Alloszczur Strona Główna Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Agresja, szczur agresywny wobec ludzi
Autor Wiadomość
quagmire 

Wysłany: Wto Lip 13, 2010 14:47   
   Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn

Krawcziek, poza tym, jakby Ci dwulatek na ulicy dał z plaskacza, to też byś mu oddał?
A szczur jest jeszcze mniejszy od dwulatka - poza tym, jak zwierzę gryzie, to zazwyczaj ma powód - może to być strach, mogą to być hormony.

Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia :serducho:

Krawcziek
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lip 13, 2010 14:52   

Dobra!! Już dość nie podniecajcie się tak. Przecież wspomniałem, że to była prowokacja :D Ale lekkiego pśtryczka w dziobna można dać jak zaczyna kąsać ??

Badoha 

Wysłany: Wto Lip 13, 2010 14:54   
   Zwierzątka: Romek

Krawcziek, mam nadzieję, że w Twoje ręcę nigdy nie trafi szczur z hodowli-aż strach pomysleć co Jesteś w stanie z nim zrobić :evil:

[ Dodano: Wto Lip 13, 2010 14:54 ]
Krawcziek napisał/a:
Dobra!! Już dość nie podniecajcie się tak. Przecież wspomniałem, że to była prowokacja
to co wypisujesz nie jest akurat śmieszne

Romek

Krawcziek
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lip 13, 2010 14:54   

Miałem, już kilka szczurów, ale żaden mnie nie ugryzł. Może dlatego, że nie były z rodowodem ?? Tylko z zoologi??

baradwys 
Catch Me If You Can

Zaproszone osoby: 4
Wysłany: Wto Lip 13, 2010 14:55   

Krawcziek, oczywiście że nie, weź ze chłopie poczytaj ten temat solidnie...

Nakota 
Światowy transporterek

Wysłany: Wto Lip 13, 2010 14:56   
   Zwierzątka: Dużo szczurów i kot

Krawcziek, a co ma piernik do wiatraka? Każdy szczur może ugryźć, niezależnie od jego pochodzenia.

Mao 
Dorosłe dziecko

Wysłany: Wto Lip 13, 2010 14:57   
   Zwierzątka: Gończy polski i 9 Maogonków

Krawcziek napisał/a:
Ale lekkiego pśtryczka w dziobna można dać jak zaczyna kąsać ??

To zdanie wywołuje u mnie wrażenie, ze do końca to jednak prowokacja nie była, ale i tak odpowiem: nie, nie można. Na forum są opisane sposoby, jak radzić sobie, kiedy szczur gryzie, poczytaj.
Nade mną i w :serce: : Hinata EM, Hexe EM, Óshi Óme Jagodzianka EM, Drei AR, Książę Mieszko, Milka Mieszkowa, Krówka - Kjówka, Mały Rycerzyk - Ligia Kallina, Uwertura Kalinka AR, Elena i Eta CarinaeEM, Yankes AR spod skrzydeł pszczoły, Lela i Perperuna SR, Malina, Madara SR i Rusinek SR.
W rolach głównych: Nel - Bułka, Oleńka, Husaria, Pacta Conventa - Pecet, Rota, Chidori, Anahita - Anka oraz Dąbrówka jako caryca Maogonków
8)

Layla 
zawieszona

Wysłany: Wto Lip 13, 2010 14:57   
   Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta

Krawcziek otrzymał ostrzeżenie. Nie będziemy tolerować tak kretyńskich prowokacji na forum.

Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban...

Layla 
zawieszona

Wysłany: Wto Lip 13, 2010 15:12   
   Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta

Krawcziek, jeszcze jedna prowokacja i lecisz z tego forum.

Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban...

Krawcziek
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lip 13, 2010 18:56   

Badoha mi tak zasugerowała wypowiadając to zdanie cytuję:

Krawcziek, mam nadzieję, że w Twoje ręcę nigdy nie trafi szczur z hodowli-aż strach pomysleć co Jesteś w stanie z nim zrobić

Takie odniosłem wrażenie jakoby, te z zoologi miały by być gorsze i że ich losy są mało ważne. Fakt, może to tylko badoha tak uważa, wszakże nie można generalizować. Ale jestem nowy na forum i jeszcze się nie orientuję w kryteriach jakimi się kierują co po nie którzy forumowicze. Dlatego zadałem to pytanie Nakota.

[ Dodano: Wto Lip 13, 2010 18:58 ]
Acha jeszcze do szanownej Layla, oczywiście obiecuję poprawę !!

Asica21 
Lekko zaczarowana ;P

Wysłany: Sob Sie 14, 2010 08:54   
   Zwierzątka: Szczurki

Krawcziek napisał/a:
Sprawdzony sposób, jak ugryzie to weź go do ręki sciśnij go tak mocno żeby nie mógł się wyrwać i ładuj z pśtryczka ile wlezie w dziób tylko mocno i z dobre 5-6 razy. Na koniec wrzuć go do klatki i głodówka ze dwa dni, tylko takie żarcie którego nie lubi. Za trzy dni będzie jak z innej bajki. Już nie ugryzie.
Ale ty biedny jesteś :hahaha: . Kurcze też mam problem i czuje, że łatwo nie będzie. Szczurcia jest u mnie dopiero od wczoraj i wydaje mi sie, że jej agresja w stosunku do ludzi to główny powód dla którego została oddana :( , kiedy tylko wkładam rękę do klatki atakuje mnie niemiłosiernie kiedy po prostu stoję koło klatki i zaglądam do niej za długo to aż skacze na kratki ale jak juz wyjdzie z klatki i złapię ją na ręce to jest spoko, daje się głaskać ale straszny z niej dzikusek bo mam wrażenie jak by chciała ode mnie zwiać, na ramieniu też nie potrafi siedzieć w ogóle chyba miała baaaaardzo mały kontakt z człowiekiem. Martwię się jak będzie przebiegało łączenie, jak myślicie mam poczekać z łączeniem do momentu aż ze mną się oswoi? czy z dziewuchami lepiej się dogada? No i co z nią zrobić żeby nie bała się tak i zrozumiała, że te ręce krzywdy jej nie zrobią.
Po tamtej stronie: Pchełka [*]- tęsknie i przepraszam. Perełka [*], Zuzia [*], Kluseczka [*], Omisia labisia [*], słodka Beza [*], Fuzia kolanko, Pani gąbka [*], Purchawka [*] Jacuś labik placuszek wielki [*], Jagódka [*], Wiśnióweczka [*], Ełrusia [*], Quleczka [*].

Viss
[Usunięty]

Wysłany: Sob Sie 14, 2010 09:38   

Asia Wika napisał/a:
chyba miała baaaaardzo mały kontakt z człowiekiem
raczej trafiła na kogoś kto ją traktował tak:
Krawcziek napisał/a:
Sprawdzony sposób, jak ugryzie to weź go do ręki sciśnij go tak mocno żeby nie mógł się wyrwać i ładuj z pśtryczka ile wlezie w dziób tylko mocno i z dobre 5-6 razy. Na koniec wrzuć go do klatki i głodówka ze dwa dni, tylko takie żarcie którego nie lubi. Za trzy dni będzie jak z innej bajki. Już nie ugryzie.

Szczur atakuje w ostateczności, najlepszym wyjściem jest zawsze ucieczka. Terytorializm związany z klatką może oczywiście być wynikiem brak socjalizacji z człowiekiem, ale najczęściej jest jednak wynikiem strachu lub agresji związanej z hormonami (częściej u samców).

Asia Wika napisał/a:
No i co z nią zrobić żeby nie bała się tak i zrozumiała, że te ręce krzywdy jej nie zrobią.
wszystkoe jest w temacie oswajania, więc go przeczytaj.

Asica21 
Lekko zaczarowana ;P

Wysłany: Sob Sie 14, 2010 12:13   

Poczytałam, poczytałam no i już popełniałam podstawowe błędy karmiąc ją z ręki, owszem jadła ale jak tylko rękę bez niczego wkładam to i tak atakuję. Siedzę przy klatce, zdejmuję górę i wtedy ją dotykam, biorę na ramię....oby to nie trwało długo.
Po tamtej stronie: Pchełka [*]- tęsknie i przepraszam. Perełka [*], Zuzia [*], Kluseczka [*], Omisia labisia [*], słodka Beza [*], Fuzia kolanko, Pani gąbka [*], Purchawka [*] Jacuś labik placuszek wielki [*], Jagódka [*], Wiśnióweczka [*], Ełrusia [*], Quleczka [*].

magnes 
na lodówkę

Wysłany: Sob Sie 14, 2010 12:19   

Asia Wika, uzbrój się w jakaś grubą rękawicę, wyciągnij ją i daj się gryźć w tą rękawicę, w końcu zrozumie, że gryzienie nic jej nie daje i przestanie. ;)
Gdy zobaczy, że się jej boisz i gdy ugryzie to rezygnujesz z wyciągnięcia jej z klatki to nie przestanie gryźć. Poza tym szczurka potrzebuje czasu by poczuć się bezpiecznie, sądzę, że po prostu jest przerażona i próbuje się bronić.
Polecam grube rękawice narciarskie, to jedyna jakich nie przegryzła Mrimblanka.

Asica21 
Lekko zaczarowana ;P

Wysłany: Sob Sie 14, 2010 12:29   

Dzięki za rady, odezwę się tu za jakiś czas i opowiem jak sprawa wygląda.

Odpowiedz do tematu