|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Ucieczka z klatki, jak temu zapobiec? |
Autor |
Wiadomość |
Ninek
|
Wysłany: Pią Wrz 07, 2012 19:09
Zwierzątka: 7 kotów, 2x chomik + pies |
|
|
No i pozamykaj wszelkie okna, itp.
Dobrze też zamknąć poszczególne pomieszczenia (jeśli drzwi były pootwierane) i w każdym rozłożyć jedzenie. Zniknie w jednym i wiesz gdzie jest. |
_________________ Ze mną:
Kotowate: Mefisto, Mocca, Mia, Manga, Rambosz, Nyks i Hades. [*] Maura [*]
Chomik dżungarski: Ekler; Chomik syryjski : Truskawka
W pamięci 'stare stado': H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F i 'nowe stado': G, B, M, T, Z, MM, W, P, P i LL |
|
|
|
|
didko
|
Wysłany: Sob Wrz 08, 2012 08:20
Zwierzątka: 3 szczurki i kota |
|
|
znalazłam go wczoraj wieczorem był pod szafką w kuchni , przesuneliśmy lodówkę i wygarnęłam go łyżką do zupy, jest cały i zdrowy |
|
|
gotica
|
Wysłany: Śro Sty 09, 2013 19:04
Zwierzątka: Szczurki,pies,kot,fretka,papugi,rybki,zolw :) |
|
|
Moje od samego początku otwierały drzwiczki i też polecam karabińczyki, po jakimś czasie nawet nie próbowały już otworzyć bo wedziały że drzwi są zamknięte |
|
|
|
|
krysztalowy_noz
|
Wysłany: Czw Sty 10, 2013 12:05
Zwierzątka: psy szczury |
|
|
Cwane są szczurki Jak jeszcze trzymałam chomiki, to mogłam obserwować jak i one próbowały zwiać, jednej, nawet się udało, kilkakrotnie..
To rozkoszny widok, jak siłują się z drzwiczkami, albo przeciskają przez jakąś większą szparkę.
Raz miałam okno otwarte, i moje szczurki sobie biegały po pokoju, ale po chwili musiałam wyjść do wc gdy wróciłam, było dziwnie spokojnie, tylko Stiułart biegał na łóżku, i gryzł mi poduszkę Szukałam Orbitka wszędzie, nigdzie go nie było!. Az coś mnie tknęło i wyszłam na balkon, patrze, a szczurek biegał sobie po balkonie zadowolony. Musiał wejść po firance na parapet i przez okno wyszedł, no i pewnie spadł z tego parapetu na posadzkę na balkonie, dobrze że niczego sobie nie połamał
Tak czy siak, na nie trzeba uważać, bo mogą zabłysnąć sprytem i inteligencją |
_________________ "Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcj." |
Ostatnio zmieniony przez smeg Czw Sty 10, 2013 13:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
gotica
|
Wysłany: Pią Sty 11, 2013 16:13
Zwierzątka: Szczurki,pies,kot,fretka,papugi,rybki,zolw :) |
|
|
krysztalowy_noz: masz rację:) One wykorzystają ułamek sekundy żeby gdzieś się wpakować. Moj poprzedni szczurek w nocy wychodził z klatki i zamiast biegać czy no nie wiem gryść sobie cos to wdrapywał się na łóżko i kładł się spać na poduszkę. Mój narzeczony zawału dostawałm ale bardziej z obawy że może go zgnieść niż ze strachu:) To był chyba najmądrzejszy i najstarszy szczur jakiego miałam:) Dorzył praktycznie 5 lat i nie wiem jakim cudem bo każdy wet się dziwił:) |
|
|
|
|
krysztalowy_noz
|
Wysłany: Pią Sty 11, 2013 22:04
Zwierzątka: psy szczury |
|
|
5 lat?. toż to 1 na milion. chociaż, kiedyś dożywały tyle, ale kiedyś było inne jedzenie, mniej chemii, mniej tych bakterii. No i zwierzęta długo żyły. Szkoda, że nie można się cofnąć w czasie |
_________________ "Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcj." |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Sob Sty 12, 2013 02:59
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
Off-Topic: | krysztalowy_noz napisał/a: | chociaż, kiedyś dożywały tyle, ale kiedyś było inne jedzenie, mniej chemii, mniej tych bakterii. No i zwierzęta długo żyły. | krysztalowy_noz, możesz podać jakieś konkrety? Kiedy szczury żyły dłużej? Dzikie? Hodowlane? Laboratoryjne? Jakimi badaniami jest to podparte? |
|
|
|
|
|
pszczoła
uczulona na hipokryzję
|
Wysłany: Sob Sty 12, 2013 11:03
|
|
|
Off-Topic: | No bo "kiedyś" to w ogóle było lepiej i wszystkim żyło się lepiej |
|
_________________ Ze mną: Yankes of Anahata, Faun i Syrio Forel of Anahata, Irytek SR
Na zawsze w sercu: Carlos, Olli, Ozzy SR, Huragan of NL
|
|
|
|
|
cornflakegirl
|
Wysłany: Sob Sty 12, 2013 13:45
Zwierzątka: 2 szczury i 2 psy |
|
|
Z tego co mi wiadomo to dobrostan raczej się poprawia i to korzystnie wpływa na życie zwierząt domowych także szczurów
A jeśli kiedyś żyły rzeczywiście dłużej to raczej kwestia większej różnorodności genetycznej |
_________________ moje dziewczynki: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=13637
ze mną: Nutelka i Mortadela na wiecznym DT
za TM: Elza, Siwa, Tola, Lusia, Wena, Nanna, Neska(*) |
|
|
|
|
Ninek
|
Wysłany: Sob Sty 12, 2013 14:55
Zwierzątka: 7 kotów, 2x chomik + pies |
|
|
Pyl napisał/a: | Off-Topic: | krysztalowy_noz napisał/a: | chociaż, kiedyś dożywały tyle, ale kiedyś było inne jedzenie, mniej chemii, mniej tych bakterii. No i zwierzęta długo żyły. | krysztalowy_noz, możesz podać jakieś konkrety? Kiedy szczury żyły dłużej? Dzikie? Hodowlane? Laboratoryjne? Jakimi badaniami jest to podparte? |
|
Chociażby 10 lat temu.
Mój pierwszy szczur żył 5 lat, szczury znajomych spokojnie dożywały 4lat. |
_________________ Ze mną:
Kotowate: Mefisto, Mocca, Mia, Manga, Rambosz, Nyks i Hades. [*] Maura [*]
Chomik dżungarski: Ekler; Chomik syryjski : Truskawka
W pamięci 'stare stado': H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F i 'nowe stado': G, B, M, T, Z, MM, W, P, P i LL |
|
|
|
|
Niamey
Zhongguo!
|
Wysłany: Sob Sty 12, 2013 19:36
|
|
|
Miałam szczury jakieś 17 lat temu i nie zauważyłam Zresztą teraz też są szczury które dożywają do okolic 4 lat. |
_________________ moje szczuraki
Pino*Myszka*Diuna*Zefir*Śmietanka*Lotta*,Migotka*Mimbla*Ponyo*Kikimora*Archa*Bucca*Beren*Itka* |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 00:33
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
Fajnie, że mamy różne opinie (tak, mamy do tego prawo ), ale czy mamy jakieś konkrety? Jakieś badania? |
|
|
|
|
Noelle
Natalia
|
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 11:20
Zwierzątka: dwa <:3)~~ |
|
|
ech....no i ja dołączyłąm do grona poszkodowanych już pisalam o tym w swoim wątku, ale tu też się "pochwalę" tym co zrobiła Dafne ....
Wróciłam do domu po 2 h nieobecności i prawie zdeptałam Dafne! Myslę sobie "pewnie otworzyła klatkę", ale gdzie tam, wygryzła w kuwecie ogromną dziurę!!
Sąsiad mi pomogł i wkrecil tam kątowniki, ale to tylko chwilowa pomoc, musze zamowic nowa kuwete, tym razem metalowa MATKOOO dlaczego jaaa
dziura
po: |
_________________ Ze mną --> Dafne i Phoebe
za TM : Chelsea (*) |
|
|
|
|
czami
|
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 15:21
Zwierzątka: myszki pigmejskie-6, tłustogon afrykański-3 |
|
|
u mnie było tak samo. Musiałam zainstalować kratkę na kuwetę. |
_________________ aktualnie nieoszczurzona
http://tlustogon.blogspot.com |
|
|
|
|
Noelle
Natalia
|
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 16:13
Zwierzątka: dwa <:3)~~ |
|
|
czami napisał/a: | u mnie było tak samo. Musiałam zainstalować kratkę na kuwetę. |
a skad ja zalatwilas?? |
_________________ Ze mną --> Dafne i Phoebe
za TM : Chelsea (*) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|