|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Zamiast kąpieli.. |
Autor |
Wiadomość |
Hexi
|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 20:51
|
|
|
Dostałam dzisiaj szczurka , i strasznie śmierdzi kupą .Podczas transportu strasznie dużo narobił pudełku i się umorusał. Ma 2 miesiące i mam go pierwszy dzień ,. nie chce go stresować kąpielą zresztą jest malutki więc woda i mydło chyba odpada. Tyle ze nie wiem jak pozbyć się smrodku. |
|
|
|
|
Niamey
Zhongguo!
|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 21:46
|
|
|
chusteczki dla niemowląt, albo wilgotne ręczniki papierowe i voila |
_________________ moje szczuraki
Pino*Myszka*Diuna*Zefir*Śmietanka*Lotta*,Migotka*Mimbla*Ponyo*Kikimora*Archa*Bucca*Beren*Itka* |
|
|
|
|
Madziudzia
|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 20:14
Zwierzątka: mam ładne zwierzątko :) |
|
|
Chusteczki niemowlęce chyba są najwygodniejsze, najlepiej jest kupić te "sensitive"
Ta pianka z Versele-Lagi rzeczywiście godna polecenia( Nie stosowałam jeszcze u ogonów ale u świnki peruwianki sprawdza się rewelacyjnie- pozostaje mi poczekać aż się któryś szczuras ubrudzi i wypróbuję ) |
|
|
|
|
Małpa
Dawniej maartuusiaa94
|
Wysłany: Pią Mar 12, 2010 19:44
Zwierzątka: <: )~ Jamal, Za TM: Joyuś ;(( |
|
|
A moje szczurki są czyściutkie, nigdy nie śmierdxzą a mam dwóch samców. Ich siuśki także nie. Ich zapach wręcz mi się podoba, i nikt z otoczenia nie wyczuwa nieprzyjemnego zapachu. Uwielbiam ich całować po tych mięciutkich pachnących brzuszkach, a jak jeden miał boiegunkę spowodowaną stresem (transport do domu po raz pierwszy) to wyczyściłam mu dupkę i ogonek chusteczką namoczoną wodą i do teraz jest czyściutki i pachnie. ) |
_________________ Moje ogonki:
Jamal standard standard black capped.
Za TM:
Joy dumbo velveteen black silvered niest. irish.
[/url]
|
|
|
|
|
Nietoperrr...
|
|
|
|
|
Anomalia
Atom Heart Mother
|
Wysłany: Czw Lis 18, 2010 18:55
Zwierzątka: szczury |
|
|
Ja tam już wolę przetrzeć wilgotną szmatką. Z resztą wątpię, aby wytrzymały chociażby 5 minut w jednym miejscu. |
_________________ Floyd (Quill of Anahata Rattery) [*], myszoskoczek Speedy [*], chomik Kubuś [*] |
|
|
|
|
malutki220
|
Wysłany: Sob Kwi 05, 2014 08:52 Chusteczki dla niemowląt
Zwierzątka: 3 szczurki, 2 koty, 1 pies |
|
|
Ja też miałem problem z moimi śmierdzielkami, a że dopiero mam je od tygodnia, nie miałem serca katować ich kąpielą.
Na szczęście okazało się, że mycie chusteczkami dla niemowląt to niezła zabawa i moje szczurki po prostu ją uwielbiają. Bez problemu dały się porządnie umyć. Wycieranie ręcznikiem też się im spodobało.
Polecam wszystkim! . |
|
|
|
|
aldo3434
|
Wysłany: Pon Wrz 08, 2014 11:25
|
|
|
Jeżeli są małe ubrudzenia, tak jak piszą inni - chusteczki dla niemowląt. |
|
|
|
|
kissmyknees
|
Wysłany: Wto Wrz 09, 2014 14:07
Zwierzątka: Rumcajs, Alibaba, Gagarin i pies Gucci |
|
|
Chusteczki do niemowląt do przemywania szczura?
Przecież w tym jest tyle chemii, że to koszmar, a dwa, że niemowlak ma inne ph skóry niż szczur. W dodatku niemowlę nie wyliże swoich włosów zaś szczur obliże całe swoje ciało...
Jak jest szczur zabrudzony i nie wymaga to użycia szamponu, a nawet przy obsranej dupie nie wymaga, to najlepiej stosować ciepłą wodę z naparem z rumianku lub pokrzywy... |
|
|
Devona
(astro)fizyczka
|
Wysłany: Wto Wrz 09, 2014 18:49
|
|
|
Istnieją łagodne chusteczki bez tony chemii, a różnica w średnich wartościach pH skóry człowieka i szczura nie jest znów taka duża. Rumianek akurat może silnie uczulać. |
_________________ za TM: W, S, J, DM1, K, M, P, DM2, S-a, N, L, B-o, Cz, Sh, OM3, G, A, R, Q, T, Po, Pe, C, B-a, E, Ś, B-k, MM |
|
|
|
|
adam232357
|
Wysłany: Nie Lis 16, 2014 21:13
|
|
|
Według mnie nie warto im podawać do skóry czegoś ,o czym my nie mamy zbytnio wiadomości. pH skóry szczura się trochę różni od ludzkiej.
[ Komentarz dodany przez: limomanka: Pon Lis 17, 2014 13:34 ]
Poprawiłam post, ponieważ bez interpunkcji był niezrozumiały. |
Ostatnio zmieniony przez limomanka Pon Lis 17, 2014 13:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
szlajfka
|
Wysłany: Pią Sty 09, 2015 22:09
Zwierzątka: szczurzaste |
|
|
Czym najlepiej myć starego szczura, kóry sam się już nie bardzo myje? Zwłaszcza tyłek i jajka? Chusteczki dla niemowląt, papier toaletowy nawilżany, chusteczki do hig. intymnej czy po prostu mokra szmatka? W grę wchodzi codzienne mycie. Używam tego papieru nawilżanego lub mokrych szmatek, ale mam wrażenie, że nie zmywają brudu zbyt dobrze. |
_________________ Moje kluseczki
Przy mnie: Rubin wymarzony, słodki królewicz, Fiołek mały świrek z własnym pomysłem na życie
W szczurzym niebie: Niuniuś naleśnik, Lukrecjusz nerwusek, Diana moja dostojna królewna, Iskierka ta, która miała prześcignąć śmierć...:(, Kropeczka jedwabna dama, Ącek szalona dusza, Leon autystyczny i zagubiony w zawiłościach życia, Stefan męczennik, który stoi w kącie |
|
|
|
|
najeli
Czerwony Kapturek
|
Wysłany: Pią Sty 09, 2015 22:40
|
|
|
ja jak była taka potrzeba używałam chusteczek dla niemowląt, a w przypadkach "trudniejszych" po prostu czystej, letniej wody. raczej wszystko schodziło... |
_________________ Ze mną: Ethlin Zirrael Rattery, Iskra Zirrael Rattery
Za TM: Furia, Brawurka, Eklerka, Umbra i Ultramaryna of Anahata, Bójka, Chewbacca WWW, Gafa SunRat's
Nasz temat!
|
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Pią Sty 09, 2015 23:18
Zwierzątka: brak |
|
|
Ja używałam płatków kosmetycznych zmoczonych w ciepłej wodzie. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
Szczurówka
|
Wysłany: Pią Sty 09, 2015 23:27
Zwierzątka: .... |
|
|
ja mam mały spryskiwacz po jedwabiu do włosów (dokładnie wyczyszczony) i lekko spryskuje sierść szczurów wodą i przecieram wacikiem idealna opcja na zimę na wiosnę/lato nie ma zmiłuj i będzie prawdziwa kąpiel |
_________________ ... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|