|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
[SHSRP] Ulotka na temat szczurów i szczurów rodowodowych |
Autor |
Wiadomość |
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 18:49 [SHSRP] Ulotka na temat szczurów i szczurów rodowodowych
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
To ja może z innej beczki - czy są może plany, aby wykorzystać wystawę w celu "pisemnego" szerzenia rzetelnej wiedzy o szczurach?
Mam na myśli to czego do tej pory nie udało mi się osiągnąć we współpracy z FO, a uważam za kluczowe dla poprawy dobrostanu ogonów.
Dotychczas widywałam na wystawach głównie ulotki SHSRP z bardzo ograniczoną ilością informacji (choć przyznaję, że mało bywam na wystawach, może były i pełniejsze ulotki - nie chcę negować ewentualnych prac SHSPR w tym zakresie).
Organizacyjnie widzę nawet sens wciskania tych ulotek wszystkim jak leci wraz biletem wstępu na wystawę, a nie tylko tym, którzy przyjdą obejrzeć szczury - może choć kilka ulotek dotrze tam gdzie trzeba.
Ze swojej strony mogę zadeklarować współfinansowanie na akcji oraz wsparcie w opracowaniu ulotki. Ale potrzeba "pchacza", który zajmie się całością projektu, zebraniem do kupy pracy kilku osób, stroną graficzną, drukiem, itp. Kogoś komu się chce.
----------------------------
Przydatne linki:
- ulotka 3.0
- plakaty edukacyjne: o szczurzej stadności, o umiłowaniu przestrzeni, o tym skąd wziąć szczury oraz zbiorczy wersja 1.0 i zbiorczy wersja 2.0
- lista osób deklarujących rozniesienie ulotek po lecznicach
----------------------------
ZAŁOŻENIA
Ulotka ma być gotowa na najbliższą wystawę, czyli na 10.05.2013
=> czyli ostateczna wersja materiału z pełnym projektem graficznym musi być gotowa najpóźniej 12.04.2013 (bo długi weekend!)
=> czyli ostateczna wersja tekstu musi być gotowa do 31.03.2013
=> czyli mamy miesiąc.
Ulotka ma być "reużywalna", czyli nadawać się do wykorzystania nie tylko na wystawie, ale np. do propagowania wiedzy innymi "papierowymi" kanałami (np. w lecznicach weterynaryjnych)
Ma szerzyć wiedzę ogólną o szczurach (patrz filmik z udziałem Niamey - to bardzo dobry skrót do wykorzystania!) oraz nienachalnie propagować zrzeszone hodowle
Odnośnie formy - wg mnie ulotka musi być:
+ krótka i konkretna (proponuje zmieścić się na stronie A4 np. złożonej na 3 w harmonijkę) - jak będzie za mało miejsca to trzeba dawać wskazania na dalsze źródła informacji
+ czytelna i zrozumiała również dla nie-szczurniętych
+ ładna, żeby zachęcać (również wzrokowców )
+ może w kolorach SHSRu - to nie jest nachalne, a może się dobrze kojarzyć
+ kolorowa, ze zdjęciami
Odnośnie treści:
10 rzeczy, które zawsze chciałeś wiedzieć o szczurach
1) Szczury to zwierzęta stadne.
2) Szczury stworzą dobre stado tylko wtedy, kiedy człowiek o to zadba.
3) Szczury wymagają odpowiednio dużej klatki.
4) Szczury należy karmić w sposób zróżnicowany.
5) Szczury wspaniale się oswajają, są inteligentne i łatwo się uczą.
6) Szczury powinny być pod stałą opieką doświadczonego lekarza weterynarii.
7) Szczury należy rozmnażać tylko w ramach hodowli zarejestrowanych.
8)Szczurów nie kupujemy w sklepach zoologicznych, na giełdach ani od hodowców niezarejestrowanych w żadnym związku - wybieramy adopcje lub sprawdzone hodowle.
9) Szczury to żywe, czujące zwierzęta - nie mogą być niezapowiedzianym prezentem ani żywą maskotką.
10) Każdy szczur może być inny.
Do każdego punktu parę zdań uzupełnienia informacji.
Można wziąć pod uwagę poniższe jako wsad:
+ dane o gatunku (żyją średnio 2 lata, waga, nocny tryb życia...)
+ jednopłciowa stadność (w tym łączenie!) oraz może współistnienie z innymi zwierzętami
+ info o (nie)rozmnażaniu (zapłodnienie to chwila, ciąża ok. 21 dni, w miocie nawet do 20 malców, oddzielanie małych w 5-tym tygodniu życia - tu chcę fotkę pokazującą parkę zdolną do rozrodu młoda samica i duży samiec, może też rujka poporodowa?)
+ karmienie (sucha karma, warzywa, wszystkożerność to nie wszystko żerność, woda)
+ utrzymanie (rozmiar i wyposażenie klatki, ściółki)
+ leczenie (chorowitość, nie wszyscy weci, koszty!)
+ źródła informacji i pomoc (fora)
+ alternatywy dla sklepów (adopcje, SHSRP)
+ szczur to nie zabawka, nie nadaje się na prezent (dojrzałość opiekuna, alergie, szkodnik! wakacje)!
Ostatnią stronę (okładkę) proponuję w pełni poświęcić na promowanie SHSRP.
Forma dystrybucji na najbliższej wystawie
Mi się marzy wciśnięcie ulotki każdej osobie przekraczającej progi wystawy (czyli nie tylko osoby wprost zainteresowane szczurami). To by wymagało dużej ilości ulotek i osób chętnych do rozdawnictwa (to już nie godzinka, to dwa dni pracy).
Plakat
Dodatkowo oprócz ulotki jak damy radę warto przygotować plakat o stadności szczurów.
---------------------------
DANE ORGANIZACYJNE
Osoby, które zadeklarowały współudział w zbrodni
Pyl - (współ)finansowanie, wsparcie opracowania ulotki
AD - czynne pióro, zdjęcia, 10 przykazań
L. - osobiście + autoryzowanie i współuczestnictwo w imieniu SHSRP, zdjęcia od SHSRP, przygotowanie plakatu
olus_165 - składanie, roznoszenie po lecznicach
Mao - wsparcie rysunkiem, korekta, ew. pkt 9 i/lub 10, roznoszenie po lecznicach w Poznaniu i w Płocku
Niamey - pióro, redakcja
pszczółka - zgranie tego graficznie, przygotowaniu ulotki do wydruku, obsługa drukarni
sacia? - wsparcie rysunkiem
Starsza Pani - oko marketingowca
susu - czynne pióro w zakresie leczenia
Ebia - ogólne wsparcie + dystrybucja po lecznicach
Asaurus - kolorystyka
Dodatkowo roznoszenie ulotek po lecznicach:
Vaco - Świnoujście, może też w Szczecin |
Ostatnio zmieniony przez AngelsDream Wto Gru 10, 2013 13:38, w całości zmieniany 13 razy |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 18:58
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
Pyl, owszem, ten wariant jest rozważany.
Jak będę miała więcej od planu, powstanie oddzielny wątek. |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 18:59
|
|
AngelsDream, Jestem tym żywo zainteresowana. |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Śro Lut 27, 2013 19:29
|
|
Pyl, wydzielone na Twoją prośbę.
AD |
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Śro Lut 27, 2013 23:04
|
|
AngelsDream, dzięki.
To ja wracam do tematu.
Wczoraj u weta dorwałam przykładową ulotkę o królikach. Fatalną wizualnie, ale istniejącą i niosącą wiedzę. Dlaczego oni mogą a my nie? Chcecie czy nie ja zamierzam coś z tym zrobić. Czy ktoś z Was chce chce w tym współuczestniczyć? Czy SHSRP chce to autoryzować? Czy SHSRP będzie chciało to organizować?
Pomyślmy raz w kategoriach prewencji a nie interwencji. Może choć jeden ogon będzie dzięki temu szcześliwszy w towarzystwie / w większej klatce / bez pasożytów / bez bezsensownego rozmnażania... |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Śro Lut 27, 2013 23:17
|
|
Pyl, ja służę piórem, ale to już wiesz. |
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
L.
wtulony kropek.
Zaproszone osoby: 21
|
Wysłany: Śro Lut 27, 2013 23:23
|
|
|
Pyl napisał/a: | Czy ktoś z Was chce chce w tym współuczestniczyć?
Czy SHSRP chce to autoryzować?
Czy SHSRP będzie chciało to organizować? |
Ja chcę
Myślę, że SHSRP jak najbardziej chce autoryzować i współuczestniczyć.
SHSRP też służy zdjęciami, które dotychczas zostały użyte do ulotek oraz tymi, które posiada do takiego celu w swojej bazie.
Aczkolwiek myślę, iż autorkom tylko zdjęć byłby miło gdyby chociaż umieścić ich pseudonimy jako właścicieli zdjęć (oczywiście po wyrażeniu przez nie takiej zgody). A zdjęcia są cudne. |
Ostatnio zmieniony przez smeg Czw Lut 28, 2013 13:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Oluś
Dawniej olus_165
|
Wysłany: Śro Lut 27, 2013 23:25
Zwierzątka: 15 Popierdółek + 1 Psowata + 4 Ślimy |
|
|
Ja również chętnie służę pomocą, tylko nie bardzo mam pomysł jaką Ale jakby co jestem w pogotowiu |
_________________ Olusiowe Popierdółki: Radziwiłł & Rokosz SunRat's, Sir Lancelot, Nihil Novi & Neron of Zirrael, Puszkin ot Madam Szapokljak, Cześnik Raptusiewicz ot Madam Szapokljak, Arbiter Elegantiarum & Ab Oriente Lux spod Husarskich Skrzydeł, Chilon Chilonides spod Husarskich Skrzydeł, Izzy's Yanosik, Izzy's Zerwikaptur, Gotfryd of Zirrael, Drakkar spod Husarskich Skrzydeł, Rob Roy von Bruno oraz Psowata Gaja oraz Ślimy: Stefan, Horacy, Ambroży i Izydor
Wokół mnie: Baal, Sir Galahad, Móó-Shó Mórmórandó EM, Siwy, Enoki SR, Ądręę WWW, Edward EM, Burton, Ave, Vea, Bazyl, Lucjusz, Akapit, Alucard, Duo, Wacuś. Tęsknię... |
|
|
|
|
Mao
Dorosłe dziecko
|
Wysłany: Śro Lut 27, 2013 23:51
Zwierzątka: Gończy polski i 9 Maogonków |
|
|
Pyl napisał/a: | Czy ktoś z Was chce chce w tym współuczestniczyć? |
Ja pomogę, jeśli tylko moja pomoc się przyda na pewno mogę służyć rysunkiem, o ile byłoby takie zapotrzebowanie, bo piórem chyba już nie ma sensu ewentualnie jako korektor, jeśli zajdzie potrzeba. Dostosuję się do pomysłów. |
_________________ ... ponieważ bułka.
Nade mną i w : Hinata EM, Hexe EM, Óshi Óme Jagodzianka EM, Drei AR, Książę Mieszko, Milka Mieszkowa, Krówka - Kjówka, Mały Rycerzyk - Ligia Kallina, Uwertura Kalinka AR, Elena i Eta CarinaeEM, Yankes AR spod skrzydeł pszczoły, Lela i Perperuna SR, Malina, Madara SR i Rusinek SR.
W rolach głównych: Nel - Bułka, Oleńka, Husaria, Pacta Conventa - Pecet, Rota, Chidori, Anahita - Anka oraz Dąbrówka jako caryca Maogonków
|
|
|
|
|
Niamey
Zhongguo!
|
Wysłany: Czw Lut 28, 2013 00:27
|
|
|
Ja chętnie napiszę teksty, a jeszcze lepiej je zredaguję Tylko poproszę o zlecenie mi konkretnego odcinka pracy, bo inaczej utonie mi to pod stosem innych obowiązków. Ewentualnie mogę służyć jakąś inną pomocą, w miarę możliwości. |
_________________ moje szczuraki
Pino*Myszka*Diuna*Zefir*Śmietanka*Lotta*,Migotka*Mimbla*Ponyo*Kikimora*Archa*Bucca*Beren*Itka* |
|
|
|
|
pszczoła
uczulona na hipokryzję
|
Wysłany: Czw Lut 28, 2013 15:24
|
|
|
Tak jak już mówiłam, służę pomocą w zgraniu tego graficznie, przygotowaniu ulotki do wydruku, mam też fajną i tanią drukarnię (tylko na druk czeka się max 2 tygodnie, więc musimy zgrać to w czasie z wystawą) |
_________________ Ze mną: Yankes of Anahata, Faun i Syrio Forel of Anahata, Irytek SR
Na zawsze w sercu: Carlos, Olli, Ozzy SR, Huragan of NL
|
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Czw Lut 28, 2013 16:31
|
|
Dzięki dziewczyny, na Was zawsze można liczyć
Mamy chętne pióra, patronat "medialny" SHSRP, drukarnie i (współ?)finansowanie.
Ale coś nie widzę woźnicy Pyl napisał/a: | Ale potrzeba "pchacza", który zajmie się całością projektu, zebraniem do kupy pracy kilku osób (...) Kogoś komu się chce. | Komu robotę, komu? Poszukiwany / Poszukiwana: |
|
|
|
|
pszczoła
uczulona na hipokryzję
|
Wysłany: Czw Lut 28, 2013 16:39
|
|
|
Pyl napisał/a: | Wczoraj u weta dorwałam przykładową ulotkę o królikach. Fatalną wizualnie, ale istniejącą i niosącą wiedzę. |
ja u mojego weta widziałam o fretkach Osobiście bardzo podoba mi się pomysł, chciałabym go "rozszerzyć" o rozniesienie ulotek po specjalistycznych lecznicach weterynaryjnych w większych miastach. O tym wielokrotnie już było pisane zresztą.
Mi "się chce", ale muszę to przemyśleć i mogę dać odpowiedź w weekend/po weekendzie. |
_________________ Ze mną: Yankes of Anahata, Faun i Syrio Forel of Anahata, Irytek SR
Na zawsze w sercu: Carlos, Olli, Ozzy SR, Huragan of NL
|
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Czw Lut 28, 2013 16:47
|
|
Uważam, że powinny powstać trzy ulotki:
- ogólna o szczurach
- ogólna o szczurach rodowodowych, dla laików
- o obowiązkach i przywilejach właściciela szczurów rodowodowych, dla hodowców, do wręczenia nowym z rodowodem i ew. wyprawką; |
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Czw Lut 28, 2013 16:56
|
|
pszczółka,
A przechodząc do konkretów, trzeba by przyjąć pewne założenia do projektu. Poniżej moje pierwsze nieuczesane myśli:
Ulotka ma być gotowa na najbliższą wystawę, czyli na 10.05.2013
=> czyli ostateczna wersja materiału z pełnym projektem graficznym musi być gotowa najpóźniej 12.04.2013 (bo długi weekend!)
=> czyli ostateczna wersja tekstu musi być gotowa do 31.03.2013
=> czyli mamy miesiąc.
Ulotka ma być "reużywalna", czyli nadawać się do wykorzystania nie tylko na wystawie, ale np. do propagowania wiedzy innymi "papierowymi" kanałami (np. w lecznicach weterynaryjnych)
Ma szerzyć wiedzę ogólną o szczurach (patrz filmik z udziałem Niamey - to bardzo dobry skrót do wykorzystania!) oraz nienachalnie propagować zrzeszone hodowle
Odnośnie formy - wg mnie ulotka musi być:
+ krótka i konkretna (proponuje zmieścić się na stronie A4 np. złożonej na 3 w harmonijkę) - jak będzie za mało miejsca to trzeba dawać wskazania na dalsze źródła informacji
+ czytelna i zrozumiała również dla nie-szczurniętych
+ ładna, żeby zachęcać (również wzrokowców )
+ może w kolorach SHSRu - to nie jest nachalne, a może się dobrze kojarzyć
Odnośnie treści - poniżej to co mu się kiedyś we współpracy z AD udało "zebrać" w formie listy życzeń i zażaleń do ulotki:
+ dane o gatunku (żyją średnio 2 lata, waga, nocny tryb życia...)
+ jednopłciowa stadność (w tym łączenie!) oraz może współistnienie z innymi zwierzętami
+ info o (nie)rozmnażaniu (zapłodnienie to chwila, ciąża ok. 21 dni, w miocie nawet do 20 malców, oddzielanie małych w 5-tym tygodniu życia - tu chcę fotkę pokazującą parkę zdolną do rozrodu młoda samica i duży samiec, może też rujka poporodowa?)
+ karmienie (sucha karma, warzywa, wszystkożerność to nie wszystko żerność, woda)
+ utrzymanie (rozmiar i wyposażenie klatki, ściółki)
+ leczenie (chorowitość, nie wszyscy weci, koszty!)
+ źródła informacji i pomoc (fora)
+ alternatywy dla sklepów (adopcje, SHSRP)
+ szczur to nie zabawka, nie nadaje się na prezent (dojrzałość opiekuna, alergie, szkodnik! wakacje)!
Ostatnią stronę (okładkę) proponuję w pełni poświęcić na promowanie SHSRP.
Forma dystrybucji na najbliższej wystawie
Mi się marzy wciśnięcie ulotki każdej osobie przekraczającej progi wystawy (czyli nie tylko osoby wprost zainteresowane szczurami). To by wymagało dużej ilości ulotek i osób chętnych do rozdawnictwa (to już nie godzinka, to dwa dni pracy).
Pytania na które nie umiem sobie obecnie odpowiedzieć:
- Ile sztuk takiej ulotki trzeba by wydrukować na wystawę? Czy wiemy ile osób może być na wystawie? Może można takie dane z poprzednich wystaw wyciągnąć? Choćby rząd wielkości.
- Ile może kosztować wydruk? Jakie mamy opcje "papierowe" (super kolor, piękny papier czy wersja "ekonomiczna")
[ Dodano: Czw Lut 28, 2013 16:58 ]
AngelsDream napisał/a: | - o obowiązkach i przywilejach właściciela szczurów rodowodowych, dla hodowców, do wręczenia nowym z rodowodem i ew. wyprawką; | Będę niewychowana jak napiszę, że może to to SHSRP by sobie przygotowało samo?
Mi się dwie pierwsze skleiły w jeden materiał - z tą ostatnią stroną ulotki dla rodowodowych. Ale nie musi tak być koniecznie. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|