Iwermektyna: Biomectin, Ivomectrim -leczenie |
Autor |
Wiadomość |
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Śro Kwi 29, 2009 09:12
|
|
|
Mam takie pytanie.
Dostałam Ivomec jakiś czas temu do zakraplania na kark, teraz chcę go podać w zastrzyku. Czy ten sam lek moge podać iniekcyjnie i na kark, czy też lek różni się ze względu na rodzaj podania? |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: Sob Maj 02, 2009 00:10
|
|
|
wszystko zależy od tego jaki to był ivomec, bo pod tą samą nazwą są dwa leki (nawet więcej bo 4 i każdy w innej postaci) - do wstrzykiwań i pour-on. |
_________________ Z nami: Jojo i Princeska; Duszek, Amidala i Zosia; Api i Kava
na dt: suczka Sarabi www.facebook.com/EkipaDuszka |
|
|
|
|
L.
wtulony kropek.
Zaproszone osoby: 21
|
Wysłany: Sob Maj 02, 2009 00:20
|
|
|
a jak jest z częstotliwością podawania takich leków bo wiem, że jak są wszoły to odczekuje sie jakieś 10 dni, aby reszta sie wykuła.
a co z pasożytami objawiającymi sie w postaci strupków? i w przypadku, gdy lek został podany bezpośrednio na futerko? tydzień, 10 dni, czy można mniej? |
|
|
Oli
|
Wysłany: Sob Maj 02, 2009 00:24
|
|
|
iwermektynę zawsze podaje się w odstępach 10-14 dni. przy poważnych inwazjach można podać po 7 dniach, ale to naprawdę musi być zastrupiały cały szczuras |
|
|
|
|
L.
wtulony kropek.
Zaproszone osoby: 21
|
Wysłany: Sob Maj 02, 2009 00:42
|
|
|
Oli, zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz.
co jest w takim strupowym przypadku skuteczniejsze? wstrzykiwanie i bezpośrednio na sierść? |
|
|
Oli
|
Wysłany: Sob Maj 02, 2009 00:46
|
|
|
najlepiej podać podskórnie i wymyć w nizoralu/pularylu nakraplanie na skórę jest raczej profilaktyczne, a podskórne likwiduje też te wewnętrzne robale |
|
|
|
|
baradwys
Catch Me If You Can
Zaproszone osoby: 4
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 12:13
|
|
|
Oli, a w jakich dawkach podskórnie?
bo moi tymczasowicze przywlekli wszoły... czy po prostu ich wykropić? |
_________________ Informacja od MT: Osoba korzystała z cudzego loginu i hasła (bez zgody tej osoby), by czytać forum. Za kradzież konta otrzymała ban stały. AD |
|
|
|
|
PALATINA
[']
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 14:42
Zwierzątka: pies, 2 koty, 2 knurki morskie... i rybeczki :) |
|
|
Oli napisał/a: | nakraplanie na skórę jest raczej profilaktyczne |
Raczej, bo u mnie także leczniczo się super sprawdza.
Moja szczurka (Runica) miała guzek nowotworowy po podaniu podskórnym iwermektyny i teraz mam okropny uraz - strasznie ciężko mi się przełamać. |
|
|
|
|
Bel
Rockabilly
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 18:39
Zwierzątka: Szeregowy Pierdolot,Alpha i 3 smoki |
|
|
iwermektynę dostaliśmy ostatnio dla wallego.Kiedy go adoptowałam nie zdawałam sobie sprawy,że adoptuję jeszcze 1000 innych zwierzątek które ochoczo zmieniały lokalizację sadowiąc się i wczepiając radośnie w moją bluzę a co gorsza pod bieliznę.Po pierwszej dawce po dwóch dniach nowi lokatorzy uschli z żalu... Wally w końcu przestał się drapać.W weekend jedziemy na kontrolę |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: Śro Mar 10, 2010 01:29
|
|
|
Shy_Lady napisał/a: | Oli, a w jakich dawkach podskórnie? | 0,1 ml/kg masy ciała Biomectinu.
Palatina, musiałaś mieć chyba dużego pecha, bo ja swoim od zawsze daję zastrzyki i jeszcze nigdy nic nie było. Ja nie ufam za bardzo metodom "na skórnym", a szczególnie odkąd mam psa, któremu preperaty przeciwpchelne się nie wchłaniają po nakropleniu. Próbowałam różne praeparaty i nic. |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Śro Mar 10, 2010 01:39
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
Oli napisał/a: | bo ja swoim od zawsze daję zastrzyki i jeszcze nigdy nic nie było |
U nas też, do momentu.
Cid miał odczyny alergiczne po nakropleniach, a po zastrzyku mini-martwice. W jego przypadku korzystaliśmy z delikatnego płynu dla gryzoni w sprayu. |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
Ewa
|
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 15:42
|
|
|
Chciałabym podać przygotowana do zastrzyku inwermektynę na kark. Czy powinnam wkropić całą przygotowaną dawkę i czy nie będzie to za mało? |
|
|
|
|
baradwys
Catch Me If You Can
Zaproszone osoby: 4
|
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 18:26
|
|
|
Ewa, jeśli lekarz weterynarii przygotował dawkę do podania w zastrzyku to raczej całe chyba że mówił coś że tona kilka razy, jeśli masz tylko zakropić to jedna kropelka wystarczy |
_________________ Informacja od MT: Osoba korzystała z cudzego loginu i hasła (bez zgody tej osoby), by czytać forum. Za kradzież konta otrzymała ban stały. AD |
|
|
|
|
Ewa
|
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 22:47
|
|
|
Pewna urocza osoba mi pomogła i ogony dostały zastrzyki.
Jedno co mnie dziwi, to to, że iniekcyjne największy chłopak dostał więcej niż jedna kroplę, a w poprzednim rzucie robali na skórę dostał od tej samej wetki tylko kroplę. Jakby to był inny lek? |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 23:07
|
|
|
Napatoczyłam ci się perfekcyjnie, prawda?
Ewa napisał/a: | największy chłopak dostał więcej niż jedna kroplę, a w poprzednim rzucie robali na skórę dostał od tej samej wetki tylko kroplę | może to zależy od robala, tzn, nie na wszystkie robale są takie same dawki. |
|
|
|
|
|