|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Historia szczura "domowego" |
Autor |
Wiadomość |
Niamey
Zhongguo!
|
Wysłany: Sob Wrz 24, 2011 21:56
|
|
|
postaram się, ale nie obiecuję że szybko |
_________________ moje szczuraki
Pino*Myszka*Diuna*Zefir*Śmietanka*Lotta*,Migotka*Mimbla*Ponyo*Kikimora*Archa*Bucca*Beren*Itka* |
|
|
|
|
ziew
|
Wysłany: Sob Maj 12, 2012 17:24
Zwierzątka: 4 szczurze panienki |
|
|
...
I dlatego proponuję, żeby to wreszcie publicznie ogłosić, że nasze zwierzaki to 'Sczur domowy' (łac. 'Rattus domesticus').
Na poparcie tej tezy oświadczam, że nasze wędrować lubią tylko po pokoju (no, czasem chcą zajrzeć do kuchni, ale tylko sprawdzić, czy tam jakichś smakołyków nie schowaliśmy), a śniade nie są na pewno, co widać na zdjęciach w podpisie |
_________________ Zielony, a pod spodem: Pluszaki i Zamszaki.
http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=12519
|
|
|
|
|
Niamey
Zhongguo!
|
Wysłany: Sob Maj 12, 2012 20:08
|
|
|
ziew, najlepiej skontaktuj się z dr Stryjkiem - on zajmuje się badaniami, które mają pokazać różnice między szczurem dzikim a laboratoryjnym |
Pino*Myszka*Diuna*Zefir*Śmietanka*Lotta*,Migotka*Mimbla*Ponyo*Kikimora*Archa*Bucca*Beren*Itka* |
|
|
|
|
Nakasha
|
Wysłany: Sob Maj 12, 2012 23:35
Zwierzątka: 3 psy, 2 kotki |
|
|
Ja również gdzieś czytałam o tym, że ostatecznie udowodniono, że w naszych szczurach nie ma ani 1% szczura śniadego. Niestety nie pamiętam gdzie to było, to była jakaś angielska strona. Może jak będę mieć czas to poszukam. |
_________________ Za TM: 95 szczurzych duszyczek [*] |
|
|
|
|
Łosoś
|
Wysłany: Sob Wrz 15, 2012 19:15
|
|
|
Czy może ktoś z was polecić jakąś książkę/opracowanie, w języku polskim lub angielskim, w którym mogę znaleźć historię szczurów i ich współżycia z ludźmi na przestrzeni wieków? Chodzi mi o takie podstawy, ze wtedy i wtedy traktowane były jako szkodniki, później jako zwierzęta doświadczalne i na końcu radośnie dochodzimy do szczura jako zwierzęcia domowego. Mogą to być krótkie fragmenty, najchętniej w jakichś pracach naukowych, ale niekoniecznie, cokolwiek? Bo nie wiem jak się za to zabrać. |
_________________ ZPINOM, skarbiemój |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Sob Wrz 15, 2012 19:20
Zwierzątka: brak |
|
|
Jonathan Burt "Szczur" - pokazuje głównie wizerunek szczura o sztuce na przestrzeni wieków, ale opisuje też historię i zmianę sposobu postrzegania tych zwierząt |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
Łosoś
|
Wysłany: Sob Wrz 15, 2012 20:34
|
|
|
smeg, dzięki |
_________________ ZPINOM, skarbiemój |
|
|
|
|
tatankayotanka4
|
|
|
|
|
FaerielDeVille
RCPL
|
Wysłany: Nie Gru 16, 2012 15:50
Zwierzątka: soon the adventure will begin... again |
|
|
Hm, co do tego "czwartego" to bym się sprzeczała. Skoro jest trochę podobny do ryjówki, a sama nazwa łacińska nijak nie wskazuje na podobieństwo do szczura... |
_________________ Rodent Club PL |
|
|
|
|
Niamey
Zhongguo!
|
Wysłany: Nie Gru 16, 2012 18:19
|
|
|
http://en.wikipedia.org/wiki/Shrew-rat
Cytat: | A Shrew rat or shrew-rat is not a true rat but a rodent that resembles a shrew in physical form and, presumably, lifestyle |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|