|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Zachowania związane z jedzeniem |
Autor |
Wiadomość |
Bratka.a10
|
Wysłany: Śro Wrz 05, 2012 12:11
Zwierzątka: Pies oraz 3 szczurze panny |
|
|
Moje też targały miseczką na wszystkie strony.. Wczoraj przyszła do mnie nowa klatka a wraz z nią dwie miseczki gratis - dla psa.. Wstawiłam im jedną taką miskę do klatki, nasypałam karmy i od tamtej pory żadne jedzenie nie fruwa po klatce a miska stoi w miejscu
Takie miseczki. |
_________________ Nasz temacik <33
|
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Śro Wrz 05, 2012 12:22
Zwierzątka: brak |
|
|
lookasso, a jakiej dokładnie karmy używasz? Możliwe, że żarcie gówniane Ale ogólnie szczury często wysypują karmę, niektórzy nawet nie używają misek dla szczurów, tylko sypią karmę bezpośrednio na ściółkę - szczur ma wtedy rozrywkę z wyszukiwania ziarenek. Być może robi to z nudów, na pewno słyszałeś już o tym, że szczury nie mogą żyć pojedynczo i powinny mieć szczurze towarzystwo. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
lookasso
|
Wysłany: Śro Wrz 05, 2012 12:24
Zwierzątka: szczurek dumbo |
|
|
@smeg
Wiem, jednakże Zork robi to od razu po wsypaniu karmy. Od początku leci na tym samym i dopiero od dwóch dni pojawiła się taka sytuacja |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Śro Wrz 05, 2012 12:27
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
Kup podwieszaną miskę i nie przejmuj się. Mam nadzieję, że szczurek nie będzie sam i będzie miał kolegę. |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
PACZEK
|
Wysłany: Nie Wrz 09, 2012 08:59
Zwierzątka: Szczuraski,pieski,kotki,rybki |
|
|
lookasso, Czym dłużej będziesz zwlekać z towarzystwem szczurzym dla ogonka tym trudniejsze będzie łączenie. |
|
|
lookasso
|
Wysłany: Śro Wrz 19, 2012 13:32
Zwierzątka: szczurek dumbo |
|
|
Przeniosłem miskę na górny poziom i problem się skończył |
|
|
|
|
peppies
|
Wysłany: Pią Sty 04, 2013 22:24 Szczur bije się z jedzeniem (?)
Zwierzątka: Robek i Ciapek :) |
|
|
Witam,
Otóż, od jakiegoś czasu zauważyłam, że jeden z moich szczurków tak jak napisałam w temacie "bije się z jedzeniem"... Wygląda to dokładnie tak, że gdy mu daję jedzenie z ręki , dam kaszkę w misce lub cokolwiek innego, może to być nawet sucha karma, staje na dwóch łapkach lub stoi na czterech i się przechyla na bok tak jakby mówił(weź to ode mnie) i za chwilke wali przednimi łapkami całym impetem w jedzenie kilka razy, a za chwilę zjada wszystko aż mu się uszy trzęsą. Nie wydaje mi się aby to był sposób na sprawdzenie nowego pokarmu, ponieważ dawniej tego nie robił a jedzonka też nie zmieniam zbyt często ponieważ ma swoje ulubione z wideo |
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Pią Sty 04, 2013 23:58
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
peppies napisał/a: | i się przechyla na bok | Czy w innych sytuacjach też się przechyla na bok? Jak staje na dwóch łapkach (np. jak mu dajesz dropsa czy innego łakocia)? Gdy się myje? Gdy na coś patrzy?
W jakim jest wieku?
Off-Topic: | peppies napisał/a: | jedzonka też nie zmieniam zbyt często ponieważ ma swoje ulubione z wideo | Co to znaczy, że ma swoje ulubione z wideo? |
|
|
|
|
|
peppies
|
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 16:21
|
|
Nie, przechyla się tylko gdy normalnie stoi na czterech łapkach i to przez chwilę gdy zaobserwuje że dostał jedzenie i jest to często połączone z mrużeniem oczu tak jakby był zły na to jedzenie(?) a zaraz zjada wszystko... Szczurek ma rok i 2 miesiące skończone
Edit: Nie wiem o czym myślałam pisząc "z wideo", ale chodziło o to, że ma swoje ulubione jedzonko poprostu zwłaszcza kaszki dla dzieci. |
Ostatnio zmieniony przez peppies Sob Sty 05, 2013 16:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 16:23
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
peppies, a możesz to nagrać? |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
peppies
|
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 16:25
|
|
AngelsDream napisał/a: | peppies, a możesz to nagrać? |
Jeśli mi się uda na pewno wstawię tutaj ale najpewniej jutro bo teraz śpią nie chce ich budzić i jest dość ciemno a mam zwykły telefon. |
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 16:31
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
peppies, to może być kwestia terytorialna, nie chorobowa, ale z opisu bardzo trudno ocenić. |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
angelus
garota
|
Wysłany: Nie Sty 06, 2013 02:39
Zwierzątka: szczurowadła |
|
|
peppies, a może ma to coś wspólnego z zapachem? Kaszka może być tej samej firmy ale inna partia może mieć intensywniejszy zapach. W zasadzie człowiek może tego w cale nie czuć, a dla szczura to ogromna różnica.
U mnie było coś trochę podobnego przy podawaniu antybiotyku który na moje oko albo raczej nos pachniał bardzo ładnie, ale jedna z moich dziewczyn reagowała na niego właśnie takim agresywnym uderzaniem łapkami, drapaniem. Jak jej się łapki pobrudziły to czyściła je tak bardzo energicznie, aż się bałam, że coś sobie w nie zrobi.
Jak wymieszałam lek z czymś co zabijało jego zapach to zjadała bez problemu, mimo, że smak nadal był wyczuwalny.
Nie wiem w prawdzie czy by zjadła jak bym jej to zostawiła i przeczekała ten napad agresji, bo po prostu zabrałam i spróbowałam innej metody. |
|
|
|
|
pituophis
( . )( . )
|
Wysłany: Nie Sty 06, 2013 03:47
Zwierzątka: węże, koty, jeż, rogatki, eublefary i sporo gryzoni |
|
|
To brzmi z opisu jak zaburzenia równowagi. |
_________________ Love is a flaw, love never completely under will |
|
|
|
|
Kasiasss
|
Wysłany: Sob Sty 19, 2013 22:48
Zwierzątka: kiedyś: chomiki, pies, teraz: 2 szczury |
|
|
Moje szczury też wysypują jedzenie z miski tyle że chyba chcą sobie nawzajem zabrać... |
_________________ Pixel & Ząbek
ich temat http://forum.szczury.biz/...p=670678#670678 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|