|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przeterminowany lek - Dicortineff-Vet do uszka |
Autor |
Wiadomość |
marhef
Idiot.
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 21:14 Przeterminowany lek - Dicortineff-Vet do uszka
|
|
|
No to narobiłam...
W czerwcu Desti dostała Dicortineff-Vet na zapalenie spojówek.
Teraz dostała na uszko.
Kretynka, nie wiem jak to zrobiłam, ale pomyliłam opakowania.
I zamiast zakrapiać jej uszko tym nowym zakrapiałam tym starym - w piątek wieczór, cały weekend i dziś rano. Pomyłkę odkryłam dopiero przed chwilą.
Co prawda lek jest ważny do grudnia 2008, ale na opakowaniu jest wyraźnie napisane, żeby "po otwarciu pojemnika nie stosować dłużej niż 4 tygodnie".
Jak bardzo mogłam jej zaszkodzić? |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 21:52
|
|
|
marhef, nie sądzę żebyś zaszkodziła. Ewentualnie nie bardzo pomogłaś.
Matka mojej przyjaciółki jest farmaceutką i nie raz mówiła, że faktyczny czas przydatności leku jest zacznie dłuższy niż ten wpisany na opakowaniu.
Natomiast te leki "po otwarciu".. hmmm, ja zrobiłam taki sam numer, całkiem nieświadomie z gentamycyną i Kawci oko wyleczyłam. Więc nie wiem. Myślę, że należałoby spytać weta czy kontynuować nowym lekiem, czy zmienić. Ale wydaje mi się, że możesz po prostu kontynuować leczenie. |
|
|
|
|
marhef
Idiot.
|
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 21:59
|
|
|
Wywaliłam już stary lek, teraz na wieczór zakropiłam jej już tym właściwym, otwartym chyba w czwartek.
Uspokoiłaś mnie trochę, ale cholera, zrobić taką głupotę, zakrapiać uszko lekiem otwartym w czerwcu... teraz nie dziwię się, że nie było efektów i ze trzeba było zastosować ogólny antybiotyk |
|
|
|
|
PALATINA
[']
|
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 22:10
Zwierzątka: pies, 2 koty, 2 knurki morskie... i rybeczki :) |
|
|
Nic jej nie powinno być.
Ja swojemu psu zakraplałam do ucha taki dawno już otworzony i było ok. |
|
|
|
|
Andzia
Chemngetuim?
Dołączyła: 01 Lip 2007 Posty: 1512 Skąd: Bielsko - Biała/Kraków
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 10:25
Zwierzątka: 4 blaski szmaragdowego księżyca,Egir,Darshan i Taran |
|
|
Viss napisał/a: | faktyczny czas przydatności leku jest zacznie dłuższy niż ten wpisany na opakowaniu. |
No to prawda.... I też myśle że w tym wypadku nie powinnaś jej absolutnie zaszkodzić tylko co najwyżej tak jak napisała Viss, lek nie zadziała tak jak powinien |
_________________ "Człowieku okryty pyłem martwych słów, wykąp swą dusze w milczeniu..."
Wciąż w moich myślach...Klemens ['], Lita ['], Nadzieja ['], Uwe ['], Nosek ['], Tino ['], Taran ['], Fokus ['], Imbir ['], Gent [']...część mnie odeszła razem z Tobą...Tęsknie...
|
|
|
|
|
Nisia
ofiara losu
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 15:52
Zwierzątka: ogony |
|
|
marhef napisał/a: | żeby "po otwarciu pojemnika nie stosować dłużej niż 4 tygodnie". |
Bo po tym okresie substancja czynna może sie dezaktywować (np. utlenić). Podobnie jest z lekami do trzymania w lodówce. Jeśli ktoś nie trzyma, to najwyżej nie pomoże.
Poza tym, w przypadku oczu ważna jest czystość mikrobiologiczna. W przypadku ucha to ni jest aż tak ważne.
Gorzej by było, gdyby lek był przeterminowany. Ale to też różnie bywa. |
_________________ Wśród Aniołków: Henia, Fatka, Alif Matsura, Hela, Lola, Beba, Iskierka, Šamsi, Tomiś, Calypso, Tamarka, Morelka, Szpulka, Śliwka, Ahirka i Zdenka |
|
|
|
|
marhef
Idiot.
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 22:06
|
|
|
Dzięki za tak obszerne info
Wetka potwierdziła to co napisałyście, więc jestem spokojna, choć nie mogę sobie wybaczyć, że przez cały weekend lałam jej do uszka coś co jej wcale nie pomagało, a infekcja nabierała rumieńców |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|