|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
[STADO] Szczur agresywny wobec innych szczurów |
Autor |
Wiadomość |
mysia669
|
Wysłany: Pon Maj 11, 2015 09:44
Zwierzątka: 4 szczury |
|
|
Hej ja mam problem taki że posiadam dwa szczurki Georga 8 miesięcy i pankusiem prawie 2 lata od 2 tygodni dołączył do nas 3-4 miesięczny skinek . Łączenie zrobiłam prawidłowo a szczurki się polubiły przez pierwsze dwa dni było cudownie a teraz Georg strasznie atakuje małego. Fuka na niego i go gryzie ten przeraźliwie piszczac denerwował chyba pankusia i ten również zaczął go atakować ale delikatnie podgryzajac bez śladów. Georg po jednej z nocy tak straszliwie pogryzł malucha ze zdecydowałam się go oddzielić. Czy kastracja Georga głównego prowokatora i kata pomoze ?? Mały to fuzz i bardzo widać na jego skorce najmniejsze uszczypniecie. Do tego panicznie piszczy na sam widok Georga. Chciałabym trzymać chłopaków razem nie chce żeby mały był sam bo przecież nie może. |
Ostatnio zmieniony przez smeg Pon Maj 11, 2015 10:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Pon Maj 11, 2015 10:45
Zwierzątka: brak |
|
|
GorzkaLukrecja, po zabiegu przez kilka dni wykastrowany szczur musi byc oddzielony od stada, zeby uniknac rozerwania szwow w wyniku bojek. Zeby sam ich nie wyciagnal, wystarczy kolnierz.
mysia669, co to znaczy "straszliwie pogryzl"? Czy maluch mial jakies duze rany, krew sie lala? Czy tylko widac zadrapania i ugryzienia na skorze? Jesli na poczatku bylo dobrze, a teraz w klatce starsze szczury atakuja mlodego, sprobowalabym albo zabrac im cale wyposazenie i zostawic w pustej klatce, albo przeniesc wszystkie szczury razem do mniejszej nieznanej klatki - zeby nie czuly sie u siebie i lepiej sie zintegrowaly. Z tego co piszesz wynika, ze Georg po prostu ustawia mlodego w hierarchii. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
mysia669
|
Wysłany: Pon Maj 11, 2015 10:53
Zwierzątka: 4 szczury |
|
|
Ma pocharatany pyszczek dużą ranę na udku, pod paszka, i ogonek pocięty. Rany są krwawe musiałam przykładać mu guzik i solą fizjologiczna przemywac . Próbowałam już Z osobna nowa pusta klatka i wciąż to samo. Z tego co zaobserwowałam Georg zaczął atakować nawet starszego szczura. Pisk małego podchodził już pod skrzek blagajacy i ratunek. |
|
|
|
|
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Czw Maj 14, 2015 09:27
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
Połączyłam temat z już istniejącym.
Zmieniłam tytuł tematu na bardziej ogólny - dotyczący agresji szczurów wobec innych osobników w stadzie, niezależnie o ich płci. |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
svala
Panikarz
|
Wysłany: Sob Maj 23, 2015 15:29
|
|
|
Podczas łączenia z moich dwóch szczurów Przemysza (4 mies) i Wytrzeszcza (2,5 mies) z dwoma 5-tygodniowymi Jogurtem i Harkonem doszło do ugryzienia w brzuszek Jogurta. Szyć nie trzeba było, ale mały dostaje antybiotyk i dostał nakaz izolacji na kilka dni. Chwilowo mam więc taki układ: Przemysz + Wytrzeszcz, Harkon, Jogurt.
Ale Przemysz teraz zaczyna także okładać Wytrzeszcza... Boję się, że za kilka dni Wytrzeszcz też może mieć jakaś dziurę w brzuchu. Z drugiej strony sypiają przytuleni razem.
Czy przed kastracją (niestety prawdopodobnie muszę do niej odczekać 10 dni) powinnam oddzielić Przemysza od Wytrzeszcza (jego połączyć z maluchami - świetnie się dogadują) czy zostawić ich razem?
Boję się zostawiać Przemka z kimkolwiek, jest cholernie nabuzowany Z drugiej strony, nie chcę, aby zdziczał, a Wytrzeszcz to bardzo łagodny szczurek i też nie chciałabym aby obrywał za darmo. |
|
|
|
|
sryt9
|
Wysłany: Sob Maj 23, 2015 20:37
|
|
|
svala napisał/a: | Czy przed kastracją (niestety prawdopodobnie muszę do niej odczekać 10 dni) powinnam oddzielić Przemysza od Wytrzeszcza (jego połączyć z maluchami - świetnie się dogadują) czy zostawić ich razem? |
Jeżeli nie ma między nimi oznak agresji to myślę, że nie ma co do tego wskazań. Tylko pamiętaj, że po kastracji hormony jeszcze jakiś czas buzują i to normalne A zostawienie nabuzowanego szczura samego to zly pomysl. Po prostu mysle ze warto odczekać z łączeniem. |
_________________ → nasza galeria ←
ze mną: Zorro • Pluszak • Żarówka
|
|
|
|
|
svala
Panikarz
|
Wysłany: Sob Maj 23, 2015 22:23
|
|
|
Tak zrobię W sumie Wytrzeszcz jest trochę mądrzejszy od malców i wie, żeby przed Przemyszem nie uciekać, co tylko jeszcze bardziej go prowokuje. Mam tylko nadzieję, że nie dojdzie do niczego poważnego w tym okresie przed-kastracyjnym.
Chociaż, z drugiej strony, czy nie byłoby rozsądnie po prostu przeczekać burzę hormonalną Przemysza niż od razu kastrować? Sama nie wiem, co z nim zrobić |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Pon Cze 22, 2015 15:58
Zwierzątka: brak |
|
|
svala, burza hormonalna moze potrwac od kilku miesiecy do nawet roku. Czasem agresja nie mija, a negatywne wzorce sie utrwalaja. Kastracja u samca to nie jest bardzo inwazyjny zabieg, wedlug mnie lepiej kastrowac od razu, niz rozwalac psychicznie (a czasem i fizycznie) cale stado przez jednego agresora. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
svala
Panikarz
|
Wysłany: Wto Cze 23, 2015 01:41
|
|
|
Od mojego posta minęło już trochę czasu Wykastrowałam. Może komuś się to przyda: nie byłam przekonana do kastracji, bałam się jej, ale cóż, cud się zdarzył. Ze szczura-agresora, który bił wszystko i wszystkich, zmienił się w potulnego, nieśmiałego szczurka, który bardzo chętnie przy łączeniu dawał się iskać, iskał, obwąchiwał i był mega delikatny. Praktycznie od samego początku jego działania ograniczały się raczej do niepewnego podchodzenia i przysiadania obok reszty stada, aż się ktoś nim zainteresował, teraz zaś niańczy najmłodszego, a szczur, którego pogryzł, łazi za nim krok w krok Aż ciężko uwierzyć W klatce nie do poznania, na wybiegu - rozbrykany jak zawsze. |
|
|
|
|
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Wto Cze 23, 2015 06:40
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
Co prawda kastracja nie jest lekiem na wszystko, ale często daje tak spektakularne efekty, jak u Ciebie. Dotyczy to nawet starszych szczurów, teoretycznie już stabilnych (swojego Acha oddałam do kastracji kiedy miał ponad 1,5 roku). Nie zawsze da się przeczekać czas burzy hormonalnej, a dla stada to też niedobre rozwiązanie, wszystkie ogony na tym tracą. |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
Medusa
|
Wysłany: Pią Mar 11, 2016 17:01
|
|
|
Pilnie!!! Mamy dwie szczurzyce, siostry i do tej pory nie było problemu. Niestety Honda już ma zaawansowane oznaki starości (jest ospała, ma problemy z wdrapywaniem się, szybko przytyła itd), a Harley dalej jest łobuziarą. Niestety Harley walczy z guzem (pod paszką i jeszcze nie wiemy co to dokładnie jest) i dzisiaj zaczęła mocno dokuczać Hondzie. Łapie ją za kark i na siłe wciąga do domku, a Hondzia piszczy i próbuje się wyrwać. Nie mamy możliwości siedzieć całymi dniami przed klatką i je pilnować.
Może ktoś wie o co chodzi? Czym jest spowodowana taka nagła zmiana, agresja? Proszę pomóżcie, bo boję się, że zrobią sobie krzywdę |
_________________ ze mną: szczurze Harley i Honda, psie Tobi i Sara, świnkowe Irokez, koniska Gal, Fuks i Posąg <3
za TM: szczurze Krówka, psie Scooby i Kropka, świnkowe Zuzek i Lolek, końskie Likon, Lolek, Edek |
|
|
|
|
Niamey
Zhongguo!
|
Wysłany: Sob Mar 12, 2016 06:31
|
|
|
Medusa, jeśli to tylko piski i szarpanie, to myślę, że nie ma potrzeby pilnować i rozdzielać |
_________________ moje szczuraki
Pino*Myszka*Diuna*Zefir*Śmietanka*Lotta*,Migotka*Mimbla*Ponyo*Kikimora*Archa*Bucca*Beren*Itka* |
|
|
|
|
Vaco
phage the Chihuahua
|
Wysłany: Sob Mar 12, 2016 13:23
|
|
|
Medusa, ze starości szczury raczej tracą na wadze, a nie tyją, więc o tyle dobrze dla Hondy że nie potrzebuje dokarmiania
O ile nie leje się krew to tak jak Niamey napisała - nie rozdzielać. Harley mogła zacząc być nerwowa ze względu na ucisk rosnącego guza i związany z tym dyskomfort. |
|
|
agathe1988
|
Wysłany: Śro Cze 22, 2016 20:45
Zwierzątka: Cała 16 w <3 |
|
|
Mam problem.
Gucio od jakiegoś czasu jest na końcu hierarchii. Nawet młode go sobie podporządkowały. Jednak do tej pory poza ganianiem go nie było problemów. A dziś na wybiegu strasznie piszczał, schowały się w 5 pod łóżkiem, więc nie wiem kto dominował Gucia, ale przy wkładaniu go do klatki zauważyłam, że jest podrapany/ pogryziony na pyszczku. Są to zarówno pojedyncze strupki, jak i krótkie linie ciągłe
(pasujące do pazurów).
Gucio to klucha, dla której najważniejsze jest jedzenie. Nie atakuje innych, raczej schodzi im z drogi. W klatce śpi z innymi. Dlatego zdziwiłam się na widok tych zadrapań.
Jak powinnam postąpić? Szkoda mi go |
_________________ Na zawsze w sercu: Dumbo [*] Dabi [*] Abu [*] Dropsik [*] Gucio [*] Bubuś [*] Mount [*] Tadeusz of Zirrael Rattery [*] Everest [*] Homer [*] Thor [*] Dover [*] Otto [*] Puci [*] Navaho Incredible Rats [*] Powhatan Incredible Rats [*] |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Śro Cze 22, 2016 21:48
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
agathe1988, a jesteś pewna czy podłożem jest tylko dominacja? Kiedyś mi ogony agresywnie iskały najsłabszego, bo miał pasożyty - efektem były właśnie strupy i zadrapania (pyszczek i kark). Trochę się zasugerowałam tym, że piszesz o strupach, ale skojarzenie miałam tylko jedno. |
_________________ Czy wiesz, że powstała ulotka o szczurach?
Może chcesz wspomóc kampanię informacyjną roznosząc ulotki do lecznic? A może promując akcję na FB? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|