|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Co zrobić ze szczurkami ?? |
Autor |
Wiadomość |
Kasia12345
|
Wysłany: Pon Sty 25, 2016 18:49 Co zrobić ze szczurkami ??
|
|
|
Cześć potrzebuje waszej pomocy i dobrych rad.
Adopotowałam dwa szczurki ( samiczki ) ok 5 dni temu i jedna jest bardzo terytorialna czasem ugryzie ale z tym już walczymy i jest coraz lepiej natomiast druga jest bardzo wystraszona nie wychodzi z domku nie weźmie z rąk jedzenia ( kiedy chce dać jej jedzenie ta druga zaraz przylatuje i sprawdza co ja robię ), kiedy biorę szczurka do bluzy siedzi jak sparaliżowana choć i tak lepiej się zachowuje niż w klatce. Poradzono mi żebym rozdzieliła je w dwie osobne klatki bo podobno jedna bardzo dominuje drugą i to może być przyczyną że jest taka wystraszona.
Co myślicie ?? |
_________________ Pozdrawiam Kasia |
|
|
|
|
Morgana551
|
Wysłany: Śro Sty 27, 2016 00:09
|
|
|
Jeśli szczury się dogadują, śpią ze sobą, jedzą, nie ma walk do krwi i żyły ze sobą już wcześniej to rozdzielając je robisz im krzywdę. Nawet kiedy stado tworzą tylko dwa osobniki, jeden będzie dominującym tzw. hierarchia. Ponad to każdy szczur ma inny charakter |
_________________ W nowym domu: Hektor, Tyrion, Frodo, Snow i Hades
Za tęczowym mostem: Beti, Frika, Betunia, Navi, Leto, Kermit, Cookie, Wafel, Gizmo, Oskar, Elmo, Blue, Theron, Muffin, Aslan, Memfis. |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Śro Sty 27, 2016 09:02
Zwierzątka: brak |
|
|
Poczytaj poradniki dotyczące oswajania Zazwyczaj oswojenie z człowiekiem to odrębna sprawa, niż łączenie szczura z drugim szczurem. Oddzielenie na pewno nie pomoże, wręcz może zaszkodzić. Chyba, że szczury rzeczywiście tłuką się ze sobą mocno, nie przytulają się i nie wykazują żadnych oznak przyjaźni, wtedy być może były źle zapoznane przez poprzedniego właściciela i należałoby rozpocząć proces łączenia od początku. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
Hanami
|
Wysłany: Sob Sty 30, 2016 12:07
Zwierzątka: ... Kawunia, Ukkinia, Lavinia, Totunia |
|
|
Morgana551 napisał/a: |
Jeśli [...] żyły ze sobą już wcześniej to rozdzielając je robisz im krzywdę. |
A ja tak z czystej ciekawości zapytam dlaczego?
Właśnie mam ten problem, że jedna z moich "starych" domowniczek reaguje ogromnymi atakami złości na dwie nowe, które przyjęłam równo tydzień temu. Są młodziutkie i drobniutkie, więc chwilowo nie łączę ich na stałe, żeby maluszkom (ok. 4 mies. oraz 5 tyg.) nie stała się żadna krzywda. Właśnie zamierzałam po połączeniu, gdyby "złośnica" pokazywała swoje humory, wyjmować ją na godzinę dwie z klatki na osobne siedzenie w chorobówce, żeby zatęskniła za siostrą, klatką itp. Ogólnie za "starymi śmieciami", których będzie pozbawiana wykazując złe zachowanie. |
_________________ 449955886677 |
|
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Sob Sty 30, 2016 20:55
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Hanami, w taki sposób, to spokojnie. Zwłaszcza że to często pomaga.
Ta rada dotyczyła raczej, a przynajmniej ja tak zrozumiałam, rozdzielenia ich na stałe, bo inaczej jedna z nich się nie oswoi. |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
|
rats mommy
|
Wysłany: Wto Sie 01, 2017 20:52
Zwierzątka: szczurki:Homer <3 Duke <3 i owczarek niemiecki Nala |
|
|
mam podobny problem, mam 2 samców i jeden jest ciekawski, przyjazny i łakomy zaś drugi boi się wszystkiego co się rusza i wiecznie siedzi w kryjówkach, więc jesli szczurek nie bierze przykładu z kolegi co mam zrobic? |
_________________ Ze mną: Homer(american blue)i Duke(dumbo)
za TM : Sasa[*] |
|
|
|
|
hekatomba
|
Wysłany: Pon Sie 14, 2017 19:09
Zwierzątka: cztery szczurzyce oraz stawonogi: rybiki cukrowe, kosarze pospolite i kątniki domowe (gościnnie) |
|
|
rats mommy, szkoda, że nie napisałaś, jak długo taki stan się utrzymuje, bo jeżeli są to dopiero początki oswajania, to nie masz powodu do niepokoju. Jeden szczur ośmiela się szybciej, u innego ten proces może zająć nieco więcej czasu. Na początek w poszukiwaniu rad przejrzałabym ten i ten temat. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|