|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: mmarcioszka Wto Wrz 03, 2013 00:03 |
[BOGATYNIA] - szczury z wpadki usypiane z braku miejsca |
Autor |
Wiadomość |
Essme
|
Wysłany: Czw Cze 13, 2013 17:05 [BOGATYNIA] - szczury z wpadki usypiane z braku miejsca
Zwierzątka: szczuractwo wszelakie |
|
|
Do uratowania jest 6 szczurów z tematu poniżej:
http://forum.szczury.biz/...6656715b#881056
Na początku osoba ta chciała oddać 1 szczura - samca. Samiec miał kontakt z samicą, doszło do rozmnożenia. Okazało się że samiec został uśpiony, podobnie kilka innych szczurów z narodzonego miotu. Właścicielka usypiając samca chciała wg. niej zapobiec dalszemu rozmnażaniu szczurów, ponieważ nie było chętnych do adopcji a szczur miał dodatkowo strupy na uszach których nie mogła wyleczyć. Do eutanazji poszło jeszcze kilka innych szczurów, również z powodu strupów na uszach (zapewne świerzb) i braku miejsca na kolejne szczury, właścicielka bała się że nie znajdą domów z powodu choroby.
Obecnie ma do oddania 6 szczurów 2 miesięcznych:
- 3 samce
- 3 samice
Oprócz tego ma jeszcze dorosłą jedną lub więcej samic, z tego co zrozumiałam to chce sobie zostawić 2 samice.
Szczury żyją wszystkie razem, nie są rozdzielone płciami.
Potrzebne będą:
- osoba która pojedzie odebrać szczury od właścicielki, jakie - to zależy od tego co zastanie na miejscu i czy się z nią dogada. W moim odczuciu i z informacji które od niej uzyskałam, dziewczyna nie zgodzi się na zabranie wszystkich szczurów, bo chce sobie zostawić najstarsza samicę i jeszcze jednego szczura aby samica nie była samotna. Dlatego na miejscu trzeba przekonać ją aby wydała samice a zatrzymała samce z uwagi na ryzyko zaciążenia samic i powtórkę historii (myślę że nie będzie z tym problemu aby zabrać samice).
- domy tymczasowe dla szczurów
- fundusze na ewentualne sterylki aborcyjne, kastracje samców do adopcji
- osoba która "popilotuje" temat, (skontaktuję ją z właścicielką). |
_________________ Ze mną: Nessie, Roger, Ron, Tajfun |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Czw Cze 13, 2013 17:35
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
Na razie w swoim własnym imieniu napiszę, że zatrważające jest to, że jakikolwiek weterynarz dopuścił się uśpienia dorosłych szczurów jedynie na podstawie życzenia ich właścicielki oraz choroby, która prawdopodobnie była całkowicie uleczalna, gdyby o zwierzęta zadbać. Czym innym jest uśpienie ślepego miotu, a zupełnie czym innym pozbycie się w taki sposób szczurów już w pełni rozwiniętych i świadomych.
Brak rozdzielenia samców i samic oznacza to, że domy, które zdecydują się na przygarnięcie samic, najpewniej będą zmuszone do wykonania kastracji aborcyjnych lub usypiania/zaopiekowania się kolejnymi miotami, z racji warunków domniemanych raczej w nie najlepszej kondycji. |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
Essme
|
Wysłany: Czw Cze 13, 2013 18:50
|
|
Oprócz szczurów ta osoba ma w domu węża. Jedna samica tuż po porodzie zmarła, 1-dniowe oseski zostały oddane wężowi na pożarcie, dziewczyna tłumaczyła to tym że sama nie utrzymała by ich przy życiu a nie chciała aby umarły z głodu. Sprawa jest dość delikatna. |
|
|
|
|
cornflakegirl
|
Wysłany: Czw Cze 13, 2013 18:52
Zwierzątka: 2 szczury i 2 psy |
|
|
Ciekawe czy je chociaż humanitarnie uśmierciła... |
_________________ moje dziewczynki: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=13637
ze mną: Nutelka i Mortadela na wiecznym DT
za TM: Elza, Siwa, Tola, Lusia, Wena, Nanna, Neska(*) |
|
|
|
|
Essme
|
Wysłany: Czw Cze 13, 2013 21:06
|
|
Szczury zostały dziś rozdzielone płciami. Jutro dostanę zdjęcia.
Czy znacie kogoś z Jeleniej Góry lub okolic kogo można by poprosić o pomoc w odebraniu szczurów i przetrzymaniu do czasu transportu dalej? |
|
|
|
|
_ogonek_
Ada :-)
|
|
|
|
|
Essme
|
Wysłany: Sob Cze 15, 2013 18:32
|
|
Dostałam na razie jedno zdjęcie. Na początku tygodnia powinnam dostać zdjęcia każdego szczura pojedyńczo + opis.
Dziewczyna napisała że z gromadki poniżej nie ma dużego czarnego samca (zapewne to ten który został uśpiony jako pierwszy) i nie ma również samiczki niebieskiej. Jedna z beżowych dziewczyn zostaje z nią. Reszta do adopcji.
Największy problem to tak naprawdę odbiór szczurów. Bogatynia jest w okolicach Jeleniej Góry, ja nie dam rady tam pojechać.
Napisałam do Vivy ale odzewu brak.
[/quote] |
|
|
|
|
_ogonek_
Ada :-)
|
|
|
|
|
Essme
|
Wysłany: Sob Cze 15, 2013 19:35
|
|
Napiszę do tej fundacj. AdaK, dzięki |
|
|
|
|
Essme
|
Wysłany: Sob Cze 15, 2013 21:43
|
|
napisałam do tej fundacji ale odpisali mi że to chyba pomyłka, cokolwiek ma to znaczyć ..
A więc nadal potrzebna jest osoba która odbierze ogony z Bogatyni. |
|
|
|
|
furburger
bez kija nie podchodź
|
Wysłany: Sob Cze 15, 2013 22:30
|
|
|
Jeśli uda się je odebrać to jestem gotowa przyjąć dwóch małych samców na DS |
_________________ Ferdek, Boczek, Paździoch
Alfred [*] Manfred [*] Bolesław [*] Kayomi [*] Księżniczka [*] Perła [*]
Fruburgerwe stadko |
|
|
|
|
Essme
|
Wysłany: Nie Cze 16, 2013 17:02
|
|
furburger napisał/a: | Jeśli uda się je odebrać to jestem gotowa przyjąć dwóch małych samców na DS |
No to dwójka zaklepana dla Ciebie jeszcze chcę ją namówić do tego żeby zostawiła sobie samców a żeby zabrać od niej samice, nie wiem jaki będzie finał, wtedy do adopcji może być tylko 1 chłopak. kiri ze szczury.org może do niej pojechać i zabrać szczury do siebie do Zielonej Góry.
Ja poszukam transportu na trasie Zielona Góra--> Warszawa, zabrałabym je u siebie do weta i dopiero po wykluczeniu ciąży rozjechałyby się do DT. |
|
|
|
|
furburger
bez kija nie podchodź
|
Wysłany: Nie Cze 16, 2013 17:46
|
|
|
No w sumie to by było dobre rozwiązanie gdyby zostawiła sobie facetów, nie byłoby problemu z rozmnażaniem chyba że by kupiła sobie jakąś samicę...
A czy (gdyby samce miały do mnie trafić) można by było z zielonej góry do wrocławia a jeszcze lepiej do wałbrzycha szukać transportu ? zamiast do warszawy i stamtąd tutaj |
_________________ Ferdek, Boczek, Paździoch
Alfred [*] Manfred [*] Bolesław [*] Kayomi [*] Księżniczka [*] Perła [*]
Fruburgerwe stadko |
|
|
|
|
Essme
|
Wysłany: Nie Cze 16, 2013 18:55
|
|
tak - kiri chciała wziąść samce na DT więc one zostaną w Zielonej Górze, ja do Warszawy zabiorę samice |
|
|
|
|
Willow
zua kobieta ;p
|
Wysłany: Nie Cze 16, 2013 19:22
Zwierzątka: ogoniaste stadko zagłady :D |
|
|
Ja czasem jeżdżę na trasie Wałbrzych-Wrocław, bo jestem z Wałbrzycha ale we Wrocku mam weta i czasem bywam u znajomych z tamtąd, więc jak coś mogę służyć pomocą jako transport |
_________________ Moje kluski:
Butterfly's Ginger, Kirara Shogun Rotta Taivas, Bebešina Quňka, Bebešina Toffifee, Anis Anemon Rotta Taivas, Daemonic William Blake, Fantastico Fungi Frico Rotta Taivas
Za TM [*] Butterfly's Fisk, Booker, Buffalo Rotta Taivas, Capricossa Rotta Taivas, Dżo, Chester, Tejla, Niva, Cleo, Pixi, Gingers, Misiu |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|