|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Własna karma - mieszanka |
Autor |
Wiadomość |
Zizollo
|
Wysłany: Sob Kwi 07, 2012 12:37
Zwierzątka: kot |
|
|
hm...
czytam czytam i czytam i tak sobie myślę czy KONIECZNE jest kupowanie tych wszystkich suszonych składników tj. suszone owoce,warzywa,ziarna zbóż itd. firmy herbal pets czy nie mogę iść na stoisko z suszonymi owocami,rodzynkami jak są np w warzywniakach czy na rynku??wyjdzie taniej a poza tym myślę że w każdym żarciu czy to zwierzęcym czy ludzkim jest tyle chemii i takich tam innych"ulepszaczy"których nie podają w składzie na opakowaniu
[ Dodano: Sob Kwi 07, 2012 13:38 ]
hm...
czytam czytam i czytam i tak sobie myślę czy KONIECZNE jest kupowanie tych wszystkich suszonych składników tj. suszone owoce,warzywa,ziarna zbóż itd. firmy herbal pets czy nie mogę iść na stoisko z suszonymi owocami,rodzynkami jak są np w warzywniakach czy na rynku??wyjdzie taniej a poza tym myślę że w każdym żarciu czy to zwierzęcym czy ludzkim jest tyle chemii i takich tam innych"ulepszaczy"których nie podają w składzie na opakowaniu
[ Dodano: Nie Kwi 08, 2012 18:10 ]
hej proszę może mi ktoś odpisać |
_________________ tu nas zobaczycie http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=13006
na zawsze w sercu : Balu ?.10.12- 27.10.13,Bonzo 01.03.12-13.01.14,Bolo 01.03.12-14.08.14, Dragon ?-02.09.2014 ,Kiran 02.09.13-27.01.16, Karmel 02.09.13-31.05.2016[*] |
|
|
|
|
majlena
zawsze pozytywnie
|
Wysłany: Nie Kwi 08, 2012 18:55
Zwierzątka: obecnie w sferze marzeń |
|
|
Zizollo, ważne tylko żeby nie były słodzone.
ja np. jak kupuję morele, to je myję przed zjedzeniem. znam wiele przypadków (u siebie i najbliższych) bólu brzucha po zjedzeniu moreli.
niektóre suszone owoce są z dwutlenkiem siarki E220. to utleniacz, który zabezpiecza produkt przed zmianą barwy. tak siarkowane są chyba najczęściej morele. potem, biegunka, nudności, ból brzucha i głowy.
tak samo myję daktyle, wiele osób mi znanych tak robi.
trzeba po prostu sprawdzać produkty danego producenta zanim kupisz kilogramami.
edit: producenci muszą wszystko napisać na opakowaniu.
według mnie możesz kupować na rynku, jeśli to sprawdzone źródło.
proszę
edit: jeszcze dodam, że suszone morele mają dużo fruktozy, która fermentuje w brzuchu i rozduma nam brzuszki.
wszystko dobre, ale z umiarem. |
_________________ -> B.RAT: miniusie, kreciki, fragles oraz koralikowiec
WWW Ą-Trumpusia, WWW Ąqysia(Dywan), Sanders Flytrap Kärpäsloukku(Pułapka) oraz Dziedzic Morfeusza
Figa, Czarna Magia, Bzdurka, Lulu, Nutka, Choco, Bańka, Limonka, Rurka, Duszyczka, WWW Arbuzia i ...
a także bRATkowe gratki do szczurzej klatki <- tymczasowo nie szyję... proszę czekać na mój powrót do gry. |
|
|
|
|
Zizollo
|
Wysłany: Nie Kwi 08, 2012 21:53
Zwierzątka: kot |
|
|
majlena dziękuję spróbuje się dowiedzieć co nie co o tych pysznościach dla maluchów na stoisku gdzie będę chciał zrobić zakupy a co do rodzynek można dawać bo one z natury są słodkawe? |
_________________ tu nas zobaczycie http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=13006
na zawsze w sercu : Balu ?.10.12- 27.10.13,Bonzo 01.03.12-13.01.14,Bolo 01.03.12-14.08.14, Dragon ?-02.09.2014 ,Kiran 02.09.13-27.01.16, Karmel 02.09.13-31.05.2016[*] |
|
|
|
|
majlena
zawsze pozytywnie
|
Wysłany: Nie Kwi 08, 2012 22:12
Zwierzątka: obecnie w sferze marzeń |
|
|
tak rodzynki są ok |
_________________ -> B.RAT: miniusie, kreciki, fragles oraz koralikowiec
WWW Ą-Trumpusia, WWW Ąqysia(Dywan), Sanders Flytrap Kärpäsloukku(Pułapka) oraz Dziedzic Morfeusza
Figa, Czarna Magia, Bzdurka, Lulu, Nutka, Choco, Bańka, Limonka, Rurka, Duszyczka, WWW Arbuzia i ...
a także bRATkowe gratki do szczurzej klatki <- tymczasowo nie szyję... proszę czekać na mój powrót do gry. |
|
|
|
|
gurumis
|
Wysłany: Śro Kwi 11, 2012 09:57
|
|
|
Ja zakupiłam siemię lniane do mieszanki i tak zaczęłam szperać w necie do czego jeszcze można go używać.
No i wyczytałam, że siemię lniane w dużych ilościach może być szkodliwe... Czyli w takim razie ile go dodawać do mieszanki?
Off-Topic: | A sobie właśnie ugotowałam żel do włosów z siemienia podobno jest genialny do kręconych włosów jeść też chyba zacznę, bo podobno skóra robi się jak u niemowlaczka |
|
|
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Śro Kwi 11, 2012 10:04
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Dosyp garstkę na spory pojemnik karmy. |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
|
gurumis
|
Wysłany: Śro Kwi 11, 2012 10:13
|
|
|
quagmire napisał/a: | Dosyp garstkę na spory pojemnik karmy. |
Dzięki ! |
|
|
|
|
Martini
|
Wysłany: Śro Kwi 11, 2012 11:02
Zwierzątka: kicha z ogoniastymi zwierzątkami... |
|
|
Off-Topic: | gurumis napisał/a: | No i wyczytałam, że siemię lniane w dużych ilościach może być szkodliwe |
gurumis, w nadmiarze szkodliwe jest wszystko:) Grunt to proporcje:)
|
|
_________________ think big, start small |
|
|
|
|
gurumis
|
Wysłany: Śro Kwi 11, 2012 11:34
|
|
|
Martini napisał/a: | gurumis, w nadmiarze szkodliwe jest wszystko:) Grunt to proporcje:) |
no właśnie dlatego chciałam się dowiedzieć mniej więcej ile tego dawać
Moja ciekawośc została zaspokojona |
|
|
|
|
LuxTorpeda
|
Wysłany: Czw Kwi 19, 2012 09:38
|
|
|
quagmire napisał/a: | Dynia nie jest takim problemem. Ale słonecznik często uczula. A ziarna można kupić przez internet. Np na. www.rybyozdobne.pl | duży wybór składników i nieodstraszające ceny:))
ale kwiatki językowe jak "klatka dla homika" rozbrajają |
_________________ http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=11624
|
|
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Czw Kwi 19, 2012 10:00
|
|
LuxTorpeda, szczóry również gdzieś tam były. |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
|
Bel
Rockabilly
|
Wysłany: Czw Kwi 19, 2012 10:27
Zwierzątka: Szeregowy Pierdolot,Alpha i 3 smoki |
|
|
jedyny problem z tym sklepem to wysyłka... większość paczek z ziarnem przyjeżdża porozrywane, uszkodzone i wysypujące się |
|
|
|
|
Niamey
Zhongguo!
|
Wysłany: Czw Kwi 19, 2012 10:32
|
|
|
Bel, a które rodzaje ziaren zamawiałaś?
Bo ja nie chcę do własnej mieszanki, tylko jako dodatek i zastanawiam się nad prosem (ale które) i konopiami, plus kukurydza i ewentualnie cardi, rzepik i chleb świętojański |
_________________ moje szczuraki
Pino*Myszka*Diuna*Zefir*Śmietanka*Lotta*,Migotka*Mimbla*Ponyo*Kikimora*Archa*Bucca*Beren*Itka* |
|
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Czw Kwi 19, 2012 10:33
|
|
To chyba zależy. Ja zamawiałam 2 razy i paczki były całe. Pewnie akurat lepiej zapakowali. |
|
|
|
|
Niamey
Zhongguo!
|
Wysłany: Czw Kwi 19, 2012 10:37
|
|
|
quagmire, a Tobie się któreś ziarenka szczególnie podobały? |
_________________ moje szczuraki
Pino*Myszka*Diuna*Zefir*Śmietanka*Lotta*,Migotka*Mimbla*Ponyo*Kikimora*Archa*Bucca*Beren*Itka* |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|