Alloszczur Strona Główna Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: smeg
Pią Cze 28, 2013 11:55
[Warszawa tarchomin] Pilnie DT dla 1 szczura
Autor Wiadomość
zirrael 

Wysłany: Wto Cze 25, 2013 18:53   [Warszawa tarchomin] Pilnie DT dla 1 szczura
   Zwierzątka: szczur(y), koty

Przed chwilą dzwonili do mnie z mojej lecznicy. Straż miejska przywiozła do nich szczura - z opisu jednej z wetek (niespecjalnie się na szczurach znającej) wygląda na dorosłego samca, białego z czarnymi oczami. Za chwilę mają zrobić zdjęcia i je do mnie przesłać - wtedy wstawię. Ja niestety nie mogę go wziąć do siebie bo wyjeżdżam i zostawianie nowego szczura osobie, która się moimi zwierzakami będzie zajmować jest dość problematyczne.
Jeśli ktoś może pomóc podaję kontakt do lecznicy, gdzie szczur chwilowo przebywa (długo tam zostać nie może niestety)
szczur dał się bezproblemowo przełożyć z transportera do klatki, pozwala się dotykać ale jest wystraszony (nie dziwne w sumie). Wygląda na domowego. Znaleziony na jakimś parapecie przez ludzi którzy wezwali SM. Jak tylko będę miała więcej informacji to natychmiast dopiszę.

Centrum Zdrowia Małych Zwierząt
ul. Śreniawitów 9
tel. 22 889 05 82

lecznica działa 24/7

zirrael 

Wysłany: Wto Cze 25, 2013 19:16   

dumbo teddyrex

proszę niech się ktoś ulituje, bo lecznica to nie miejsce dla szczurów.

zirrael 

Wysłany: Czw Cze 27, 2013 09:12   

Proszę o kciuki prawdopodobnie dziś wieczorem szczurzasty przeprowadza się z lecznicy do DT

barbus 

Wysłany: Czw Cze 27, 2013 09:33   
   Zwierzątka: szczurki Antoś i Boluś

Szczur prześliczny, na pewno szybko znajdzie dobry dom.
Aż dziw bierze, że ktoś mógł wyrzucić takiego ślicznego szczura.

Ebia 

Wysłany: Czw Cze 27, 2013 18:33   

zirrael, kciuki obecne :kciuki:

barbus napisał/a:
Aż dziw bierze, że ktoś mógł wyrzucić takiego ślicznego szczura.
Śliczność nie powinna być wyznacznikiem. Dziw bierze, że ludzie w ogóle wyrzucają zwierzęta.. :/

Hanami 

Wysłany: Czw Cze 27, 2013 19:57   
   Zwierzątka: ... Kawunia, Ukkinia, Lavinia, Totunia

Szczur na parapecie nie musi być wyrzucony. Może po prostu wypadnięty przez otwarte okno, drzwi balkonowe. Czy ktoś pytał po ludziach w miejscu, gdzie go znaleziono?

zirrael 

Wysłany: Czw Cze 27, 2013 20:18   

Straż miejska nie zostawiła w lecznicy takiej informacji. Mogę mieć tylko nadzieję, że albo oni, albo ktoś kto tę straż wezwał się rozpytał. Acz właściciel który doprowadza do sytuacji kiedy zwierzę może wypaść przez balkon / okno na zwierzę moim zdaniem nie zasługuje. Bo jeśli się bierze zwierzaka pod opiekę to bierze sie za niego pełną odpowiedzialność - zwłaszcza za jego bezpieczeństwo.

Hanami 

Wysłany: Czw Cze 27, 2013 20:30   

Ja zapytałam tylko z troski i ciekawości nikogo nie osądzając.

OT: gdy miałam cztery lata szłam ulicą obok ojca. Urwała się rura w rusztowania i spadła mi na głowę. Nie wysokiemu ojcu, tylko mnie - małej dziewczynce.
To tak odnośnie pełnej odpowiedzialności.

zirrael 

Wysłany: Czw Cze 27, 2013 20:34   

Rozumiem i przepraszam jeśli poczułaś się w jakikolwiek sposób urażona. Ja niestety za dużo naoglądałam się takich " wypadniętych" zwierząt (głównie kotów i psów) których opiekunowie albo udawali że to nie ich zwierze (bo leczenie za drogie) albo zostawiali na pastwę losu.

Hanami 

Wysłany: Czw Cze 27, 2013 20:53   

Nie, nie poczułam się urażona. Zapytałam, bo moim mojego wieku wierze w dobro w człowieku i pomyślałam, że może ktoś go szuka.
Ale jak napisałam powyżej, ja jestem od dziecka "stuknięta kobita". Najlepszy dowód, że z komórki znajomej (bo nie mam netu) zajrzałam właśnie w ten dział.
Ale ja mam samiczki i nie mam warunków do przyjęcia go nawet na tymczas.

Ebia 

Wysłany: Czw Cze 27, 2013 22:29   

Dziewczyny, spokojnie.
Hanami, ja kiedyś poruszałam na forum kwestię, że zwierze mogło się zgubić. Z tego co pamiętam również nikt nie szukał właściciela.

zirrael, a gdyby zapytać SM na którym parapecie był szczur i popytać mieszkańców? Zapytać, czy to był blok, sklep, czy inny budynek. Czasami zgubienie się zwierzęcia to wypadek. Był na forum fretkowym przypadek, gdzie dzieci nie domknęły drzwi, przez co uciekła ich fretka. Znalazł ją ktoś z bloku (wieżowiec, więc ludzie się nie znają). Okazało się, że fretka uważana za zwierza do adopcji ma kochający dom. Ktoś powie, że rodzice powinni pilnować dzieci. Ok, zgoda, ale nikt nie ma oczu dookoła głowy przez 24/dobę

zirrael 

Wysłany: Pią Cze 28, 2013 08:54   

Szczur już w DT. Pewnie można by było popytać i pochodzić jeśli ktoś ma na to czas. Namiary na lecznicę (która pewnie ma namiar na patrol , który szczura przywiózł) są w pierwszym poście. Na pw mogę podać namiar na DT ( a być może i DS jak się okazuje). Ja dziś wyjeżdżam, poza pracą mam milion innych rzeczy do załatwienia więc kompletnie nie mam na to czasu. (Zresztą dlatego DT szukałam przez ogłoszenia na prośbę wetów, gdybym czasem dysponowała pewnie sama bym go przejęła z lecznicy).

klaudiaaa.a 

Wysłany: Pią Cze 28, 2013 10:22   
   Zwierzątka: ogonek Rocky, pies Fago, żółw Jasio

Szczur obecnie przebywa u mnie. Oceniam jego wiek na ok. 2 lat. Nawet jesli komus wypadl to nie mial wczesniej dobrze zapewnionej opieki. Jego ogon jest brudny, czarny, a powinien byc bialy. Na grBiecie ma żółte plamy, które również są oznaką brudu. Miejscami ma lekkie przełysienia i teohę zaropiałe oczka. Jest zestresowany, ale bardzo kochany. Kuleje na tylna łapkę, ale daje ją dotykać i nie piszczy. Poobserwuję to jeszcze. Zapoznał się z moim szczurem i na początku było wszystko dobrze, później doszło do małego starcia i zostały rozdzielone na noc, ale dziś znów wszysyko dobrze. Śpią wtulone w siebie. Mialam byc domem tymczasowym, ale jeśli szczury bedą się w pełni akceptować, to zostanie u nas.:) myślę, że miał już dość stresów

Starsza Pani 

Wysłany: Pią Cze 28, 2013 11:33   

Ja zdecydowanie popieram Zirrael - jeśli komuś się zgubił zwierzak i chce go odnaleźć, rozwiesza wszędzie ogłoszenia.
Ja biorę większość szczurów z Palucha i są to zwierzaki przywożone przez Straż Miejską.W ciągu ostatnich czterech lat (i kilkudziesięciu szczurów) żaden z nich nie był poszukiwany / odebrany przez właściciela.

smeg 

Wysłany: Pią Cze 28, 2013 11:54   
   Zwierzątka: brak

DT znaleziony, więc zamykam temat. klaudiaaa.a, jeśli będziesz chciała poszukać mu domu stałego, otwórz ogłoszenie w dziale Oddam.

Off-Topic:
Brudny ogon niekoniecznie świadczy o zaniedbaniu, niektóre szczury nie dbają o higienę akurat tej części ciała ;) Z moich kilkunastu szczurów tylko 3 myją sobie ogony. Tak samo żółte plamy na skórze - u samców świadczą raczej o nadmiarze testosteronu, niż o brudzie.
Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi