Przesunięty przez: mmarcioszka Śro Gru 11, 2013 01:09 |
[Ruda Śląska] 30 szczurów do oddania |
Autor |
Wiadomość |
noovaa
|
Wysłany: Wto Lis 19, 2013 11:57
Zwierzątka: Brygada Ryzykownego Ratunku |
|
|
Wbrew pozorom 30 szczurów nie tak łatwo sprzedać, nawet na karmę czy do zoologów. |
|
|
|
cornflakegirl
|
Wysłany: Wto Lis 19, 2013 21:21
Zwierzątka: 2 szczury i 2 psy |
|
|
Dokładnie, większość właścicieli gadów potrzebuje osesków, wiele węży nie radzi sobie z większymi podrostkami, więc jest problem z ich sprzedażą.
A sklepy zoologiczne czasem nie chcą przyjąć za darmo a co dopiero je kupować, zwłaszcza "zwykłe" kapturki. |
_________________ moje dziewczynki: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=13637
ze mną: Nutelka i Mortadela na wiecznym DT
za TM: Elza, Siwa, Tola, Lusia, Wena, Nanna, Neska(*) |
|
|
|
|
Justka1
|
Wysłany: Śro Lis 20, 2013 01:06
Zwierzątka: małe stadko |
|
|
Zawsze można postawić mu ultimatum tak apropos odebrania jednorazowo nadmiaru szczurów.Ultimatum mówiące o niemożności ponownego odebrania szczurów.Jednocześnie dobrze jest uświadomić na czym polega hodowla "karmy" dla węży.Bo trzymanie wszystkich szczurów razem,od oseska po dorosłe nie jest rozsądnym postępowaniem. |
|
|
|
|
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Śro Lis 20, 2013 12:01
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
Justka1, ultimatum - jasne, pięknie to brzmi - ale jak z egzekwowaniem go? |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
Trzynastka
|
Wysłany: Śro Lis 20, 2013 15:21
|
|
|
Można spróbować mu coś takiego zaproponować, zobaczymy jak zareaguje. |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Śro Lis 20, 2013 15:42
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
Szkoda tylko, że jest to działalność edukacyjna o wątpliwej skuteczności okupiona koniecznością znalezienia domów dla 30 ogonów i wykastrowaniem iluś samic lub uśpieniem iluś ślepych maluchów.
Póki nie ma deklaracji, że będzie to jednorazowa i skuteczna pomoc (całkowita likwidacja danej karmówki) to ja się na taką akcję nie piszę. Widzę możliwość skuteczniejszego i lepiej ukierunkowanego edukowania (oczywiście to tyko moje zdanie - każdy może postępować wg własnego sumienia).
Tak, szczurów żal, ale tak samo żal każdej karmówki, sklepowych czy laboratoryjnych. Tylko trzeba szukać gdzie nasza pomoc jest długofalowo pozytywna, a gdzie nie. Dla mnie tu tak nie wygląda. |
_________________ Czy wiesz, że powstała ulotka o szczurach?
Może chcesz wspomóc kampanię informacyjną roznosząc ulotki do lecznic? A może promując akcję na FB? |
|
|
|
|
pituophis
( . )( . )
|
Wysłany: Śro Lis 20, 2013 22:35
Zwierzątka: węże, koty, jeż, rogatki, eublefary i sporo gryzoni |
|
|
Stwierdzenie o "nadmiarze" gryzoni karmowych to jakiś absurd. Nie ma "nadmiaru', gryzonie się usypia i zamraża. Chyba, że ktoś jest z niereformowalnych wierzących że szczur "MUSI" być żywy. |
_________________ Love is a flaw, love never completely under will |
|
|
|
|
Cegriiz
Avaria
|
Wysłany: Śro Lis 20, 2013 23:55
Zwierzątka: Kupa szczura i cztery myszy |
|
|
Off-Topic: | pituophis, brakowało mi Cię w tym temacie |
|
_________________ Moje ogony
|
|
|
|
|
Justka1
|
Wysłany: Pią Lis 22, 2013 13:07
Zwierzątka: małe stadko |
|
|
pituophis napisał/a: | Stwierdzenie o "nadmiarze" gryzoni karmowych to jakiś absurd. Nie ma "nadmiaru', gryzonie się usypia i zamraża. Chyba, że ktoś jest z niereformowalnych wierzących że szczur "MUSI" być żywy. |
Zgadza się tym bardziej pisałam,że dziwnym jest dla mnie trzymanie wszystkich szczurów razem,które rozmnażają się bez kontroli.Samo to już świadczy o tym jaki to "terrarysta" |
|
|
|
|
mmarcioszka
|
|
|
|
|
mmarcioszka
|