|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Zabawki i wyposażenie ręcznie robione |
Autor |
Wiadomość |
Karena
SITH HAPPENS
|
|
|
|
|
Jasta
|
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 14:59
Zwierzątka: 1xpies 3xszczuras |
|
|
A co wy na to:
właśnie buszowałam po piwnicy w poszukiwaniu inspiracji i rzeczy do wyposażenia klatki, i natknęłam się na coś co jest niesamowicie prostym pomysłem, ale gdyby nie to "natknięcie" się, to bym na to nie wpadła
-stara sflaszała piłka do koszykówki (pewnie inne piłki też się nadadzą, np do siatkówki itd)
-wystarczy wyciąć w niej otwór na wejście dla ogonków
-napchać do środka kocyk
-nad skutecznym sposobem podwieszenia jeszcze będę dzisiaj kombinować, ale problemu nie powinno być.. ale równie dobrze można to postawić na jakiejś równej nawierzni, ale może się turlać za bardzo
-no i super przyciemniana, wygodna, mięciutka norka/domek gotowe |
Ostatnio zmieniony przez Jasta Nie Paź 19, 2014 15:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Karena
SITH HAPPENS
|
|
|
|
|
Jasta
|
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 15:06
|
|
Off-Topic: | Karena, jeszcze tego nie zrobiłam, za chwilę się za to zabiorę myślę, że zwyczajnie wyszoruję ją szczotką i płynem a potem wypłuczę, a otwór wejściowy wytnę taki żeby swobodnie wsadzać rękę do środka i tam też szorować.. Myślisz, że to wystarczy?? Jeżeli masz jakieś uwagi/pomysły to chętnie wysłucham, pomysł był bardzo nagły i niespodziewany |
edit:
Tu już po wyszorowaniu piłki zewnątrz i wewnątrz, wycięciu otworu i demonstracyjnie wpakowałam tam kawałek materiału
A tu sprawdzałam, jak możnaby to zawiesić. Zrobiłam dwa małe nacięcia u góry, przewlekłam przez to sznurek i tyle piłka wisi, jest stabilnie a jednocześnie troszkę się buja
(proszę nie zwracać uwagi na otoczenie, dopiero co tworzę klatkę ) |
|
|
|
|
Albireo
|
Wysłany: Pon Paź 20, 2014 14:22
|
|
|
Świetny pomysł Taki domek świetnie pasowałby na dół do naszej klatki, skorzystam z inspiracji w weekend |
_________________ "Zawsze przy mnie, lecz nie ze mną": Spika, Irina, Akne, Rosika, Spock, Flawia sHS, Flora sHS, Xilesia of ZR, Yldritta od ZR [*] |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Pon Paź 20, 2014 15:13
Zwierzątka: brak |
|
|
Większość moich szczurów uwielbia gryźć gumowe przedmioty (kable, scroll od myszki, przyciski pilota od telewizora itp.), więc pewnie piłka zaraz byłaby przerobiona na wióry Ale pomysł fajny, nieźle to wygląda |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
Jasta
|
Wysłany: Pon Paź 20, 2014 23:29
|
|
Albireo , dzięki super! Cieszę się, że mogłam zainspirować
smeg , no właśnie, bardzo możliwe, że to będzie bardzo krótkotrwały domek co prawda akurat miałam szczęście, że żaden z moich poprzednich szczurków nie miał praktycznie żadnych tendencji niszczycielskich a co będzie z nowymi maluchami, to się okaże ale tak czy inaczej od środka piłka jest zupełnie gładka i ogonom ciężko by było za coś chwycić, najbardziej narażone będą krawędzie wejścia, ale zobaczymy za jakiś czas jaki los spotka piłkę jeżeli ktoś będzie zainteresowany to chętnie za jakiś czas napiszę, jak to wyszło (no i ja akurat w razie czego mam jeszcze takie dwie do wykorzystania, więc na trochę to starczy)
Mam nadzieję, że domek przetrwa jak najdłużej! |
|
|
|
|
Kamilcia
|
Wysłany: Śro Mar 30, 2016 21:27
|
|
|
Tak jak w temacie, jakie zabawki polecacie zrobić?
Poprawiłam błąd ortograficzny, skorygowałam również interpunkcję. Zwracaj większą uwagę na pisownię. /Rusałka |
Ostatnio zmieniony przez Rusałka Śro Mar 30, 2016 21:41, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Rusałka
|
Wysłany: Śro Mar 30, 2016 21:35
|
|
|
Scaliłam z istniejącym już tematem. |
|
|
|
|
Senowa
|
Wysłany: Nie Sty 29, 2017 22:50
|
|
|
czy dla szczurków nadaje się lina sizalowa kręcona? |
|
|
|
|
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2017 07:41
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
Senowa, pewnie Tylko zostanie zjedzona prędzej czy później i trzeba by ją raz na jakiś czas wyprać z siuśków
U nas się świetnie sprawdzała lina ze splecionych w warkocz długich pasów polaru. Dało się to prać bez problemu, była szersza, niż zwykła lina o okrągłym przekroju, więc chłopaki po niej wędrowali bez kłopotu, nawet ci starsi.
Jeśli masz na zbyciu linę po prostu ją powieś i sprawdź, czy u Ciebie się sprawdzi |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
Senthe
|
Wysłany: Wto Paź 24, 2017 15:39
|
|
|
Czy są jakieś sklepy, albo strony na facebooku, na których szczególnie polecacie zamawiać ręcznie szyte hamaki i domki? W różnych miejscach już kupowałam, ale się zastanawiam, czy macie jakieś ulubione sprawdzone typy ; ) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|