|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Jaki pellet dla szczura? |
Autor |
Wiadomość |
TheKing
|
Wysłany: Wto Kwi 13, 2021 11:24 Jaki pellet dla szczura?
|
|
|
Witam. Mam pytanie czy mogę stosować pellet zrobiony z drzew iglastych? Moja klatka ma sporą podstawę i szukam bezpiecznego i taniego podłoża dla szczurków. |
|
|
|
|
Senthe
|
Wysłany: Wto Kwi 13, 2021 19:54
|
|
|
TheKing, odradzam, po pierwsze taki pellet się rozsypuje w pył, a po drugie zawiera olejki eteryczne drzew iglastych. Obydwa te czynniki wpływają drażniąco na układ oddechowy szczurów, który i tak już jest podatny na infekcje.
Osobiście zawsze polecam zrębki wędzarnicze, bukowe lub olchowe. Można kupić je na Allegro w dużych ilościach. Są odpylone, nie drażnią łapek, dobrze chłoną zapachy, łatwo się je sprząta, i w porównaniu z każdą inną opcją wychodzą bardzo tanio. Ogólnie same plusy. ; ) |
|
|
|
|
TheKing
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2021 05:11
|
|
|
Senthe napisał/a: | TheKing, odradzam, po pierwsze taki pellet się rozsypuje w pył, a po drugie zawiera olejki eteryczne drzew iglastych. Obydwa te czynniki wpływają drażniąco na układ oddechowy szczurów, który i tak już jest podatny na infekcje.
Osobiście zawsze polecam zrębki wędzarnicze, bukowe lub olchowe. Można kupić je na Allegro w dużych ilościach. Są odpylone, nie drażnią łapek, dobrze chłoną zapachy, łatwo się je sprząta, i w porównaniu z każdą inną opcją wychodzą bardzo tanio. Ogólnie same plusy. ; ) |
Te zrębki buku są bezpieczne bo czytałem gdzieś, że buk jako drzewo do obgryzania dla szczura jest toksyczny ? |
|
|
|
|
Senthe
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2021 21:17
|
|
|
TheKing, mamy na forum listę roślin niebezpiecznych dla szczurów, uzupełnianą przez lata: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=2985
Z buku są wymienione tylko orzechy i liście, tak więc wysuszone drewno nie powinno być problemem.
Ściółka w formie zrębków bukowych jest z pewnością bezpieczna, przetestowana przez wiele osób, sama używałam jej przez parę lat. Nie zauważyłam w ogóle, żeby szczury ją kiedykolwiek gryzły. Tu na forum pewnie znajdziesz więcej informacji, jak wpiszesz "zrębki" w wyszukiwarkę. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|