| Zamiast kąpieli.. | 

| Autor | Wiadomość | 

| korusia05   

| 

|    Wysłany: Czw Lis 05, 2009 20:57   Zamiast kąpieli.. |   
 |  
               | 
 |  
               | Zamiast kąpieli można inaczej wyczyścić szczura ![:] :]](images/smiles/krzywy.gif)  
 Wystarczy nieużywana szczoteczka do zębów.
 Szczoteczkę należy zmoczyć, ewentualnie namydlić i lekko "wyczesać" nią szczura.
 Gdy mydlimy, później spłukać szczotkę i od nowa "czesać"
 ![:] :]](images/smiles/krzywy.gif)  Ja osobiście wolę tą metodę, ponieważ moje szczury zdecydowanie są mniej zestresowane, niż przy normalnej kąpieli
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| Viss [Usunięty]

| 

|  Wysłany: Czw Lis 05, 2009 21:16 |   
 |  
               | 
 |  
               | Zdecydowanie mało efektywna metoda. Już chyba lepiej szmatką mokrą. Jakbym miała szczoteczką do zębów myć jednego ze swoich ponad 500g samców, o chyba 2h by mi to zajęło. Nie wspominając już o tym, że szczur dostałby szału.   |  | 

|   |  | 

|  | 

| babyduck   Duckling

| 

|  Wysłany: Czw Lis 05, 2009 21:45 |   
 |  
               | 
 |  
               | Wydaje mi się, że mokrą szczoteczką nie usunie się dobrze wszystkich mydlin. |  
				| _________________ W
  : Fretka, Borsuk, Shiba, Kreta, Corleone RL, Happy Hour AR, Pavan AR, Ex Aequo SR, Roux, Bonus, Muminek EM, Willy Wonka SR, Amor Vincit SR, Tea |  | 

|   |  | 

|  | 

| Oli   

|  | 

|   |  | 

|  | 

| korusia05   

| 

|  Wysłany: Nie Lis 08, 2009 08:16 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Viss napisał/a: |  	  | Zdecydowanie mało efektywna metoda. Już chyba lepiej szmatką mokrą. Jakbym miała szczoteczką do zębów myć jednego ze swoich ponad 500g samców, o chyba 2h by mi to zajęło. Nie wspominając już o tym, że szczur dostałby szału.   | 
 Nie no, w sumie moje szczurki się nie brudzą zbyt mocno - ale Oti lubi nasikać na Sonię i nie pachnie wtedy miło
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| Mangusta   ICanHasASnake!

| 

|  Wysłany: Śro Lis 11, 2009 15:26 |   
 |  
               | 
 |  
               | myjesz szczura za każdym razem jedno nasika na drugie? to dość stresujące i całkiem bezsensowne... szczury świetnie same się potrafią myć, tylko bardzo chore i stare zwierzaki wymagają czasami kąpieli. 	  | korusia05 napisał/a: |  	  | ale Oti lubi nasikać na Sonię i nie pachnie wtedy miło   | 

| Off-Topic: |  	  | btw, czy mi się zdaje czy trzymasz samca razem z samicą? | 
 |  
				| _________________ Gadzinowe: Haribo, Gary; Czterokołowe: Hondziaszek, Granatowa Krowa
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| mataforgana [Usunięty]

| 

|  Wysłany: Śro Lis 11, 2009 15:43 |   
 |  
               | 
 |  
               | to ja proponuję zacząć hodować szczury w akwarium - ale pełnym wody :Ppomysł kompletnie chybiony, jakbym miała szczoteczką myć każdego z dwunastki szczurów kiedy się poobsikuja, to chyba nic innego całe dnie bym nie robiła...   |  | 

|   |  | 

|  | 

| Gość 

| 

|  Wysłany: Śro Lis 11, 2009 16:01 |   
 |  
               | 
 |  
               | pozatym nikt ci chyba nie mowil, ze szczury pachna fiolkami? maja swoj zapach i trzeba do niego przywyknac. |  | 

|   |  | 

|  | 

| sylwikk   

| 

|  Wysłany: Śro Lis 11, 2009 17:17 |   
 |  
               | 
 |  
               | bez kitu dobrze jest nie miec takich problemów:) moje na siebie o dziwo nie sikaja i pachna fiolkami:P |  | 

|   |  | 

|  | 

| Gość 

| 

|  Wysłany: Śro Lis 11, 2009 17:28 |   
 |  
               | 
 |  
               | sylwikk, masz samcow? pozatym zapytaj kogos kto nie ma zwierzat czy faktcyznie tak pachna jak ci sie wydaje   |  | 

|   |  | 

|  | 

| Nakasha   

| 

|  Wysłany: Śro Lis 11, 2009 21:02 Zwierzątka: 3 psy, 2 kotki
 |   
 |  
               | 
 |  
               | To normalne, że szczury w stadzie na siebie leją.  A najczęściej też leją na siebie, na szmatki i potem w tym szczęśliwe śpią   
 Ja nigdy nie miałam żadnego szczura wystarczająco cierpliwego, aby dał się wyczesać szczoteczką do zębów bez pisków, krzyków, drapania i akrobacji aby się uwolnić
   |  
				| _________________ Za TM: 95 szczurzych duszyczek [*]
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| sylwikk   

| 

|  Wysłany: Śro Lis 11, 2009 22:41 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | katasza napisał/a: |  	  | sylwikk, masz samcow? pozatym zapytaj kogos kto nie ma zwierzat czy faktcyznie tak pachna jak ci sie wydaje   | 

nie mam 4 samiczki i naprawde nikt z odwiedzajacych mnie osob nie skarży sie na brzydki zapach ba nawet sie dziwia ze nie smierdzi;)
 jak mialam poprzednia samice i rzadziej sprzatalam to faktycznie czasami smierdzialo:)
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| korusia05   

| 

|  Wysłany: Wto Lis 24, 2009 18:17 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Mazoku napisał/a: |  	  | myjesz szczura za każdym razem jedno nasika na drugie? to dość stresujące i całkiem bezsensowne... szczury świetnie same się potrafią myć, tylko bardzo chore i stare zwierzaki wymagają czasami kąpieli. 	  | korusia05 napisał/a: |  	  | ale Oti lubi nasikać na Sonię i nie pachnie wtedy miło   | 

| Off-Topic: |  	  | btw, czy mi się zdaje czy trzymasz samca razem z samicą? | 
 | 
 Trzymam (tzn. trzymałam - Otylia nie żyje) 2 samiczki..
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Nietoperrr...   

| 

|  Wysłany: Wto Lis 24, 2009 21:05 |   
 |  
               | 
 |  
               | Co do samców...Mam siedem...I każdy z nich pięknie pachnie...Jeden nawet ma słodki zapach.Może nie fiołki,ale przyjemny i bardzo to lubię.Tak jak i zapach reszty z mojego stada.Nawet jak jeden nasika na drugiego,to po pewnym czasie ten zapach ginie,jeśli się szczuras porządnie umyje.I wcale nie trzeba go moczyć w detergentach.Każde zwierze ma swój sposób na zachowanie "świeżości",może nie ingerujmy aż tak bardzo w naturę...Wystarczy po prosty posprzątać naokoło zwierza,a resztę zostawmy instynktom...Chyba że już ogon okropnie śmierdząco się obesr...No to wtedy najlepiej dziecinne mydełko i chwila stresu z dupskiem pod kranem...   |  
				| _________________ POLARKOWE MEBELKI http://forum.szczury.biz/...t=10142&start=0
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| zuuzuushii   

| 

|  Wysłany: Pon Lut 01, 2010 20:36 Zwierzątka: (*) za TM. 14 <:3)~ (*)
 |   
 |  
               | 
 |  
               | ze swojej strony mogę polecić  Versele-Laga Furry Foam piankę pielęgnująca sierść szczurasy zaśmierdziały mi się z miesiąc temu w domku z trawy, miały swój pierwszy okres braku higieny  wyczyściłam je więc tą pianką i do tej pory ślicznie mi pachną... |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |