|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Koszty utrzymania szczurów (żywienie, leki, wet) |
Autor |
Wiadomość |
nimka

|
Wysłany: Śro Lip 23, 2014 20:49
Zwierzątka: Pies, 3 Koty + u rodziców: Kot i Pies |
|
|
Szczurówka napisał/a: | Mój bilans na ten miesiąc
Zeskrobina - 10 zł
Ivermektyna - 60 zł
Karma - 62 zł
|
gdzie Ci się udało tak drogą iwermektynę dostać?
Ja za 3 dawki na jednego szczura zapłaciłam 2,50 zł...
Ja nie napiszę ile wydałam w tym (i zeszłym) miesiącu na samego "weta" dla szczurów, bo aż strach myśleć |
_________________ Nasz wątek: [KLIK] |
Ostatnio zmieniony przez nimka Śro Lip 23, 2014 20:55, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Szczurówka

|
Wysłany: Śro Lip 23, 2014 20:52
Zwierzątka: .... |
|
|
nimka, Jedna dawka ivermektyny dla jednego szczura kosztuje 15 zł i razy 4 to jest 60 zł i jeszcze weterynarz zapraszał mnie na trzecią dawkę ale zrezygnowałam i powiedziałam że już sama w domu podam ivermektynę bo za 6 dawek wyszło by 90 zł |
_________________ ... |
|
|
|
 |
nimka

|
Wysłany: Śro Lip 23, 2014 20:54
|
|
Szczurówka napisał/a: | nimka, Jedna dawka ivermektyny dla jednego szczura kosztuje 15 zł i razy 4 to jest 60 zł i jeszcze weterynarz zapraszał mnie na trzecią dawkę ale zrezygnowałam i powiedziałam że już sama w domu podam ivermektynę bo za 6 dawek wyszło by 90 zł |
To Cię naciągnął mocno... |
|
|
|
 |
limomanka

Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Śro Lip 23, 2014 21:04
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
nimka napisał/a: | To Cię naciągnął mocno... |
Zgadzam się - ja dostałam 2 dawki na całe (wtedy ośmio-) stado za 20 zł. Fakt, że na skórę, nie zastrzyk, ale nie sądzę by to miało większe znaczenie... |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
 |
smeg

|
Wysłany: Śro Lip 23, 2014 21:20
Zwierzątka: brak |
|
|
Ja kupiłam u weta całą buteleczkę ivermektyny, wystarczającą na jakieś 400 dawek - za 14 zł Zdzierają na tym strasznie, za samą usługę zrobienia zastrzyku. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
 |
Ebia

|
Wysłany: Śro Lip 23, 2014 22:44
|
|
|
Jak odwiedzałam rodziców i brałam ze sobą szczury zdarzyło się, że wet nie chciał wydać mi antybiotyku w zastrzyku, a tym bardziej sterydu i kazał przychodzić codziennie ze szczurem. Za każdą wizytę 35 zł.. Antybiotyk minimum 10 dni.. Po dwóch dniach uznałam, że lepiej jechać do Łodzi po leki, bo bilet w dwie strony wyniesie mnie tylko 20 zł.. A nasza pani doktor nauczyła mnie robić zastrzyki właśnie po to, żeby nie stresować szczura codziennym chodzeniem do lecznicy |
|
|
|
 |
Ninek

|
Wysłany: Czw Lip 24, 2014 12:41
Zwierzątka: 7 kotów, 2x chomik + pies |
|
|
Straszne zdzierstwo z tą ivermektyną
Ja zazwyczaj dostawałam ją w ogóle gratis (nawet u Piaseckiego - przy okazji operacji jednego szczura) a jeśli płaciłam to kilka zł za dawkę starczającą mi na rok przy dużym stadzie |
_________________ Ze mną:
Kotowate: Mefisto, Mocca, Mia, Manga, Rambosz, Nyks i Hades. [*] Maura [*]
Chomik dżungarski: Ekler; Chomik syryjski : Truskawka
W pamięci 'stare stado': H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F i 'nowe stado': G, B, M, T, Z, MM, W, P, P i LL |
|
|
|
 |
jokada

Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: Wto Sie 18, 2015 17:05
|
|
|
Mogę dorzucić świeże info o kosztach
Przy stadzie 5-8 szczurów uśrednione (z roku) wydatki na weterynarza to około 200 zł miesięcznie
z większych wydatków były kastracje 4 szczurów i leczenie/prowadzenie przez 3-4 miesiące szczura i poważną niewydolnością oddechową
koszt ściółki to około 260 zł rocznie
koszt karmy podstawowej około 220 zł rocznie |
_________________ Skunksik / Robin <:3 )~
 |
|
|
|
 |
nimka

|
Wysłany: Wto Sie 18, 2015 20:57
|
|
Ja mam większą średnią, ale się nie pochwalę |
|
|
|
 |
jokada

Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: Wto Sie 18, 2015 21:08
|
|
|
A ja tam uważam że warto czasem odkopać temat
Żeby nowozaszczurzeni zdawali sobie sprawę że roczne wydatki na szczury rzędu 3 tysi przy nie tak wielkim stadzie to lekką ręką idzie. |
_________________ Skunksik / Robin <:3 )~
 |
|
|
|
 |
nimka

|
Wysłany: Wto Sie 18, 2015 21:20
|
|
jokada napisał/a: | A ja tam uważam że warto czasem odkopać temat
Żeby nowozaszczurzeni zdawali sobie sprawę że roczne wydatki na szczury rzędu 3 tysi przy nie tak wielkim stadzie to lekką ręką idzie. |
Ano, niestety |
|
|
|
 |
smeg

|
Wysłany: Śro Sie 19, 2015 09:42
Zwierzątka: brak |
|
|
Ja mam średnią miesięczną z ostatniego roku ok. 160 zł - ze wszystkim: karmą, ściółką, wetem, hamakami. To dużo mniej, niż kiedyś, ale też stado mam mniejsze (ok. 6-7 szczurów w tym czasie), a przede wszystkim młodsze - w tej chwili najstarszy szczur nie ma jeszcze 2 lat, reszta to 1-1,5 roku, więc na szczęście nie ma kogo leczyć |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
 |
muezza

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2015 00:10
Zwierzątka: 2 koty, 7 szczurów, tymczasy i wspólokatora |
|
|
Jako nowozaszczurzona, za to ambitnie, stwierdzam, że to co wydałam dotychczas to pikuś (klatka pierwsza 20 zł, transporterek i wyposażenie do klatki 20 zł, chorobówka 20 zł, 10 kilo Vilmie 70 zł, żwirku nie liczę, bo wspólnie z kotełami użytkują, ale dajmy, że 70 zł i wreszcie jakieś pierdoły do klatki, poidełka, rury i inne ze 100 zł, no i oczywiście kastracja Bombowego 120 zł i nawet jego ropień jeszcze niewyleczony, aaa no i nowa, piękna woliera jedyne 350 zł i nawet wymarzone ferplastowe tarasy w fazie kupię-po-wypłacie) to pikuś w obliczu rychłej sterylizacji gromady panienek (na razie są 3, ale opanowało mnie GMR i chyba skończymy na liczbie 5).
Każda za 220 u mojego weta
Małe te paskudztwo, a żre więcej kasy jak koty moje oba |
|
|
|
 |
nikoś

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2015 08:14
Zwierzątka: kot,5 szczurków |
|
|
Ja w sierpniu na szczurzęta wydałam 527 zł.Założyłam zeszyt gdzie wszystko zapisuje i powiem szczerze, że byłam przerażona jak zobaczyłam kwote z sierpnia.Fakt że kupowałam używaną klatkę za 200, ale mimo wszystko przegiełam.Polecam założenie zeszytu,widać wtedy wszystko czarne na białym. |
_________________ Szczur potrzebuje szczura,taka jego natura.
Szczurki-Nikoś, Sammi,Filip,Julek,Amorek
Kot-Klemens |
|
|
|
 |
Layla
zawieszona

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2015 08:45
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
Pomijając kwestie leczenia, bo to może wiele kosztować, to na co wy wydajecie tę kasę? |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|