Zamiast kąpieli.. |
Autor |
Wiadomość |
korusia05
|
Wysłany: Czw Lis 05, 2009 20:57 Zamiast kąpieli..
|
|
|
Zamiast kąpieli można inaczej wyczyścić szczura
Wystarczy nieużywana szczoteczka do zębów.
Szczoteczkę należy zmoczyć, ewentualnie namydlić i lekko "wyczesać" nią szczura.
Gdy mydlimy, później spłukać szczotkę i od nowa "czesać"
Ja osobiście wolę tą metodę, ponieważ moje szczury zdecydowanie są mniej zestresowane, niż przy normalnej kąpieli |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Lis 05, 2009 21:16
|
|
|
Zdecydowanie mało efektywna metoda. Już chyba lepiej szmatką mokrą. Jakbym miała szczoteczką do zębów myć jednego ze swoich ponad 500g samców, o chyba 2h by mi to zajęło. Nie wspominając już o tym, że szczur dostałby szału. |
|
|
|
|
babyduck
Duckling
|
Wysłany: Czw Lis 05, 2009 21:45
|
|
|
Wydaje mi się, że mokrą szczoteczką nie usunie się dobrze wszystkich mydlin. |
_________________ W : Fretka, Borsuk, Shiba, Kreta, Corleone RL, Happy Hour AR, Pavan AR, Ex Aequo SR, Roux, Bonus, Muminek EM, Willy Wonka SR, Amor Vincit SR, Tea |
|
|
|
|
Oli
|
|
|
|
|
korusia05
|
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 08:16
|
|
|
Viss napisał/a: | Zdecydowanie mało efektywna metoda. Już chyba lepiej szmatką mokrą. Jakbym miała szczoteczką do zębów myć jednego ze swoich ponad 500g samców, o chyba 2h by mi to zajęło. Nie wspominając już o tym, że szczur dostałby szału. |
Nie no, w sumie moje szczurki się nie brudzą zbyt mocno - ale Oti lubi nasikać na Sonię i nie pachnie wtedy miło |
|
|
|
|
Mangusta
ICanHasASnake!
|
Wysłany: Śro Lis 11, 2009 15:26
|
|
|
korusia05 napisał/a: | ale Oti lubi nasikać na Sonię i nie pachnie wtedy miło | myjesz szczura za każdym razem jedno nasika na drugie? to dość stresujące i całkiem bezsensowne... szczury świetnie same się potrafią myć, tylko bardzo chore i stare zwierzaki wymagają czasami kąpieli.
Off-Topic: | btw, czy mi się zdaje czy trzymasz samca razem z samicą? |
|
_________________ Gadzinowe: Haribo, Gary; Czterokołowe: Hondziaszek, Granatowa Krowa |
|
|
|
|
mataforgana [Usunięty]
|
Wysłany: Śro Lis 11, 2009 15:43
|
|
|
to ja proponuję zacząć hodować szczury w akwarium - ale pełnym wody :Ppomysł kompletnie chybiony, jakbym miała szczoteczką myć każdego z dwunastki szczurów kiedy się poobsikuja, to chyba nic innego całe dnie bym nie robiła... |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Śro Lis 11, 2009 16:01
|
|
|
pozatym nikt ci chyba nie mowil, ze szczury pachna fiolkami? maja swoj zapach i trzeba do niego przywyknac. |
|
|
|
|
sylwikk
|
Wysłany: Śro Lis 11, 2009 17:17
|
|
|
bez kitu dobrze jest nie miec takich problemów:) moje na siebie o dziwo nie sikaja i pachna fiolkami:P |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Śro Lis 11, 2009 17:28
|
|
|
sylwikk, masz samcow? pozatym zapytaj kogos kto nie ma zwierzat czy faktcyznie tak pachna jak ci sie wydaje |
|
|
|
|
Nakasha
|
Wysłany: Śro Lis 11, 2009 21:02
Zwierzątka: 3 psy, 2 kotki |
|
|
To normalne, że szczury w stadzie na siebie leją. A najczęściej też leją na siebie, na szmatki i potem w tym szczęśliwe śpią
Ja nigdy nie miałam żadnego szczura wystarczająco cierpliwego, aby dał się wyczesać szczoteczką do zębów bez pisków, krzyków, drapania i akrobacji aby się uwolnić |
_________________ Za TM: 95 szczurzych duszyczek [*] |
|
|
|
|
sylwikk
|
Wysłany: Śro Lis 11, 2009 22:41
|
|
|
katasza napisał/a: | sylwikk, masz samcow? pozatym zapytaj kogos kto nie ma zwierzat czy faktcyznie tak pachna jak ci sie wydaje |
nie mam 4 samiczki i naprawde nikt z odwiedzajacych mnie osob nie skarży sie na brzydki zapach ba nawet sie dziwia ze nie smierdzi;)
jak mialam poprzednia samice i rzadziej sprzatalam to faktycznie czasami smierdzialo:) |
|
|
|
|
korusia05
|
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 18:17
|
|
|
Mazoku napisał/a: | korusia05 napisał/a: | ale Oti lubi nasikać na Sonię i nie pachnie wtedy miło | myjesz szczura za każdym razem jedno nasika na drugie? to dość stresujące i całkiem bezsensowne... szczury świetnie same się potrafią myć, tylko bardzo chore i stare zwierzaki wymagają czasami kąpieli.
Off-Topic: | btw, czy mi się zdaje czy trzymasz samca razem z samicą? |
|
Trzymam (tzn. trzymałam - Otylia nie żyje) 2 samiczki.. |
|
|
|
|
Nietoperrr...
|
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 21:05
|
|
|
Co do samców...Mam siedem...I każdy z nich pięknie pachnie...Jeden nawet ma słodki zapach.Może nie fiołki,ale przyjemny i bardzo to lubię.Tak jak i zapach reszty z mojego stada.Nawet jak jeden nasika na drugiego,to po pewnym czasie ten zapach ginie,jeśli się szczuras porządnie umyje.I wcale nie trzeba go moczyć w detergentach.Każde zwierze ma swój sposób na zachowanie "świeżości",może nie ingerujmy aż tak bardzo w naturę...Wystarczy po prosty posprzątać naokoło zwierza,a resztę zostawmy instynktom...Chyba że już ogon okropnie śmierdząco się obesr...No to wtedy najlepiej dziecinne mydełko i chwila stresu z dupskiem pod kranem... |
_________________ POLARKOWE MEBELKI http://forum.szczury.biz/...t=10142&start=0 |
|
|
|
|
zuuzuushii
|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 20:36
Zwierzątka: (*) za TM. 14 <:3)~ (*) |
|
|
ze swojej strony mogę polecić Versele-Laga Furry Foam piankę pielęgnująca sierść szczurasy zaśmierdziały mi się z miesiąc temu w domku z trawy, miały swój pierwszy okres braku higieny wyczyściłam je więc tą pianką i do tej pory ślicznie mi pachną... |
|
|
|
|
|