|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: magnes Pią Cze 24, 2011 19:04 |
Czy samica wychowa podrzucone jej młode, nie mając laktacji? |
Autor |
Wiadomość |
Rachel15
|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 14:34 Czy samica wychowa podrzucone jej młode, nie mając laktacji?
Zwierzątka: kot (Malania )i szczury ( Susie i jej dzieci Tila i Zen |
|
|
Gdy widzę szczurze noworodki na wystawach gadów, żal mi ich. Przecież mają przed sobą całe życie ....Postanowiłam uratować chociaż dwa z nich, używając do tego moich dwóch samic, Tili i Susie. Gdyby poczuły się matkami, ogrzewałyby je, a to już bardzo dużo, może nawet wytworzyłoby im się mleko (słyszałam o takich przypadkach) , ale nie wiem czy mogę na to liczyć ... No i czy w ogóle pozwolą mi wziąć młode na karmienie, jeżeli moje nadzieje związane z laktacją nie spełnią się ? Pozostaje również kwestia sympatycznego, łagodnego kastrata Zena, brata Tili, a syna Susie - czy będę musiała usunąć go z klatki na czas "akcji" ? Może ratowanie życia tym noworodkom nie ma większego sensu, bo i tak giną ich tysiące, ale dla tej dwójki to będzie miało wielkie znaczenie. Tylko że mam wątpliwości, związane z pytaniami powyżej ... Proszę o pomoc |
|
|
|
|
L.
wtulony kropek.
Zaproszone osoby: 21
|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 14:48
|
|
|
nie sądzę, aby samica bez ciąży wytworzyła mleko.
owszem można podrzucić oseski do samicy, która ma już miot i mleko.
ale nie po to, aby wytworzyć mleko.
poza tym oseski na początku nie mają odruchu ssania więc dokarmianie ich ręcznie nie ma najmniejszego sensu - bo nie ma jak. |
|
|
Mangusta
ICanHasASnake!
|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 14:54
|
|
|
tak jak mówiła L, samica nie wytworzy mleka na zawołanie. jeśli wykupisz oseski to raz, że napędzisz popyt, a dwa, że te oseski najprawdopodobniej zdechną z głodu i wyziębienia. wykarmienie osesków własnoręcznie graniczy z cudem. lepiej weź jakieś większe i odchowane bidy. |
_________________ Gadzinowe: Haribo, Gary; Czterokołowe: Hondziaszek, Granatowa Krowa |
|
|
|
|
Rachel15
|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 17:17
|
|
Cóż, szkoda ... A gdy widzę młode, już owłosione, ale jeszcze z zamkniętymi oczami, również skazane na śmierć .... Czy są szanse, że takiego odchowam? |
|
|
|
|
Ava
|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 17:28
|
|
|
Wszystkie maluchy łapią silnie za serducho, ale czy w nie gorszej sytuacji są nieco starsze zwierzaki, które bez powodzenia szukają ciepłego kąta? |
_________________ "World is MINE, So I'm-a-put my marks all around it
So when i die I'll leave this place a little better than i found it"
|
|
|
|
|
Rachel15
|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 19:59
|
|
Fakt ... na przykład dorosłe biedactwa, które będą zjedzone przez węża, a kupione przez miłosnika szczurów mogą mieć jeszcze długie życie ... Ale widok maluchów zdychających z głodu i zimna w oczekiwaniu na węża, czasem ssących łapkę, a czasami nawet owłosionych .... One wszystkie zginą |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 20:03
|
|
|
mam propozycje. idz na lake/pole i wylap wszystkie myszy i szczury. Wkoncu nasz rodzimy zaskroniec tez zjada biedne male myszki, a tak pozyja sobie dlugo u ciebie |
|
|
|
|
Mangusta
ICanHasASnake!
|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 20:28
|
|
|
ależ daj spokój wężom wreszcie i weź jakąś bidę choćby labową, albo jakąś kinderniespodziankę ze sklepu - teraz jest mnóstwo tematów adopcyjnych i te szczury tym bardziej powinny dostać drugą szansę. zrozum że te szczury u terrarystów choć mają krótkie, to często także godne i dobre życie. a dzikie myszy i szczury to zjadają też boćki nasze poczciwe, myszołowy, lisy i wszelkie inne "ładniejsze" drapieżniki. |
_________________ Gadzinowe: Haribo, Gary; Czterokołowe: Hondziaszek, Granatowa Krowa |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 20:51
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
Rachel15, węże nie będą jeść sałaty. Nie uratujesz świata, lepiej adoptuj sobie szczura. |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
Rachel15
|
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 20:17
|
|
Niestety to prawda ... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|