|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Theranecron-jad z pająka |
Autor |
Wiadomość |
Justka1
|
Wysłany: Śro Lip 15, 2009 22:26 Theranecron-jad z pająka
Zwierzątka: małe stadko |
|
|
Cyt"Witam,
Czy macie Państwo jakieś doświadczenia ze stosowaniem preparatu Theranekron? Czy jego zastosowanie w przypadku guzów nowotworowych gruczołów mlekowych suki może przynieść jakieś pozytywne skutki? Pytam, ponieważ na różnych forach internetowych nazwa tego preparatu się przewija w tematach "nowotworowych" u zwierząt.
Artur
Preparat Theranecron nie ma działania przeciwnowotworowego. Poprawia natomiast odgraniczenie tkanek będących w stanie zapalnym /często przy nowotworach/ od tkanek zdrowych. W tym sensie jest pomocny w leczeniu, ale jedynie jako przygotowanie do usunięcia chirurgicznego guzów. Stosujemy ten preparat dość często.
Dariusz Jagielski ".
Źródło http://www.bialobrzeska.w...odul=faq&id=438
Bo myślę,że warto wiedzieć i może komuś pomóc.
Jako dodatkowa informacja od mojej wetki to to iż lek ten nie wyniszcza guza lecz zmniejsza tylko obrzęk znajdujący się w okolicy.Nie wiem w jakim stopniu i czy wogóle hamuje wzrost ale jeżeli tak to proszę o jakieś wpisy w temat,przydadzą się .
Moja Nana będzie miała stosowany ten preparat od piątku więc zobaczymy jaki będzie efekt.Liczę na poprawę i ewentualną szansę oddzielenia raczyska od zdrowych tkanek gdy będzie już czas i ostatnia szansa dla jej życia. |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Czw Lip 16, 2009 06:24
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
Justka1, moja Aria to dostawała, bo już miała kolejne guzy i była za stara na operację. Niestety nie pomogło, ale to pewnie zależy od organizmu, ja tej metody nie przekreślam. |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
karola
Dołączyła: 10 Kwi 2009 Posty: 1236 Skąd: zza zachodniej granicy
|
Wysłany: Czw Lip 16, 2009 08:01
Zwierzątka: szesnaście szczurzych łapek i cztery psie |
|
|
U mnie wet proponował zastosować Theranecron w przypadku psa- Bajka ma guzy na podbrzuszu. Tłumaczył, że ten lek odgradza tkanki zaatakowane nowotworem od tych zdrowych tworząc coś na kształt "kokonu". Dzięki temu nie dochodzi do przerzutów. |
_________________ Muzyka - Strofa - Shaaby - Saidi
Tęsknię za: Robin - Tobbą - Tiril - Taszą - Melodią |
|
|
|
|
Ninek
|
Wysłany: Pią Lip 17, 2009 20:10
Zwierzątka: 7 kotów, 2x chomik + pies |
|
|
Justka, pisz na bieżąco czy są efekty.
Mam obecnie dwie szczurzyce z gruczolakami i jeśli faktycznie to pomaga, to przed zabiegiem na pewno będe stosować.
Jak długa powinna być kuracja przed-zabiegowa, żeby były efekty?
Gdzie można toto dostać i jaka jest mniej-więcej cena? |
|
|
|
|
rbt123
|
Wysłany: Czw Paź 08, 2009 11:35
|
|
|
witam,
czy nie orientuje sie ktos gdzie mozna kupic theranecron?? ponieważ ostatnio pojawiły się problemy z dostępnością tego preparatu. Bardzo prosze o informacje. |
|
|
|
|
susurrement
i'm a dreamer.
|
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 23:18
Zwierzątka: 2 susły, jeż i piesy dwa a Nela z rodzicami |
|
|
dla ew zainteresowanych:
Lecznica Zwierząt ANIMA w Warszawie dysponuje tym lekiem.
1 ml to koszt 6 zł. |
_________________ dwa susły, jeż Zefir; psy Pikolo i Molly, Nela
za TM Po, Tori, Timon, Pumba, Tosia, Misia, Tina, Mimi, Plamka, Bonifacy, Filemon, Miracle of A, Chandrika of A, Czekoladka of A, Elodie SR, Timba, Groteska of A, Czereśnia of A, Iluzja SR, Magnolia, Destiny of A, Molly, Moduł of A, Konwalia of A, Helenka SR, Pció, Mabelle of A, Kokardka, Koniczynka SR, Gracja SR, Kami of R4U, Pasja, Vivienne of A, Bamse, Vinci of A, Kulka, Kiss of RAT4U, Antonine B, N, B&B, Krunio, Biszkopcik, Bilbo, Fiona, Molly, Całusek, Bójka, Skarpetka, Brawurka, Bajka. Tościk i Huk & Przytulak, Lucek, Puszka, Rich i Stefan |
|
|
|
|
Hanka_i_Medyk
|
Wysłany: Pią Mar 11, 2011 10:36
Zwierzątka: Szczury |
|
|
W tej chwili z dostępnością jest bardzo ciężko. Lecznice, jeśli w ogóle sprowadzają, to ze Słowacji lub Turcji. Białobrzeska w Warszawie w tej chwili nie ma na stanie. |
_________________ [*]:Dziunia,Gienia,Gaja+UtahMerch'sField,OmegaEM,Amiga,Destra+DaithiRL,Aguta,Albi,Fufa,Yumi,Belzebub,Wacław,Krówka
Są:Miotła,LuxTorpeda,Teodora,Ciapka,Piszczałka,Rubi,Tesla,Gniotka |
|
|
|
|
Nakasha
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 13:36
Zwierzątka: 3 psy, 2 kotki |
|
|
Czy ktoś wie, jak dawkować ten lek szczurom? Jeden z moich wetów go ma, ale nie wie, jak podać gryzoniom... |
_________________ Za TM: 95 szczurzych duszyczek [*] |
|
|
|
|
Hanka_i_Medyk
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 13:49
|
|
Ktoś na sąsiednim forum pisał o dawce 0,25 ml co trzy dni, ale jedna z kolejnych osób miała inne dawkowanie (nie podała jakie).
Tu jeszcze znalazłam coś o dawkach: http://www.veterynaria.pl...=edytuj&id=1129 |
|
|
|
|
aneczka1-13
Dołączyła: 09 Maj 2010 Posty: 866 Skąd: P-ń(WLKP)/Żabice(Lubuskie)
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 20:35
Zwierzątka: ;( |
|
|
Mój poprzedni śp. Kajtek był leczony tym. Nie wiem ile to w ml. Ale to było tak że pierwsze 3 dawki co 3 dni. Później 2 dawki odstęp co 2 tygodnie i potem raz na miesiąc. |
_________________ https://trafficmonsoon.com/?ref=aneczka1992
Zarabianie w necie chętnie odpowiem na pytania na pw |
|
|
|
|
Nakasha
|
Wysłany: Śro Mar 30, 2011 00:34
Zwierzątka: 3 psy, 2 kotki |
|
|
Hanka_i_Medyk, dzięki. Szukam info gdzie się da. |
_________________ Za TM: 95 szczurzych duszyczek [*] |
|
|
|
|
Firewarrior
|
Wysłany: Śro Mar 30, 2011 16:52
|
|
|
Znalazłam coś o tym:
Cytat: | A field trial comparing the efficacy of sulphamonomethoxine, penicillin, and tarantula poison in the treatment of pododermatitis circumspecta of cattle.
Stampa S.
Abstract
Nearly 80% of 87 cattle suffering for the first time from pododermatitis circumspecta were cured by each of the three drugs under test. Sixty and 73% of those cured by sulphamonomethoxine and penicillin, respectively, and 29% of those cured by the tarantula poison (Theranekron), showed relapses within 6 months. Of the 92 cattle with previous records of pododermatitis circumspecta, sulphamonomethoxine cured 44%, penicillin 73% and Theranekron 32%. Of the latter three groups 72-80% showed relapses within the subsequent 6 months. The results of surgical treatments were, possibly, improved by the prior administration of Theranekron. In addition, in a pilot trial, the demarcation of a gangreneous udder half of a goat suffering from blue-bag, appeared to be accelerated by the parenteral administration of Theranekron. |
Jakieś tureckie badanie też jest na NCBI, tyle że się nawet abstrakt nie chce wyświetlić
Czyli że to niekoniecznie musi być ściema... Szkoda że nie ma więcej badań dostępnych... |
_________________ http://gosia-firewarrior.deviantart.com/ <- moja TFUrczość
Tobiasz, WWW, Ewok i wkrótce Precelek |
|
|
|
|
Hanka_i_Medyk
|
Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 09:15
|
|
Dołączam się do pytania o dostępność Theranecronu, tym razem w Warszawie. Znalazłam kolejny guzek u Omegi, tym razem wielkości ziarna groszku i chciałabym zacząć podawać specyfik najszybciej, jak to możliwe... |
_________________ [*]:Dziunia,Gienia,Gaja+UtahMerch'sField,OmegaEM,Amiga,Destra+DaithiRL,Aguta,Albi,Fufa,Yumi,Belzebub,Wacław,Krówka
Są:Miotła,LuxTorpeda,Teodora,Ciapka,Piszczałka,Rubi,Tesla,Gniotka |
|
|
|
|
Tygrys66
Student med vet
Dołączyła: 06 Kwi 2011 Posty: 123 Skąd: Racibórz/Wrocław/Glossop UK
|
Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 10:13
Zwierzątka: 4x<3 )~ , kota, ptaszniki, psa, chomika i myszoskocz |
|
|
Nie wiem czemu jest to taki problem, u mnie w lecznicy jest on stosowany dość często i nie słyszałam żeby był problem z zamawianiem... Niestety za daleko z Wawy. Dzwonić po lecznicach i pytać.
A co do spekulacji na temat działania to zmniejszy on guzek objętościowo (czasami!) a nie masowo i nie sprawi, że on zniknie (chyba że guzek jest wynikiem stanu zapalnego a nie nowotworu). Substancje przeciwzapalne zmniejszają obrzęk wokół guza (przez to WYDAJE się mniejszy), a całość go ubija. Można to zobrazować tak, że macie kulkę waty postrzępioną, jak poturlacie ją w rękach to wystające nitki się przylepią z powrotem do kulki a sama kulka będzie bardziej zwarta.
Ktoś pytał czy zmniejszy wzrost guza i czy zapobiegnie przerzutom - nie. Może ograniczyć je fizycznie (nie pozwalając guzowi się 'umackowić' i tym samym przesuwać w głąb tkanek) ale jeśli same tkanki guza będą rosły to lek ich nie powstrzyma. I chyba dobrze jest dość szybko przeprowadzić zabieg (w sensie po kuracji, zanim przestanie działać i guz się znowu rozrośnie).
Może to być pomocne przed zabiegiem tylko uważajcie na przedawkowanie bo lwia część wetów nie wie jak to podać. Najlepiej jeśli idąc do lecznicy będziecie znać dokładną wagę szczura (zmniejszenie szansy błędu przy wyliczaniu dawki). U mnie dodatkowo nie polecają podawać tego zbyt często małym zwierzętom.
trzymam kciuki za wszystkie guzowate ogony |
_________________ Moje ogony: Yerba-Łaciata, Elhana, Indira II, Tina
Ogony za TM: Indira I, Max, Klementyna, Kuba, Clem
Kotożbik: Nika
Chart Afgański: AFRA z Orszaku Hrabiny, CAHIR WASIM Czatyrdach
|
|
|
|
|
Hanka_i_Medyk
|
Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 10:18
|
|
Tygrys66 napisał/a: | Może ograniczyć je fizycznie (nie pozwalając guzowi się 'umackowić' i tym samym przesuwać w głąb tkanek) |
Na to właśnie liczę, bo nie chcę szczury operować przed świętami, a po świętach bez wspomagania ten guz mógłby być naprawdę duży i znowu wczepiony w jakieś delikatne miejsce. Póki co rusza się pod skórą. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|