|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Szpik kostny - gicze cielęce/wołowe |
Autor |
Wiadomość |
Majszczur
kolekcjonerka bubli
|
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 14:58 Szpik kostny - gicze cielęce/wołowe
Zwierzątka: BPP... 2 kociaste... 7 ciur...wodnych zatrzęsienie... |
|
|
Ponieważ szpik jest cennym źródłem białka, często kupuję mojej suce - jako suplement diety - kości szpikowe. Czasem do całych giczy i kolan cielęcych dostaję małe kilkucentymetrowe krążki ze szpikiem.
Czy mogę dawać je moim szczurzycom ?
Jeśli tak to jak często i w jakiej ilości ?
Ostatnio dziewczyny z wielkim zainteresowaniem krążyły wokół psa ogryzającego swoją porcję i widziałam, że mają wielką ochotę podłączyć się do deseru. |
Ostatnio zmieniony przez Majszczur Wto Paź 18, 2011 19:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 17:14
|
|
|
Majszczur, pewnie że możesz, ja od zawsze podaję kości. Należy natomiast tak je dobrać, żeby na pewno żadna nie została rozłupana na "igły" ale to już wiesz, zasada dotyczy i psów przecież.
Ja wybieram takie, których szczur nie da rady rozgryźć i wyjada tylko środek. I nie pozostawiam ich w klatce po objedzeniu. |
|
|
|
|
Asica21
Lekko zaczarowana ;P
|
Wysłany: Wto Paź 18, 2011 17:07
Zwierzątka: Szczurki |
|
|
Ja od czasu do czasu gotuję maluchom dwa skrzydełka. Nie ma na nich tłuszczu, jest trochę mięska, chrząstek i kostki małe, takie akurat do łapek.
Ząbki mają ostre więc nie martwię się, że coś się im stanie. Samego szpiku wiele nie ma ale ładnie rozgryzają kostki i wyjadają to co znajdą strzępki kostek wypluwając. |
_________________ Ze mną: Na zawsze wszystki moje myszki.
Po tamtej stronie: Pchełka [*]- tęsknie i przepraszam. Perełka [*], Zuzia [*], Kluseczka [*], Omisia labisia [*], słodka Beza [*], Fuzia kolanko, Pani gąbka [*], Purchawka [*] Jacuś labik placuszek wielki [*], Jagódka [*], Wiśnióweczka [*], Ełrusia [*], Quleczka [*].
|
|
|
|
|
Nashi
|
Wysłany: Wto Paź 18, 2011 17:46
|
|
|
Ale z drobiem jest ten problem, że kości kruszą się na igły i jeśli któremuś przyjdzie do głowy skosztować takiej to wg mnie może się to skończyć źle. |
_________________ Magma 27.03.2011 - 08.02.2013
Pola 27.03.2011 - 17.07.2013
Dżuma 10.05.2011 - 04.11.2013 |
|
|
|
|
Majszczur
kolekcjonerka bubli
|
Wysłany: Wto Paź 18, 2011 19:49
|
|
Kurczaka daję. Chrząstki i kości do obgryzienia też. Jest cały wątek o mięsie, natomiast o samym szpiku nie znalazłam informacji, dlatego założyłam.
Natomiast ciekawiło mnie czy mogę im dać taką całą rurę - gicz cielęcą lub wołową - żeby sobie wyjadły cały szpik ze środka, mając przy tym zabawę z wchodzeniem do tunelu (dwie najmłodsze jeszcze całe się zmieszczą wewnątrz giczy). Tyko tego szpiku jest w takiej kości naprawdę dużo, więc się wahałam czy nie przedobrzę. |
|
|
|
dusia
|
Wysłany: Wto Paź 18, 2011 19:52
Zwierzątka: Szczur |
|
|
Mi wet powiedział, że ani psu, ani szczurok kości z kurczaka nie. Chrzastki tak, a kości ze szpikiem z żeberek na przykład, czy ogólnie z trzody. Mój pies już nieraz się dusił jak mu mama rzuciła, bo ojej tak patrzy, ale osobiscie nie dawałam nigdy i dawać nie będę kości z kurczaka. |
|
|
|
|
Kasik
Firestarter
|
Wysłany: Wto Paź 18, 2011 19:58
|
|
|
Ja też słyszałam, że absolutnie nie wolno dawać zwierzętom kości z kurczaka. Taka drzazga może wbić się w podniebienie czy gardło, a w najgorszym przypadku przebić jelito... Słyszałam historię o jamniczku, któremu pani dała kości z kurczaka, ten się nażarł ich jak głupi, po czym trzeba go było uśpić, bo miał całe jelita podziurawione (aczkolwiek nie wiem na ile to prawdziwe, jednak wolę nie sprawdzać). |
|
|
|
|
Majszczur
kolekcjonerka bubli
|
Wysłany: Wto Paź 18, 2011 19:59
|
|
Ale ja cały czas pytam o KOŚCI SZPIKOWE CIELĘCE I WOŁOWE tzw. GICZKI, nie świniaki, kurczaki czy innne ptactwo |
|
|
|
dusia
|
Wysłany: Wto Paź 18, 2011 20:04
Zwierzątka: Szczur |
|
|
no ale napisałaś, że dajesz, dlatego napisałam, ze nie powinno się, i napisałam równiez to:
Cytat: | Mi wet powiedział, że ani psu, ani szczurok kości z kurczaka nie. Chrzastki tak, a kości ze szpikiem z żeberek na przykład, czy ogólnie z trzody. . |
|
|
|
|
|
emileczka
miłość
|
Wysłany: Śro Paź 19, 2011 13:01
Zwierzątka: 3 panienki |
|
|
Majszczur, takie surowe?, ja nigdy nie dawałam, szpiku też nie należy za dużo podawać, więc całej nie dawałabym szczurom, w sensie pełnej szpiku. |
_________________ Z nami: Tortilka B, Pepita SR, Tortilla SR
W Zielonym Ogrodzie: Salma ['], Tosia SR ['], Solanna SR ['], Ulęgałka B ['], Szarlotka B ['], Dynia SR ['], Biedronka SR ['], Wicia SR ['], Hiacynta of NL ['], Bucca SR ['], Beren SR ['], Gera SR ['], Kundzia SR ['], Elizabeth SR ['], Nuka HF ['], Bilimbi SR, Truskawka SR ['], Fifa SR ['], Igiełka SR ['], Ironia SR ['], Goplana SR ['], Keiko Beris ['], Gerthruda A ['], Trufla EM ['], Elipsa SR ['], Rozi EM ['], Balbinka SR ['], Nostalgia EM ['], Rajka EM ['], Lusi EM ['], Jadźka ['], Opal RT ['], FraniaZ ['], Idril z TM ['], FraniaC ['], Dolly HF ['], Adela ['], Łacia ['], Ozzy RT ['], Bombel ['] |
|
|
|
|
Majszczur
kolekcjonerka bubli
|
Wysłany: Śro Paź 19, 2011 14:56
|
|
emileczka tak, właśnie takie surowe. Dlaczego uważasz, że nie należy podawać szpiku? to wysokiej jakości czyste białko. |
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Śro Paź 19, 2011 15:03
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Majszczur, myślę, że możesz spokojnie.
Tylko w granicach rozsądku, więc cały "tunel" raczej nie wchodzi tu w grę.
Tym bardziej, że to:
Majszczur napisał/a: | wysokiej jakości czyste bia |
|
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
|
Asica21
Lekko zaczarowana ;P
|
Wysłany: Śro Paź 19, 2011 17:02
Zwierzątka: Szczurki |
|
|
Kości kurczaka psu absolutnie to wiem ale szczurkowi w dodatku skrzydełko? co się może stać? co w tym za kości są? strzępki są wypluwane i myślę, że szczur musiałby być ostro głodzony żeby wciągnąć całe skrzydełko z kostkami, chrząstkami... |
_________________ Ze mną: Na zawsze wszystki moje myszki.
Po tamtej stronie: Pchełka [*]- tęsknie i przepraszam. Perełka [*], Zuzia [*], Kluseczka [*], Omisia labisia [*], słodka Beza [*], Fuzia kolanko, Pani gąbka [*], Purchawka [*] Jacuś labik placuszek wielki [*], Jagódka [*], Wiśnióweczka [*], Ełrusia [*], Quleczka [*].
|
|
|
|
|
emileczka
miłość
|
Wysłany: Śro Paź 19, 2011 17:26
Zwierzątka: 3 panienki |
|
|
Majszczur, chodziło mi o to aby nie była w 100% pełna tego szpiku, aby miała mniej, czyli jeśli się da to można go trochę ująć z tej kości, albo podawać szpik bez kości. Szczury nie potrzebują, aż tak dużo białaka, myślę, że szpik trzeba traktować jako dodatek np. raz w miesiącu |
_________________ Z nami: Tortilka B, Pepita SR, Tortilla SR
W Zielonym Ogrodzie: Salma ['], Tosia SR ['], Solanna SR ['], Ulęgałka B ['], Szarlotka B ['], Dynia SR ['], Biedronka SR ['], Wicia SR ['], Hiacynta of NL ['], Bucca SR ['], Beren SR ['], Gera SR ['], Kundzia SR ['], Elizabeth SR ['], Nuka HF ['], Bilimbi SR, Truskawka SR ['], Fifa SR ['], Igiełka SR ['], Ironia SR ['], Goplana SR ['], Keiko Beris ['], Gerthruda A ['], Trufla EM ['], Elipsa SR ['], Rozi EM ['], Balbinka SR ['], Nostalgia EM ['], Rajka EM ['], Lusi EM ['], Jadźka ['], Opal RT ['], FraniaZ ['], Idril z TM ['], FraniaC ['], Dolly HF ['], Adela ['], Łacia ['], Ozzy RT ['], Bombel ['] |
|
|
|
|
Majszczur
kolekcjonerka bubli
|
Wysłany: Śro Paź 19, 2011 17:43
|
|
emileczka napisał/a: | szpik trzeba traktować jako dodatek np. raz w miesiącu | no i właśnie o taki konkret mi chodzio ... bo info typu "podawać niewiele" lub "podawać nieczęsto" mi nic nie mówi. Dzięki. |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|