazwą Ivermina 1%
Nie znalazłam zastosowania dla gryzoni, tylko o bydle piszą w necie. |
|
|
|
|
Cegriiz
Avaria
|
Wysłany: Wto Maj 21, 2013 17:49
Zwierzątka: Kupa szczura i cztery myszy |
|
|
Ninek, Iverminę moje dostawały na kark. |
_________________ Moje ogony
|
|
|
|
|
Ninek
|
Wysłany: Wto Maj 21, 2013 22:00
|
|
Cegriiz, moje też tak dostają |
|
|
|
|
mmarcioszka
|
Wysłany: Wto Maj 21, 2013 22:05
Zwierzątka: królinka i szczury |
|
|
Ninek, daj znać, jak się dowiesz więcej o tym podawaniu dopyszcznie, bo pierwsze słyszę, a zawsze mam stera, że się paskudy wyliżą po zakropleniu. |
|
|
|
Oluś
Dawniej olus_165
|
Wysłany: Czw Maj 23, 2013 13:57
Zwierzątka: 15 Popierdółek + 1 Psowata + 4 Ślimy |
|
|
Mój wet mówił, że jak zliżą troszkę iwermektyny podanej na kark to nic się nie stanie, bo można również podawać dopyszcznie... Więc nigdy się zlizywaniem nie przejmowałam. |
_________________ Olusiowe Popierdółki: Radziwiłł & Rokosz SunRat's, Sir Lancelot, Nihil Novi & Neron of Zirrael, Puszkin ot Madam Szapokljak, Cześnik Raptusiewicz ot Madam Szapokljak, Arbiter Elegantiarum & Ab Oriente Lux spod Husarskich Skrzydeł, Chilon Chilonides spod Husarskich Skrzydeł, Izzy's Yanosik, Izzy's Zerwikaptur, Gotfryd of Zirrael, Drakkar spod Husarskich Skrzydeł, Rob Roy von Bruno oraz Psowata Gaja oraz Ślimy: Stefan, Horacy, Ambroży i Izydor
Wokół mnie: Baal, Sir Galahad, Móó-Shó Mórmórandó EM, Siwy, Enoki SR, Ądręę WWW, Edward EM, Burton, Ave, Vea, Bazyl, Lucjusz, Akapit, Alucard, Duo, Wacuś. Tęsknię... |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Czw Maj 23, 2013 14:23
|
|
To ciekawe czemu u mnie kazali pilnować. Jedyne co mi do głowy przychodzi poza ew. szkodliwością to kwestia dawki - jak jeden drugiemu zliże to jeden dostanie mniej a drugi wiecej. |
|
|
|
|
_ogonek_
Ada :-)
|
|
|
|
|
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Pon Maj 27, 2013 22:44
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
olus_165 napisał/a: | Mój wet mówił, że jak zliżą troszkę iwermektyny podanej na kark to nic się nie stanie, bo można również podawać dopyszcznie... Więc nigdy się zlizywaniem nie przejmowałam. |
Kolejny wet, którego zapytałam potwierdził powyższe.
EDIT: Czy i jak długo można przechowywać odmierzoną ivermektynę w strzykawce? Została mi spora dawka a za 2 tygodnie powtarzamy zakrapianie. |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|