|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Zabawki |
Autor |
Wiadomość |
KAKA
|
Wysłany: Pon Gru 05, 2005 16:33
Zwierzątka: szczur(y) |
|
|
wiadomo stary pomysl z hamakiem, super jedynuy mankament no to smrud
wszelkie drewienka, liny, domki, tunele ( rury kanalizacyjne itp.). Ostatnio nawet swoim dziewuchom zawiesiłam drewniane kułko na linie i mają imitacje hustawki. Można również sitka wsadzic |
|
|
|
|
Lulu [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Gru 30, 2005 11:49
|
|
|
jak dla mnie najlepsze pomysly na szczurze zabawki sa >>TUTAJ<<
stronka po angielsku. jak ktos chce moge niektore instrukcje potlumaczyc... calosci mi sie nie chce |
|
|
|
|
Asaurus
Arg!
|
Wysłany: Pią Lis 17, 2006 23:11
Zwierzątka: Raum,Godryk,Fejn,Qworonog,Castiel,Inias,Lugh,Liczący,Lekki |
|
|
Ja zastosowałem ostatnio dwa w jednym. A mianowicie zostało mi kilka sztuk makaronu do canneloni [dla niewtajemniczonych rurki srednicy 2cm długości ok 10cm] wiadomo że szczury bardzo lubia surowy makaron chrupać więc przewlekłem sznurek przez 3 rurki i zawiesiłem w klatce. Ubaw miały po pachy a żarcie sie nie zmarnowało bo często im spada pod kratkę na spodzie klatki.
Także niedawno wsadziłem im tekturowe pudełko ok 25x25x25cm z kilkoma papierowymi recznikami i starym szalikiem. Oczywiście była bitwa o panowanie w pudle
Oczywiście hamaki, rękawy i rury kanalizacyjne są na porządku dziennym. Materiałowe elementy wymieniamy z każdym czyszczeniem klatki czyli co ok 3-4 dni. |
|
|
|
|
Ayumi K.
|
Wysłany: Nie Lis 19, 2006 15:05
Zwierzątka: Tigra (szczurzyca), Batman (kot) & Tamino (pies) |
|
|
ja zrobiłam "huśtawki" z takich wiaderek po żarciu - duzych i malych - ogonki sobie w tym śpią, jedzą, albo się kiwają |
_________________ ze mną: Tigra (black variegated standard) i Suri (husky standard) | Batman (zwykły dachowiec - podobno rasa europejska) | Tamino (golden retriever)
za Tęczowym Mostem: Mr Happy; Harry; Floydzik; Ramzes; Mia; Baby; Lucy; Elly; Alex; Pandora; Dolls; Zazu; Antehai; D; Shanti; Sally; Elmer; Salem; Oskar ['] |
|
|
|
|
Sileas
sklerotyczka
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Nie Lis 19, 2006 15:34
|
|
|
Prócz hamaka, dziewczyny dostały dziś tunel z wełnianej skarpety - ale nie byle jakiej, a co - sięgała mi do połowy uda :D Nie wiem skąd to miałam, ale idealnie się nadawało na długi, ciepły tunel. Sztuk dwie, będzie na wymiane gdy ta pierwsza skończy w praniu. Ponadto wisi też sobie kieszonka, może nieco za mała bo traktują to raczej jako huśtawkę. W sumie pomysł z wiaderkiem jeszcze ciekawy... Ayumi, chyba wypróbuję następnym razem :) |
|
|
|
|
Chyna [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Lis 19, 2006 15:42
|
|
|
Lulu napisał/a: | jak dla mnie najlepsze pomysly na szczurze zabawki sa >>TUTAJ<<
|
Super!
Dzięki! |
|
|
|
|
Asaurus
Arg!
|
Wysłany: Nie Lis 19, 2006 18:59
|
|
Ja zauważyłem, że nasze szczury raczej nie przepadają za huśtawkami czy innymi niestabilnymi podestami. Takowe omijały szerokim łukiem. Wolą na stałe przymocowane rury kanalizacyjne i koszyki oraz duże mocno napięte hamaki. |
|
|
|
|
Yshia
wiedźmo-wampirzyca ^^
|
Wysłany: Pon Lis 20, 2006 00:37
Zwierzątka: szczur(y) |
|
|
pochalę się co dziś znalazłam w zoologu jeszcze ciekawego:
"lęgówka dla zwierząt". wielka trawiasta kula z czterema otworami. Koszt : 12 zł. Zainteresowanie chłopaków: nieopisane. Teraz śpi w nim Filip
usunęłam nieaktywny link - limomanka |
_________________ Bez zwierzęcia w naszym wnętrzu jesteśmy jedynie wykastrowanymi aniołami.. |
Ostatnio zmieniony przez limomanka Sob Maj 17, 2014 19:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kasia_123
mały duży debil :P
|
Wysłany: Pon Lis 20, 2006 09:15
Zwierzątka: Bazyla [*] Bingo [*] Shiro [*] Dewi [*] |
|
|
Yshia gdzie to kupiłaś? strasznie mi się podoba...i sprawiłabym moim dziewczynką takie trawiaste cudo |
_________________ ...Powiedzcie młodym że byłem i odszedłem
pErdolcYe ten świat - przekażcie im ode mnie,
bądźcie silni i pamiętajcie kim jesteście.
Tupac Shakur |
|
|
|
|
Azi
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Pon Lis 20, 2006 09:25
Zwierzątka: Impuls ZR, Impet ZR, Kakashi ZR, Snoopy, Wypłosz i czterolatek |
|
|
A ja mam zabawkę w postaci jakiegokolwiek, ruszającego sie papierka. Dziewczyny sa tym zachwycone i biegają jak głupie za kwałakiem zwykłej, poruszającej się kartki (im bardziej zgnieciona i szurająca - tym lepiej). Wystarczy przypomocowac do nitki i zabawy jest ilośc ograniczona jedynie kondycją szczurków. |
_________________ W : Gandalf, Bilbo, Frodka, Asfa, Dzika, Yavanna, Fniszka RT, Nessa, Fea RT, Moria, Bajaderka HF, Dafne z TM, Baletka z TM, Finka JR, Sasanka RT, Itsu SR, Ruda, Nastka, Irytacja SR, Luthien Tinuviel AB, Hipokryzja HF, Inazuma SR, Athame HF, Kagura HF, Muffinka HF |
|
|
|
|
Elbereth
|
Wysłany: Pon Lis 20, 2006 22:08
Zwierzątka: szczury, psy, patyczaki |
|
|
Kiedyś zrobiłam coś podobnego do zabawki Azi. Po prostu kartka papieru, na to nasypane jakieś dobrocie (pestki, nasionka, ale sucha karma też może być), zgnieść kartkę z jedzonkiem w środku w kulkę i dać szczurom (dobrze sprawdza się jako zabawka do klatki, bo na wybiegu jest przecież tyle innych interesujących rzeczy ...). Najpierw mają frajdę z wydostawaniem smakołyków, a kartkę, która zostanie, można zataszczyć do gniazda... |
_________________ Moje ogoniaste słoneczka:
Dziewczyny: Kora, Bella, Nela
Chłopaki: Ferdinand, Kit, Nevis
Po Drugiej Stronie Tęczy: Nora, Vani, Franz |
|
|
|
|
Nisia
ofiara losu
|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 14:26
Zwierzątka: ogony |
|
|
Widziałam takie "lęgówki". Jak dla mnie mają pewien minus - średnica otworów jest taka, że tylko małe szczury tam mogą się zmieścić.
Moje za to najbardziej kochają wszelkiego gatunku pudełka (tekturowe, plastykowe) z papierkami, szmatkami i cudownie szeleszczącymi reklamówkami.
No i bieganie pod kocem, gdy pani jest nim przykryta... I zabawy tamże z "wielką łapą" ganiającą szczurki. |
_________________ Wśród Aniołków: Henia, Fatka, Alif Matsura, Hela, Lola, Beba, Iskierka, Šamsi, Tomiś, Calypso, Tamarka, Morelka, Szpulka, Śliwka, Ahirka i Zdenka |
|
|
|
|
Chesti
bez kija nie podchodź
|
Wysłany: Śro Lis 22, 2006 21:54
Zwierzątka: Odeszły na zawsze... Bakuś, Toffik, Batman i Che :( |
|
|
U mnie ostatnio Che sam sobie wymyślił "zabawkę", a mianowicie jest nią ręcznik który leży na klatce (nad ich gniazdkiem-koszykiem)... jaka to radość gdy ów ręcznik można wciągać do klatki
Z prawdziwych zabawek w klatce mają:
- zwykły hamak
- hamak "piętrowy", można w nim dowoli buszować
- linę do wspinaczek
- koszyczek-gniazdko
Koniecznie muszę kupić kilka rur kanalizacyjnych... ale jakoś zawsze zapominam poszukać sklepu z takimi artykułami
Asaurus, świetny pomysł z tym makaronem, prawie zostało mi kilka sztuk więc moje chłopaki będą mieć zabawę
[ Komentarz dodany przez: marchewa: Sro Lis 29, 2006 01:01 ]
Ponieważ zrobił nam się ciekawy mega offtop, postanowiłam wydzielić temat "Co gryzą i niszczą szczury i dlaczego". Dalsza część dyskusji tam, tutaj poprzestańmy na zabawkach |
_________________ CHE (dumbo rex russian blue blazed berkshire)
Za tęczowym mostem: BAKUŚ (*.06.2005 - 3.09.2007), TOFFIK (*.10.2005 - 21.01.2008), BATMAN (Ballentines of Zirrael) (4.07.2006 - 6.04.2009), CHE GUEVARA Rat`s Troop (7.09.2006 - 7.05.2009) Żegnajcie... nikt was nie zastąpi ((((
|
|
|
|
|
helen.ch
|
Wysłany: Śro Lis 29, 2006 21:59
Zwierzątka: ...... |
|
|
kasia_123 napisał/a: | Yshia gdzie to kupiłaś? strasznie mi się podoba...i sprawiłabym moim dziewczynką takie trawiaste cudo | ... zobacz tu: http://animalia.pl/produkt.php?id=2776 |
_________________ Po drugiej stronie tęczy:Mypcia, Klarysa,Kropka,Tiksi, Dixi, Pixi i Daisy ['], Edzio:( i Ciapek oraz Miłka i Bella |
|
|
|
|
Asaurus
Arg!
|
Wysłany: Śro Lis 29, 2006 22:08
|
|
helen.ch, ciekawi mnie jakiej wielkości jest takie gniazdko ? Bo nasze szczury to niezłe spaśluchy i nie wiem czy się zmieściły. Nawet najmniejszy, Rufus ostatnio przegryzł rękaw w którym śpi od kilku dni aby był bardziej jak hamak. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|