|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Zamknięty przez: smeg Sob Lis 22, 2014 15:23 |
Interwencja Trójmiejska |
Autor |
Wiadomość |
mmarcioszka
|
Wysłany: Pon Wrz 01, 2014 23:06
Zwierzątka: królinka i szczury |
|
|
Sorgen, nie wiem czy niewygodne, ale na pewno nie zmieni nic jeśli chodzi o tę konkretnie interwencję.
Od siebie mogę dodać jeszcze tylko, że również nie raz usypiałam ślepe mioty, ale zdarzały mi się sytuacje, kiedy miałam właśnie za miękki tyłek i nie byłam w stanie tego zrobić (mimo wcześniejszego "doświadczenia"). Dlatego też próbować doradzać będę nadal, ale osądzać i oceniać już nie mam zamiaru. |
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2014 07:10
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
Uważam, że choć kastracja aborcyjna/uśpienie miotu to logiczne, dobre wyjścia, to nie odważyłabym się nakazać komuś taką decyzję podjąć. To są trudne tematy, jestem doświadczona, ale bez bicia przyznaję, nie byłabym w stanie uśpić miotu. Szukałabym najlepszych z możliwych domów ale nie dałabym rady uśpić. Nie powinno się przymuszać nikogo do tej decyzji, szczególnie, że większość szczurzyc, nawet młodych, dobrze sobie radzi z odkarmianiem młodych. Jasne, że lepiej, gdyby się nie pojawiły, ale skoro są to trzeba po prostu znaleźć im domy. Nie osądzajcie ludzi w ten sposób. To są sprawy, które nie powinny być obowiązkiem - to powinna być świadoma, trudna przecież decyzja. |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2014 08:18
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
Chciałabym przypomnieć tylko, że uśpienie miotu nie jest jedyną możliwością i o tym jest duża część wypowiedzi w tym wątku. Uważam, że podsumowanie wypowiedzi jako oceny osób, które nie chcą/nie potrafią/uśpienie uważają za niezgodne z sumieniem za znaczne spłycenie.
I jednocześnie bardzo martwi mnie podejście (choć uważam, że niestety jest zgodne z rzeczywistością), że dyskusja w tym wątku nic już dla tych zwierząt nie zmieni. Po to jesteśmy na forum, aby prezentować różne stanowiska, ścierać się, dyskutować, rozumieć racje innych stron i wyciągać z tego wnioski. Po to tłuczemy nowym na forum ileś "faktów niezaprzeczalnych", aby zmienili swoje stanowiska, a ich upór w zakresie rozmiaru klatki czy kupna ogona w sklepie traktujemy jako działanie na szkodę zwierząt. I w tym kontekście kilkukrotnie prezentowane tu stanowisko, że rozmowa nie ma sensu i nic nie wniesie jest dla mnie zaprzeczeniem idei tego forum jako miejsca wymiany poglądów i stałej, silnej troski o zwierzęta. I tym bardziej bolesne, że prezentowane przez osoby będące nie od dziś na forum i piastujące istotne funkcje. |
_________________ Czy wiesz, że powstała ulotka o szczurach?
Może chcesz wspomóc kampanię informacyjną roznosząc ulotki do lecznic? A może promując akcję na FB? |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2014 08:39
Zwierzątka: brak |
|
|
Nie wiem od kiedy kastracja aborcyjna i usypianie miotów stały się powszechnym obowiązkiem. Do tej pory promowaliśmy je na forum jako jedno z możliwych rozwiązań, które każdy powinien rozważyć we własnym sumieniu. Weterynarze, z którymi rozmawiałam też wcale nie twierdzą, że odchowanie miotu będzie dla mojej samiczki większym obciążeniem, niż kastracja. Szanuję Wasze zdanie w tej kwestii, ale uważam, że nie można nikomu narzucać, co ma zrobić w takiej sytuacji. My też kierujemy się dobrem szczurów (i samic, i młodych). |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2014 08:47
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
smeg napisał/a: | Do tej pory promowaliśmy je na forum jako jedno z możliwych rozwiązań, które każdy powinien rozważyć we własnym sumieniu. | Amen, od kiedy to uśpienie miotu lub kastracja jest jedynym dopuszczalnym rozwiązaniem??? |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
Karena
SITH HAPPENS
|
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2014 15:26
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
Chwała bogu. Niech się szybko zrasta. |
_________________ Czy wiesz, że powstała ulotka o szczurach?
Może chcesz wspomóc kampanię informacyjną roznosząc ulotki do lecznic? A może promując akcję na FB? |
|
|
|
|
jancia
czakramy zablokowane :)
|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2014 20:33
Zwierzątka: Wszystkie za TM |
|
|
Reasumując pomimo wielokrotnych zapewnień, że :
a) nie było zgody na transport szczurów poza 3m,
b) nie było przez ponad tydzień szczurzych wetów 3m
Dalej dyskusja toczyła się w kiepskim kierunku. Moim zdaniem, to jedyna słuszna dyskusja powinna dotyczyć nie uśpienia przez nas miotów. Ponieważ jest to sprawą dotyczącą sumienia, to nie rozumiem dlaczego wchodzimy tu na temat piastowanych funkcji przez smeg i Karenę . Przyszłe domy są już poinformowane o tym, że miot mógł być wsobny, że matki były młode, ale dały radę wykarmić. Nie naskakujmy na siebie. Ja na przykład nigdy nie miałam szczura rodowodowego. Zawsze niewiadome geny, a i tak się decydowałam na odchowanie. Przyszłe domy też zdają sobie z tego sprawę. Tu chodzi o to żeby je kochać, a nie oceniać czy miały prawo do życia skoro wszystko wzięło w łeb od początku i stało się tak, że mamy 3 razy więcej szczurów niż te interwencyjne.
Pozostawmy ten wątek informacyjnym, bez naskakiwania na siebie. |
_________________ za TM: Harry 26.12.2008-12.01.2011, Franek 04.01.2011-21.02.2012, Edzio 04.01.2011 -31.05.2013, Kevin 15.02.2012 - 05.01.2014, Elvis 15.02.2012-27.03.2014, Freddie 25.10.2011 - 14.05.2014, Reksio 05.07.2013 - 06.09.2015, Jasper 5.07.2013 - 14.12.2015. |
|
|
|
|
Karena
SITH HAPPENS
|
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 13:01
Zwierzątka: brak |
|
|
Wuzetka i Mozzarelka też są w nowym domu - nazywają się Kama i Nati Wczoraj ostatnie maluchy Oliwki zostały wyadoptowane. Oliwka zostaje u mnie na stałe, świetnie dogadała się ze stadem.
Pozostali tylko chłopcy u Lowenstein |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
mmarcioszka
|
|
|
|
|
Karena
SITH HAPPENS
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|