|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: Gato Sob Sty 13, 2007 15:29 |
Scanomune/BetaGlukan i pochodne - lek na cale zlo? |
Autor |
Wiadomość |
smeg
|
Wysłany: Śro Lut 11, 2015 10:23
Zwierzątka: brak |
|
|
Cietrzew, człowiek nie wytwarza witaminy C samodzielnie, dlatego potrzebuje jej suplementacji. Organizmy szczurów wytwarzają ją same. Mimo wszystko w okresie przeziębienia jej podawanie raczej nie zaszkodzi, a nadmiar jest wydalany z moczem.
Betaglukanu nie rozpuszcza się w poidle, tylko podaje bezpośrednio do pyszczków z jakimś smakołykiem. Wydaje mi się, że on jest w ogóle mało rozpuszczalny i raczej osiądzie na dnie, niż stworzy z wodą jednorodny roztwór.
Łysej samicy powinnaś zapewnić w klatce ciepłe miejsce, w którym będzie mogła się chować - jakiś zabudowany polarowy domek z dużą ilością papierowych ręczników wewnątrz. Moja łysa samiczka ma największe z całego stada zdolności do budowy gniazd, ręczniki z całej klatki znosi do swojego hamaka, w którym wygryzła dziurę między warstwami i zrobiła sobie kryjówkę |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
Truskiew
|
Wysłany: Śro Mar 18, 2015 20:25
|
|
|
Witajcie,
starałam się przeczytać wszystkie posty dotyczące beta glukanu i nie ukrywam, że mam mętlik w głowie. Ostatnio w aptece kupiłam immunoglukan (skład z ulotki: immunoglukan beta -1,3/1,6 D glukan w 5 ml 50 mg, witamina C w 5 ml 50 mg).
Nie widzę w składzie żadnych cukrów ani substancji pomocniczych. Czy dla 6 miesięcznych szczurków mogę podać 1 ml na głowę? czy to za dużo? nie są chore, ale widzę na futerku trochę porfiryny i chciałam im zaaplikować w sumie bardziej profilaktycznie niż leczniczo. Będę wdzięczna za odpowiedź. |
_________________ Ze mną: Celina Pączkowska, Frajda, Glizda, Zołzik, Tula i Kiwka
Za TM (strasznie tęsknię): Jadzia, Mania, Whisky, Tequila, Klara, Apolonia i Hera (moje serduszka malutkie), Jagoda vel Piskawa, Lilunia |
|
|
|
|
Karena
SITH HAPPENS
|
|
|
|
|
Truskiew
|
Wysłany: Śro Mar 18, 2015 21:40
|
|
|
Karena dziękuję za odpowiedź, podam im po kropelce i zobaczymy czy cos się zmieni. Generalnie szaleją, nie kichają wcinają wszystko ładnie więc ogólnie jest spoko. Weta mamy sprawdzonego od lat więc jakby co podjedziemy na ogólne oględziny. Immunoglukan kupowałam głównie z myślą o sobie i pomyślałam, że przy okazji mogę trochę dziewczynom podać |
_________________ Ze mną: Celina Pączkowska, Frajda, Glizda, Zołzik, Tula i Kiwka
Za TM (strasznie tęsknię): Jadzia, Mania, Whisky, Tequila, Klara, Apolonia i Hera (moje serduszka malutkie), Jagoda vel Piskawa, Lilunia |
|
|
|
|
Izunia789
|
Wysłany: Pon Lip 13, 2015 08:00
Zwierzątka: Pomi, Cleo, Nadine, Mefi ! i Nie powtarzalne stado w sercu:* |
|
|
Hej chcę kupić to... Beta 1,3 Glukany SOLGAR
Dwie (2) kapsułki zawierają:
• Witamina C (Ester-C®, askorbinian wapnia)400 mg
• Beta 1,3 glukany (Saccharomyces cerevisiae)(z koncentratu ścianek komórkowych drożdży)250 mg
• Mieszanka jagód (Standaryzowany sproszkowany wyciąg z owoców dzikiego bzu (Sambuscus nigra sproszkowane owoce czarnej borówki (Vaccinium spp.), sproszkowane owoce acai (Euterpe oleracea))225 mg
• Cynk (pikolinian)15 mg
• Miedź (cytrynian miedzi)1500 µg
• Selen (L-selenometionina)125 µg
• Witamina D3 (2000 IU, cholekalcyferol)
pomożecie w dawkowaniu? |
_________________ Moje dziewczynki:) ->Pomi, Cleo, Nadine, Mefi oraz
M,S,N,F,F,M,B,F,M,L,K,T,F,D,L, Naomi, Chanel Lili;( [*]
|
|
|
|
|
mikanek
|
Wysłany: Śro Wrz 02, 2015 09:59
Zwierzątka: 2 koty, 1 królik, 3 szczury |
|
|
Mam pytanie, czy ten preparat
https://animalia.pl/dolfos-immunodol-cat-tabletki-60-tabl/szczegoly/21853/#opinie
można podawać na lekkie przeziębienie szczura? Zawsze kupowałam beta-glukan dla ludzi.. |
_________________ Toffi & Ryjek & Paszczak
*za tęczowym mostkiem hasa Susełek* Mikaś* Rychu, Nelisława * Muminek* Mika* Victoria*Surik*Hipcio*Pimplak*Gocia*Gajutek*Mika*Migotka*Julcia*Suri*Bubu*Kotlecik*Surik |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Śro Wrz 02, 2015 10:33
Zwierzątka: brak |
|
|
Można, wiele osób podaje go szczurom Tylko musisz odpowiednio przeliczyć dawkę według wytycznych na pierwszej stronie. Sama mam Vetomune, podaję 1/6 kapsułki 80 mg z zalecenia weta, więc wychodzi na to, że powinnaś podawać 1/3 tabletki Immunodolu 40 mg. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
mikanek
|
Wysłany: Śro Wrz 02, 2015 10:39
Zwierzątka: 2 koty, 1 królik, 3 szczury |
|
|
Dzięki! To zamawiam |
_________________ Toffi & Ryjek & Paszczak
*za tęczowym mostkiem hasa Susełek* Mikaś* Rychu, Nelisława * Muminek* Mika* Victoria*Surik*Hipcio*Pimplak*Gocia*Gajutek*Mika*Migotka*Julcia*Suri*Bubu*Kotlecik*Surik |
|
|
|
|
edytap3001
|
Wysłany: Czw Wrz 15, 2016 14:30
|
|
|
Hej
Czy to jest obojętne o jakiej porze dnia podać scanomune? |
|
|
|
|
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Czw Wrz 15, 2016 16:00
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
edytap3001, tak, byle w miarę o stałej, bo dawkowanie jest obliczone co 24 godziny (zajrzyj do pierwszego posta, jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś). |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
edytap3001
|
Wysłany: Pią Wrz 16, 2016 14:26
|
|
|
limomanka napisał/a: | edytap3001, tak, byle w miarę o stałej, bo dawkowanie jest obliczone co 24 godziny (zajrzyj do pierwszego posta, jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś). |
Dzięki |
|
|
|
|
paullla17
|
|
|
|
|
Neverestin
little miss scare all
|
Wysłany: Nie Sty 29, 2017 13:23
Zwierzątka: 3 potwory |
|
|
paullla17, wetka mówiła mi, że mniej więcej wychodzi połowa żelu z tej rybki na głowę na dorosłego/dużego szczura, maluchom 1/3 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|