Przesunięty przez: smeg Wto Paź 20, 2015 13:09 |
Rotta Taivas |
Autor |
Wiadomość |
Wampiwor
zzasiedmiogórogrodzianka
|
Wysłany: Śro Lip 03, 2013 23:57
|
|
|
Bel, dzięki, wygooglało mi tasiemicę, o której wiem - i wiem, że to nie ta.
Jest mega słabo, bo w takim razie szczurów, które bywały u mnie na DT dotykali wszyscy moi współlokatorzy (zajmowaliśmy się nimi razem właściwie), czyli cała nasza 4. Dobra nauczka, by nie pomagać... |
_________________ Bywam na forum, nie jestem. Szybki kontakt tylko telefonicznie (numer u moderacji) |
|
|
|
|
anyk1
|
Wysłany: Czw Lip 04, 2013 00:00
Zwierzątka: Witolina i panna Kredka |
|
|
Wampiwor, szczury które trafiły od nas z akcji do ciebie nie mialy nic wspolnego ze szczurami Pauliny a tym bardziej nakoty |
_________________ bezszczurowo do odwołania z nami Witolina i Kredka
|
|
|
|
|
Bel
Rockabilly
|
Wysłany: Czw Lip 04, 2013 00:01
Zwierzątka: Szeregowy Pierdolot,Alpha i 3 smoki |
|
|
ok a czy orgi są poinformowane o tym? to nie jest jedyne forum z którego korzystają szczuromaniacy. |
|
|
|
|
Wampiwor
zzasiedmiogórogrodzianka
|
Wysłany: Czw Lip 04, 2013 00:02
|
|
|
anyk1, ale to nie były jedyne szczury, które przeszły przez moje mieszkanie, było ich łącznie... koło 15 tak myślę (w ciągu ostatniego roku). No i chucham na zimne, bo jeśli nie daj Boże przez moje mieszkanie przeszedł tasiemiec, to wiem, że reszta szczurków, które przyszły też jest narażona.
Co wprowadza mnie w wielkie wyrzuty sumienia, chociaż chciałam dobrze i to nie ja udawałam niewinną i ślepą. |
_________________ Bywam na forum, nie jestem. Szybki kontakt tylko telefonicznie (numer u moderacji) |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Czw Lip 04, 2013 00:03
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
Bel, ludzie z orgów wiedzą z FB, grupa szczury. |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
Bel
Rockabilly
|
Wysłany: Czw Lip 04, 2013 00:04
|
|
ok. Nie siedzę na drugim forum więc pytam
Prawda jest taka, że teraz Nakotę powinno się obarczyć fakturami za leczenie szczurów, odrobaczanie i badania. Pomijam już kwestię sądową. |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Czw Lip 04, 2013 00:05
|
|
Bel, na wszelki wypadek wkleję im jeszcze link. |
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
beata b
|
Wysłany: Czw Lip 04, 2013 13:49
|
|
|
Witam, jestem tu nowa. Przeraziło mnie to, co dziś przeczytałam o hodowli Rotta Taivas - mam stamtąd Fiołka i Fikusa z feralnego miotu (tez nie dostałam mejla w marcu) i myslałam,że czerwcowy mejl od hodowcy - to rutynowa informacja o konieczności odrobaczania. Czy jak przebadam szczurki i będzie ok. tzn. ,że reszta jest niezagrożona???
Obawiam sie o dziecko (właśnie wyjeżdża na wakacje), psa, szczurki !!!!! Co robić??? |
_________________ beata b |
|
|
|
|
Bel
Rockabilly
|
Wysłany: Czw Lip 04, 2013 13:57
|
|
beata b, przebadać odchody szczurów przede wszystkim. Jeżeli coś mają to leczyć całe stado. Poinformować swojego weta o sytuacji i niech przebada jeszcze psa+odrobaczy. Jeżeli się potwierdzi, że u was jest tasiemiec to koniecznie iść do lekarza i powiadomić. |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Czw Lip 04, 2013 14:12
|
|
beata b, ten miot był odrobaczany przed wyruszeniem do nowego domu, jest więc szansa, że nie przenosił pasożytów, wykluczyć się tego jednak nie da.
beata b napisał/a: | i myslałam,że czerwcowy mejl od hodowcy - to rutynowa informacja o konieczności odrobaczania. |
Jak większość osób, które nie są na bieżąco z forum.
Ale przede wszystkim koniecznie przebadać szczury, jeśli ma się niewielkie stadko, można przebadać kupy każdego szczura oddzielnie. To dokładniejsza, ale droższa opcja. |
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
Ebia
|
Wysłany: Czw Lip 04, 2013 14:28
|
|
|
Ja bym na pewno przebadała na początek Fiołka i Fikusa. Jeśli oni są pierwotnymi nosicielami, to jest duże prawdopodobieństwo, że wyjdzie to w badaniach |
|
|
|
|
Merrick
|
Wysłany: Czw Lip 04, 2013 15:26
Zwierzątka: ogony |
|
|
Przebadaj zwierzaki, na wszelki wypadek do uzyskania wyników zachowaj najwyższą ostrożność. Pasożyt ten bardzo obciąża organizm szczurków ale może być groźny także dla ludzi. |
_________________ Ze mną: Speedy vel Dusia
Za TM [*]. Whisky ,Frey, Mietek, Nigra, Małysz, Zuzia, Frania, Dziunia, Maniek, Bandzior, Hela, Albert, Frida, Ciri, Luna, Mleczyk |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Czw Lip 04, 2013 20:23
|
|
Szczury z hodowli Baradwys wg słów właścicielki hodowli były przebadane pół roku po ostatnim kontakcie ze szczurami Nakoty i badanie nie wykazało pasożytów. |
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
Bel
Rockabilly
|
Wysłany: Czw Lip 04, 2013 20:30
|
|
Off-Topic: | Wybaczcie ale ja nie wierzę w żadne słowo Pauliny i wolałabym dmuchać na zimne... |
|
|
|
|
|
beata b
|
Wysłany: Pią Lip 05, 2013 06:28
|
|
|
Przebadam natralnie. Odnośnie nie zaglądania na forum - kupiłam szczurki dla dziecka jako prezent komunijny, jechałam po nie 200 kilometrów (by mieć pewność ich zdrowia i
by nie kupować w sklepie), wcześniej trochę poczytałam informacji i śledzę forum od czasu do czasu. Nie mam większego stada. Myślę, że nie trzeba być fachowcem, by zajmować sie
tymi uroczymi stworzonkami.
Dodam, że nie zdecydowałabym się na ich zakup , świadoma niebezpieczeństwa jakie stwarzają pozostałym domownikom . |
_________________ beata b |
|
|
|
|
|