|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: babyduck Nie Kwi 11, 2010 17:50 |
Chodzenie tyłem |
Autor |
Wiadomość |
ania123
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 11:47 Chodzenie tyłem
Zwierzątka: Czester, Rufus |
|
|
Witam.
Mój szczur od jakiegoś czasu chodzi tyłem, przekręca głowę w bok, kręci się w kółko, skacze jak opętany. Ostatnio jak chodził po biurku to omal nie spadł bo chodził do tyłu...mam go dopiero 3 tygodnie i nie zachowywał się tak wcześniej. Dodam, że jest strasznie miękki, a mój drugi szczurek jest normalny (taki zbity ) i nie wiem czym to jest spowodowane. O co chodzi? Proszę o pomoc |
_________________ Ania |
|
|
|
|
babyduck
Duckling
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 11:55
|
|
|
ania123, biegiem do weta! To są objawy kłopotów neurologicznych. Najpewniej zapalenie ucha albo mózgu. Szczurek musi natychmiast dostać leki!
Tu masz tematy do poczytania (ale najpierw wet!):
http://www.forum.szczury....p?p=10068#10068
http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=3908 |
_________________ W : Fretka, Borsuk, Shiba, Kreta, Corleone RL, Happy Hour AR, Pavan AR, Ex Aequo SR, Roux, Bonus, Muminek EM, Willy Wonka SR, Amor Vincit SR, Tea |
|
|
|
|
ania123
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 12:27
|
|
Na zapalenie ucha mi to nie wygląda....ale na zapalenie mózgu tak. Czy jest to uleczalne? I czy jest sens w ogóle leczyć?
Miałam taki przypadek, że chomik miał guza i go leczyłam za 120 zl...i tak go uśpiłam. Za wszystko płaciła mama. Teraz mi to wypomina i mówi, że nie pójdzie ze mną do weta ze szczurem, a jeśli tak to tylko do uśpienia...
co robić? Lepiej chyba uśpać, niż leczyć...pomóżcie |
_________________ Ania |
|
|
|
|
babyduck
Duckling
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 12:47
|
|
|
ania123 napisał/a: | I czy jest sens w ogóle leczyć? | Zawsze jest sens leczyć.
ania123 napisał/a: | Czy jest to uleczalne? | Tak, choć leczenie trwa długo. Na początku szczurek dostanie steryd, przez co najmniej dwa tygodnie trzeba podawać antybiotyk i witaminę B, skręt główki zostanie.
Zanim podejmiesz jakąkolwiek decyzję skonsultuj się z weterynarzem - niech posatwi diagnozę i powie Ci co dalej.
ania123 napisał/a: | Teraz mi to wypomina i mówi, że nie pójdzie ze mną do weta ze szczurem, a jeśli tak to tylko do uśpienia...
| W takim razie nie kupuj zwierząt, dopóki nie zaczniesz sama zarabiać. To są żywe stworzenia, które zasługują na życie w zdrowiu tak samo jak ludzie. Ze dentystę też się płaci, ale to nie znaczy, że mam nie da Ci pieniędzy, jak będzie Cie bolał zab, prawda? |
_________________ W : Fretka, Borsuk, Shiba, Kreta, Corleone RL, Happy Hour AR, Pavan AR, Ex Aequo SR, Roux, Bonus, Muminek EM, Willy Wonka SR, Amor Vincit SR, Tea |
|
|
|
|
ania123
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 12:50
|
|
No w sumie tak. Chyba pójdę do weta i zobaczę co da się zrobić...
Ale najpierw jeszcze z tydzień poobserwuję...może się uspokoi
Dzięki za pomoc |
_________________ Ania |
|
|
|
|
Anouk
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 12:52
|
|
|
Nie można zwlekać z wetem aż tygodnia... Przez ten czas dużo może się pogorszyć stan szczury, lepiej udaj się najszybciej jak możesz, tu chodzi o jej życie. |
|
|
|
|
babyduck
Duckling
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 13:03
|
|
|
ania123, za tydzień możesz nie mieć szczura. Z chorobami neurologicznymi nie ma żartów - postępują wyjątkowo szybko i gwałtownie. |
|
|
|
|
Niamey
Zhongguo!
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 13:09
|
|
|
ania123, za tydzień, to możesz równie dobrze nie iśc do weta, bo nie będzie po co. I co więcej chcesz zaobserwować? Obajwy, które podałaś są dostatecznie poważne, by pędzić natychmiast - jeśli coś się zmieni, to tylko na gorsze. |
_________________ moje szczuraki
Pino*Myszka*Diuna*Zefir*Śmietanka*Lotta*,Migotka*Mimbla*Ponyo*Kikimora*Archa*Bucca*Beren*Itka* |
|
|
|
|
Atuś
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 13:43
Zwierzątka: Szuraki |
|
|
W przypadku szczurów każda godzina jest cenna!! Już dawno powinnaś była pójsc do weta! Za tydzien to mozesz szukac sobie innego zwierzaka (chociaż nie wiem czy to by miało sens ) |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 13:48
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
Słuchaj, jeżeli nie masz pieniędzy na leczenie zwierząt, to nie powinnaś ich mieć póki nie będziesz się sama utrzymywać. W przypadku schorzeń neurologicznych liczy się nawet nie każda godzina, a minuta. Jeśli będziesz "obserwować", stracisz zwierzę i to WYŁĄCZNIE z twojej winy. |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
ania123
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 14:27
|
|
No więc pójdę z nim jak najszybciej...ale proszę mi powiedzieć ile mniej więcej to kosztuje i czy ktoś juz miał taką sytuację??
Aha i jeszcze zauważyłam, że mój szczurek na brzuchu i koło ogona ma takie jakby pojedyncze białe włoski (dodam, ze jest czarny) i też nie wiem o co chodzi... |
_________________ Ania |
|
|
|
|
Fea
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 16:03
|
|
|
Obejrzenie, zdiagnozowanie i pierwsza dawka leków w przypadku problemów neurologicznych nie kosztowała mnie nigdy więcej niż 30 zł. Oczywiście to zalezy od weterynarza, ale jeśli bierzesz zwierzaka, to MUSISZ się liczyć z wydatkami na leczenie i nie ma zmiłuj.
Pojedyncze białe włosy są zupełnie normalne. |
_________________ Można pogłaskać naszego królika i nadać mu imię. Królik ma to w dupie, a państwu będzie miło.
pisz, dopóki nie uwolnisz wszystkich |
|
|
|
|
babyduck
Duckling
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 16:47
|
|
|
ania123, skąd jesteś? Ceny zależą w dużej mierze od miasta i weterynarza. Pierwsza wizyta z lekami do domu nie powinna wynieść więcej niż 50 zł nawet w Warszawie.
ania123 napisał/a: | czy ktoś juz miał taką sytuację? | Jeśli masz na myśli zapalenie mózgu - moja szczurzyca miała. Wyszła z tego. Całe leczenie nie wyniosło więcej niż 100 zł. |
|
|
|
|
ania123
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 17:47
|
|
Jestem z Brzegu...to tak w okolicach Opola...niestety weterynarze w moim mieście są strasznie drodzy...
[ Dodano: Nie Kwi 11, 2010 18:49 ]
No, ale postaram się coś poradzić z tym szczurkiem |
_________________ Ania |
|
|
|
|
pixel
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 17:49
|
|
|
ania123, jak jesteś z brzegu to do Wrocławia wal, masz taką samą trasę a o niebo lepszych wetów. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|