| 

|  | Alloszczur Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

|  

| Otwarty przez: AngelsDream Śro Maj 21, 2008 14:16
 | Poradnik kąpielowy. |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | AngelsDream   Gdzieś indziej

Zaproszone osoby: 1

| 

|  Wysłany: Sob Cze 23, 2007 12:11   Poradnik kąpielowy. Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki
 |   
 |  
               | 
 |  
               | Po pierwsze - należy dokładnie przemyśleć czy kąpiel naprawdę jest konieczna. Jeśli brudny jest tylko ogon szczura, to łatwiej i bezpiecznej wyczyścić sam ogon. Wystarczy delikatna gąbka lub szmatka i łagodny szampon lub nawet sama ciepła woda. 
 I tu dochodzimy do ważnej sprawy - w czym kąpać szczura? My najczęściej używamy Nizoralu lub szamponu dla dzieci. Polecam też szampony dla małych zwierząt - teraz jest ich coraz więcej na rynku. Jeśli zdecydujemy się na kąpiel, to musimy przygotować kilka rzeczy.

1.Ręcznik lub tetrową pieluchę [na każdego szczura warto mieć oddzielny/ą].
2.Suszarkę
 3.Szampon i ew. gąbka do czyszczenia ogona muszą być przygotowane wcześniej
 4.Jeśli kąpiemy w wannie, to należy wcześniej napuścić ciepłej wody do takiego poziomu, żeby szczur mógł stanąć na dnie wanny.

Musimy pamiętać, że szczur ma wyższą od naszej temperaturę ciała i woda dla niego musi być ciut cieplejsza niż dla nas samych [jokada, dzięki:)] A także, że szczurów w wodzie nie można zostawiać samych - łatwo o wypadek i nieszczęście - po co ryzykować?

Ja kąpię tak, że najpierw moczę szczura w brodziku. Potem namydlam nad umywalką i w umywalce dokładnie spłukuję. Po czym szczur trafia w ręce Asaurusa w celu wytarcia nadmiaru wody. Jeśli mamy dobrą suszarkę z regulowaną mocą, to można szczurka delikatnie podsuszyć z daleka. Nasze dzielnie to znosiły i były bardzo ciekawe co je tak dmucha

W ciągu 24 godzin od kąpieli należy zwracać baczną uwagę na otwieranie okien i wszelkie spadki temperatury. Dobrze jest zadbać, żeby w pomieszczeniu nie było chłodniej niż 19 - 20 stopni. Sierść przy skórze schnie dłużej.

A tu trochę zdjęć z kąpieli:

|  
				| _________________ Baaj, Celar i Wyjątki

Musiałem stracić przezroczystość
 Na którejś z tamtych dróg.
 (...)
 Tak mi przykro.
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez AngelsDream Sob Cze 23, 2007 12:37, w całości zmieniany 1 raz |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | jokada   

Zaproszone osoby: 2

| 

|  Wysłany: Sob Cze 23, 2007 12:23 |   
 |  
               | 
 |  
               | warto tez zwrócić uwage, że szczury maja wyższą temperature ciała 
 i to co dla nas jest letna przyjemną wodą - dla niech może byc za chłodne

z własnych obserwacji wiem, że szczury kąpane w cieplejszej wodzie są spokojniejsze, niż przy letniej 'miłej dla ręki' temperaturze
 |  
				| _________________ Skunksik / Robin <:3 )~

|  |  
		|   |  |  
		|  |  

| 

|  Wysłany: Sob Cze 23, 2007 12:28 Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki
 |   
 |  
               | 
 |  
               | jokada, dlatego napisałam, że woda powinna być ciepła. Oczywiście nie za ciepła - trzeba mieć po prostu trochę wyczucia   |  

(...)
 Tak mi przykro.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Asaurus   Arg!

| 

|  Wysłany: Nie Cze 24, 2007 01:42 Zwierzątka: Raum,Godryk,Fejn,Qworonog,Castiel,Inias,Lugh,Liczący,Lekki
 |   
 |  
               | 
 |  
               | Trzeba przygotować się na totalną demolkę łazienki. Szczury z natury nie lubią wody i będą chciały za wszelką cenę uciec od niej. Podskakiwanie, zrzucanie szamponów i wyskakiwanie po głowach innych szczurów to normalka także dobrze jest mieć kogoś do pomocy. 
 W przypadku samców kąpiel w nizoralu bardzo dobrze pomaga na testosteronowy żółty łupież na skórze.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | helen.ch   

| 

|  Wysłany: Pon Cze 25, 2007 08:45 Zwierzątka: ......
 |   
 |  
               | 
 |  
               | to bardzo ważne, nie powinno byc tak , że właściciel kąpie szczura, żeby zobaczyć jak sie będzie w wodzie zachowywał, szkoda stresować zwierzaka bez powodu. 	  | AngelsDream napisał/a: |  	  | Po pierwsze - należy dokładnie przemyśleć czy kąpiel naprawdę jest konieczna | 
 |  
				| _________________ Po drugiej stronie tęczy:Mypcia, Klarysa,Kropka,Tiksi, Dixi, Pixi i Daisy ['], Edzio:( i Ciapek oraz Miłka i Bella
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  

| 

|  Wysłany: Pon Cze 25, 2007 11:01 Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki
 |   
 |  
               | 
 |  
               | helen.ch, słusznie. Kąpiel powinna mieć miejsce wtedy, kiedy szczurze futerko jest bardzo brudne i nie sposób doczyścić sierści inaczej. Ewentualnie tak jak w przypadku Eldira, który ma żółty łupież i skórę w kiepskiej kondycji i kąpiele po prostu na to pomagają. |  

(...)
 Tak mi przykro.
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez AngelsDream Pon Cze 25, 2007 12:09, w całości zmieniany 1 raz |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Viss [Usunięty]

| 

|  Wysłany: Pon Cze 25, 2007 12:02 |   
 |  
               | 
 |  
               | Ja swoje szczury kąpię inaczej, i też się prawdza. Ale to metoda na szybko i dla szczurów, które się wody za bardzo nie boją. Wsadzam pojedynczo do umywalki. Włączam wodę, delikatnie je moczę całe i wyłączam wodę. Jeśli myje je w ogóle czymś (sytuacje wyjątkowe) to wtedy zaczynam namydlać i myję (bez głowy). Włączam ponownie wodę i spłukuję szczura pod bierzącą. Następnie wycieram i wypuszczam szczęśliwca. Biorę następnego.
 Po włączeniu wody one przestają być takie spokojne i zaczyna się lekka szarpanina, ale zauważyłam, że jest i tak o wiele mniejsza niż przy wersji z uprzednio napuszczoną wodą (tzw. pranie z namaczaniem).
 A najczęściej jest tak, że tylko je moczę, nie myjąc żadnymi specyfikami.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | falka   ['] ['] ['] [']

| 

|  Wysłany: Pon Cze 25, 2007 12:38 Zwierzątka: kotka Puma
 |   
 |  
               | 
 |  
               | ja stawiam w wanie dwie miski - jedna z delikatnym roztworem płynu do higieny intymnej  druga z czystą wodą - namaczam w jednej, płuczę w drugiej i po sprawie  jeśli do wykąpania jest więcej szczurów to wodę w pierwszej misce na pewno trzeba będzie zmienić z powodu zanieczyszczeń   
 aha, zawsze ubieram polar i szalik, wystarczą mi te skrecze co mi robią na co dzień
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Gość 

| 

|  Wysłany: Sob Cze 30, 2007 23:37 |   
 |  
               | 
 |  
               | U mnie metody Asaurusa i AD sie boje straszliwie. Ja jak juz je musze kapac, to klade szczura na rece, przytrzymuje i pod biezaca woda trzymam. Pozniej namydlam i spowrotem pod biezaca woda splukuje. Tak jest szybciej i wygodniej   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | satanka666   

| 

|  Wysłany: Sob Cze 30, 2007 23:45 Zwierzątka: pies, kot
 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Matylda napisał/a: |  	  | U mnie metody Asaurusa i AD sie boje straszliwie. Ja jak juz je musze kapac, to klade szczura na rece, przytrzymuje i pod biezaca woda trzymam. Pozniej namydlam i spowrotem pod biezaca woda splukuje. Tak jest szybciej i wygodniej   | 
 chyba, że ma się szczura który zdrapie ci całeee ręce. do krwi, wdrapie się na ramie i nie da ściągnąć
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Asaurus   Arg!

| 

|  Wysłany: Nie Lip 01, 2007 12:55 Zwierzątka: Raum,Godryk,Fejn,Qworonog,Castiel,Inias,Lugh,Liczący,Lekki
 |   
 |  
               | 
 |  
               | Albo gdy się kąpie 10 szczurów na raz ![:] :]](images/smiles/krzywy.gif) W sumie każdy powinien opracować metodę kąpieli najmniej stresową i najskuteczniejszą dla swojego szczura. Sami nadal eksperymentujemy i próbujemy różnych rozwiązań. |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Shenaz   

| 

|  Wysłany: Śro Maj 21, 2008 14:01   kapiel Zwierzątka: Szczurzaste: Belzebub i Lori
 |   
 |  
               | 
 |  
               | ja swojego szczurzaka nigdy nie kąpałam; nie brudzi się specjalnie, sam się czyści regularnie, więc raczej tego nie potrzebuje; ale ciekawi mnie inny temat;

jak technicznie kąpiecie swoje szczury?
 wkładacie do wanny, masujecie palcami, pozwalacie im w tym samemu popływać, pryskacie zwilżaczami, wyciracie wilgotnymi chusteczkami, uzywacie szczoteczek do zębów?

i jeszcze jedno: czy to dobry pomysł umozliwić szczurkowi dobrowolną kapiel.... żeby mógł wejść i popływać np. w jakimś głębszym pojemniku?
 nic się nie stanie jeśli zamokną mu uszka?
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Viss [Usunięty]

| 

|  Wysłany: Śro Maj 21, 2008 14:55 |   
 |  
               | 
 |  
               | wszelkie mozliwe sposoby są opisane w tym temacie, wystarczy spojrzeć kilka postów powyżej twojego. 	  | Shenaz napisał/a: |  	  | jak technicznie kąpiecie swoje szczury? | 

to tez juz było, czytaj tematy, po to są. Tak, jesli chce z własnej woli bawic sie w wodzie czy pływać, dobrze mu to umozliwić. 	  | Shenaz napisał/a: |  	  | czy to dobry pomysł umozliwić szczurkowi dobrowolną kapiel.... żeby mógł wejść i popływać np. w jakimś głębszym pojemniku? | 
 w czasie kąpania/mycia przymusowego nie moczymy nigdy głowy (w tym oczywiście uszu). 	  | Shenaz napisał/a: |  	  | nic się nie stanie jeśli zamokną mu uszka? | 
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | polegalu   ...Kagetora...

| 

|  Wysłany: Śro Cze 18, 2008 19:48 Zwierzątka: 3 szczurki <:3  )~~
 |   
 |  
               | 
 |  
               | Ja mam dwa sposoby na kąpanie mojej Szczurki: poprzez zabawe w pokoju w kuwecie stawiam wodę wrzucam smakołyki. Przeważnie robie to dla rozrywki w gorące dni. Udaje mi się czasem ją polać i umyć, a potem wycieram. Drugi sposób to wanna. Niestety jak się okazało ostatnio drastyczny  . Niestety Torcia już wymagała porządnego mycia (nie pachniała miło). Wanna jej nie służy. Próbować ją przyzwyczajć do niej? No i czy myc koniecznie jakimiś specyfikami, bo zapach zostaje mniejszy ale zostaje. Tzn. wiem, ze ogoniaste mają taki zapach, ale czy wystarczy ciepła woda by usunąć brudek(kurz)? |  
				| _________________ Break [*], Kagetora[*], Demi[*], Tork [*], Precka [*]

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Jacoobs   

| 

|  Wysłany: Czw Paź 16, 2008 09:47 Zwierzątka: Szczur
 |   
 |  
               | 
 |  
               | Bob nie jest zainteresowany podczas kąpieli nawet jego ulubionymi smakołykami. Interesuje go tylko to jak się wydostać z wody.   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  

| Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach