Jajka w diecie szczurów - temat ogólny |
Autor |
Wiadomość |
sachma
Zaproszone osoby: 15
|
Wysłany: Nie Lis 19, 2006 15:04 Jajka w diecie szczurów - temat ogólny
|
|
|
jadzis zrobilam tak jak Nezu mowila... ugotowalam jajka na twardo i dalam w skorupkach ogonom
jajka nie wyszly zupelnie natwardo (jestem niecierpliwa ) zoltka troszke miekke jeszcze, jajka obtluklam, zeby szczura sie latwiej sciagala skorupka Eli zatachala jajo do gniazda, Bojka od razu zaczel jajest, Kami troche sceptycznie podeszla do pomyslu, ale jak Bojka obrala jajko to i Kami sie przysiadla mialy niezla zabawe z tymi jajkami
błąd poprawiony, falka |
Ostatnio zmieniony przez AngelsDream Pon Lis 19, 2012 13:51, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Ayumi K.
|
Wysłany: Nie Lis 19, 2006 15:07
Zwierzątka: Tigra (szczurzyca), Batman (kot) & Tamino (pies) |
|
|
ja musze te jajka kroić (bo jak dam w całosci, to potem mam rannych w stadzie tak lubią jajka) |
_________________ ze mną: Tigra (black variegated standard) i Suri (husky standard) | Batman (zwykły dachowiec - podobno rasa europejska) | Tamino (golden retriever)
za Tęczowym Mostem: Mr Happy; Harry; Floydzik; Ramzes; Mia; Baby; Lucy; Elly; Alex; Pandora; Dolls; Zazu; Antehai; D; Shanti; Sally; Elmer; Salem; Oskar ['] |
|
|
|
|
kasia_123
mały duży debil :P
|
Wysłany: Nie Lis 19, 2006 15:09
Zwierzątka: Bazyla [*] Bingo [*] Shiro [*] Dewi [*] |
|
|
jak ja pierwszy raz dałam jajko ugotowane Dewi i Bazyli to była straszna wojna o to która ma je zgarnać. W końcu musiałam im je podzielić na pół bo robiło się nie ciekawie |
_________________ ...Powiedzcie młodym że byłem i odszedłem
pErdolcYe ten świat - przekażcie im ode mnie,
bądźcie silni i pamiętajcie kim jesteście.
Tupac Shakur |
|
|
|
|
Straciatella
|
Wysłany: Śro Wrz 26, 2007 14:08 jajko jajka
Zwierzątka: Ciurasy <:3~ |
|
|
Nurtuje mnie to od rana, czy szczurowi można dać surowe jajko do wypicia? W naturze niby piją, weterynarz kazał dac kiedyś jednemu z moich znalezionych gryzoni, który był bardzo niedozywiony jajko jako bombę odżywczą i faktycznie gadzina była zachwycona. Dzisiaj robiłam kotlety, a chlopaki się biły, pryszlam uspokoić, dałam jednemu z drugim po nosku, a paluchy od jajka stały sie atrakcją dnia O.O. Z drugiej strony salmonella, paciorkowce, gronkowce i inne paskudztwa ktore w jajkach dżemią...
Można więc, czy nie? |
_________________ Takie małe ciałka, tak wielkie szczęście...
|
Ostatnio zmieniony przez falka Śro Lut 13, 2008 18:40, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Śro Wrz 26, 2007 14:54
|
|
|
O ile mi wiadomo to większość (jeśli nie wszystkie)z tych bakterii ginie w gorącej wodzie, wiec za rada wkładam surowe jajko na pare sekund do wrzątku i daje wsiurOM.
Ale rzadko, bo później wszystko jest brudne i śmierdzące Wolę im dać gotowane.
[ Komentarz dodany przez: Hally: Sob Lis 29, 2008 15:12 ]
błędy poprawione. |
Ostatnio zmieniony przez H. Sob Lis 29, 2008 15:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
falka
['] ['] ['] [']
|
Wysłany: Śro Wrz 26, 2007 16:52
Zwierzątka: kotka Puma |
|
|
Straciatella, można, tak jak pisze Matylda - na 10 sekund do wrzątku, to wybija bakterie. Ja osobiście nie daję, bo wiem, że we 3 by nie zjadły całego tylko wszystko utytłały. |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: Śro Wrz 26, 2007 16:58
|
|
|
Ewentualnie moza zrobic na miekko. Jajko samo w sobie jest bardzo odzywcze, a ze nasze stworzonka w naturze nie maja mozliwosci ugotowania to wcinaja surowe. |
_________________ Z nami: Jojo i Princeska; Duszek, Amidala i Zosia; Api i Kava
na dt: suczka Sarabi www.facebook.com/EkipaDuszka |
|
|
|
|
S
|
Wysłany: Śro Wrz 26, 2007 20:06
Zwierzątka: brak |
|
|
Ugotowane - ścięte białko jest lekko strawne, surowe nie. Dlatego swoim szczurkom daję jajko gotowane, lub ścięte na patelni (bez tłuszczu) |
|
|
|
|
sachma
|
Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 01:07
|
|
|
no moje trzy paskudy potrafia wciagnac cale jajko
czasem daje gotowane na miekko badz twardo, ale jak chce im dac troche zabay to wkladam jajko na kilkasekund do wrzatku, robie mala dziorke i daje im przewaznie kilka godzin przed sprzataniem klatki, bo wszystko w tym pozniej jest upackane ale zabawe maja przednia przewaznie najpierw jest walka, kto jajko rozpocznie, ale kiedy juz im sie udaje je rozwalic porzadnie to jakos sie dogaduja ja to jajko zawsze klade w glebokim talerzu, dzieki temu ogony nie wyturlaja jajka z niego (przynajmniej moje nie sa tak zdolne), a jak cos sie wyleje to pozniej moga to zlizac z czystego, a nie z brudnych trocin czy zwirku.
malce z moich miotow tez dostawaly surowe jajka, to zawsze jakis dodatkowy bodziec - choc one dluzej zalapywaly o co z tym jajkiem chodzi
Timonie, kiedy juz troche podrosla mieszalismy mleko dla kociat wlasnie z surowym zoltkiem - jak widac nasza panna wyrosla na duza i zdrowa samice |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 01:41
|
|
|
Ja swoim szczurom czesciej daje jajka przepiorcze niz kurze - wtedy kazdy ma swoje i nie ma klotni. |
_________________ Z nami: Jojo i Princeska; Duszek, Amidala i Zosia; Api i Kava
na dt: suczka Sarabi www.facebook.com/EkipaDuszka |
|
|
|
|
Straciatella
|
Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 08:14
Zwierzątka: Ciurasy <:3~ |
|
|
Chyba macie rację. Dam im niech mają. Gdzie można kupić przepiórcze jaja? |
_________________ Takie małe ciałka, tak wielkie szczęście...
|
|
|
|
|
falka
['] ['] ['] [']
|
Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 08:16
Zwierzątka: kotka Puma |
|
|
sachma, to moje są chyba rozpieszczone, bo im wczoraj dałam czubek mojego jajka na miękko i nawet tego nie zjadły |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 09:53
|
|
|
Ale moje też białkiem nie są zainteresowane. Zawsze troche w misce zostaje. |
|
|
|
|
sachma
|
Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 10:10
|
|
|
falka, moje uwielbiaja bialko jak im daje to znika w kilka minut |
|
|
|
|
LunacyFringe
lucyfer
|
Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 14:32
Zwierzątka: 3 x szczur , pies |
|
|
Moje paskudy też dostały ostatnio jajeczko i wsuneły z prędkością światła . Ani śladu po jajku |
_________________ Kto chce, szuka sposobu; kto nie chce, szuka powodu.
ze mną : Serge Pandemonium, Fetysz, Maniek i Milva
za TM [*]: Felek, Pysio, Albin, Seth, Dante, Nero, Luno, Mefit, Isei, Kornel, Fenomen, Hector
Lucyferkowe Ratsy |
|
|
|
|
|