|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: Karena Pią Sty 29, 2016 20:39 |
Miot kontrolny Diabelski Rotta Taivas |
Autor |
Wiadomość |
nezu
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Śro Lis 28, 2012 14:42
|
|
|
Rośniemy, wybarwiamy się, broimy, kradniemy serca :3
|
|
|
|
|
pszczoła
uczulona na hipokryzję
|
Wysłany: Śro Lis 28, 2012 14:56
|
|
|
nezu, oddaj! |
_________________ Ze mną: Yankes of Anahata, Faun i Syrio Forel of Anahata, Irytek SR
Na zawsze w sercu: Carlos, Olli, Ozzy SR, Huragan of NL
|
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Śro Lis 28, 2012 15:16
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
pszczółka, to chyba nie będzie takie proste... |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
aneczka1-13
Dołączyła: 09 Maj 2010 Posty: 866 Skąd: P-ń(WLKP)/Żabice(Lubuskie)
|
Wysłany: Śro Lis 28, 2012 22:55
Zwierzątka: ;( |
|
|
Jej ale on się mocno wybarwił. Normalnie cuuudo z niego |
_________________ https://trafficmonsoon.com/?ref=aneczka1992
Zarabianie w necie chętnie odpowiem na pytania na pw |
|
|
|
|
nezu
|
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 00:24
|
|
|
Czemu musiałam odkopywać temat na drugiej stronie. Hę? Domki diablątek?
Belfi pozdrawia
|
|
|
|
|
szeol74 [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 00:35
|
|
|
Domki Diablątek się meldują. My fotki wstawimy jak TY je zrobisz
Beletha widzialas sama dzisiaj, miziałaś, możesz obiektywnie opisać |
|
|
|
|
Nakota
Światowy transporterek
|
|
|
|
|
Sabeena
|
Wysłany: Wto Lut 26, 2013 22:11
Zwierzątka: szczury,psy |
|
|
Beleth pozazdroscii braciom zdjęć i też się postanowił pokazac:)
[/b] |
_________________ Z nami: Alek, Amant SR, Celer Dameon RT, Daemonic Robert Frost, Jadernyj Reaktor od Adush, Beleth RT, EL RT |
|
|
|
|
Nakota
Światowy transporterek
|
Wysłany: Wto Lut 26, 2013 22:44
Zwierzątka: Dużo szczurów i kot |
|
|
Beleciątko Znowu dla niego przepadłam, rany boskie. On jest taką obłędną burmą, że och! Sabeena, dziękuję za zdjęcia! |
_________________ Kto walczy przegrywa czasem, kto nie walczy przegrywa zawsze.
Per aspera ad astra.
|
|
|
|
|
nezu
|
Wysłany: Sob Lut 01, 2014 20:19
|
|
|
Idziemy za ciosem.
Jest Fiodor, jest i Belfegor.
Obaj chłopcy są nierozłączni od początku. Fiodor od razu znalazł w Belfim przyjaciela, obrońcę i przewodnika, tak, jak kiedyś Eladel.
Belfi to szczur cudowny. Miziak, ale z charakterem. To on musi chcieć być na kolanach. Jak chce, można zrobić z nim dosłownie wszystko, jak nie chce, odwraca się tyłkiem i udaje, że nie istniejemy. Ma w sobie jakąś ludzką cząstkę, nie umiem tego nawet nazwać. W czasach nierównych rządów Ludwiczka, tuż przed jego zachorowaniem i pogryzieniem przez niego Eladelka, to był bufor. Ludwik go nie tykał, ten szczur potrafił doskonale wyczuć jego nastroje i chronił swoich przyjaciół, chronił całe stado.
Niestety, kiedy u Ludwiczka pojawił się guz tarczycy i hormony zaczęły zalewać mu głowę i ciało, nawet Belfi nie uchronił już Eladela przed gniewem Ludwiczka...
Widziałam jak bardzo to przeżył. Zarobił wtedy pierwszego i jedynego jak dotąd dziaba w życiu, od Ludwika. Zapewne próbował zasłonić sobą Eladela.
Fiodor to jego miłość. Po stracie Bezika i Eliego Belfi mocno podupadł na zdrowiu, bardziej psychicznym, niż fizycznym. Bezik był jego Bogiem i nie nadużywam tego określenia, a Eladel jak rodzony brat za którym skoczyłby w ogień, byle go ochronić. Fiodorek na szczęście odbił go od dna i rozruszał, mały podniósł się z deprechy i w oczach znowu widzę blask.
Niestety, równolegle zaczął także tyć. Jedzenie to jego miłość.
Kto mnie zna, wie, że nie przekarmiam szczurów, używam mieszanek przy których większość z moich zwierząt jest szczupła. Na standardy niektórych wręcz wychudzona (nie powiem czyich ), ale wolę te moje "wychudzone szczury", niż spaślaki ledwo podnoszące tyłki z podłogi. Sierść mają lśniącą i gęstą, brzuszki i narządy zdrowe. I to się dla mnie zawsze liczyło najbardziej.
Belfi niestety, tak jak lata temu moja Visienka, zaczął tyć. Teraz jego waga stanęła na 460 gramach (nie jest dużym samcem) i nie idzie ani w górę, ani w dół. Tyle osiągnęliśmy.
Mały jest regularnie badany. Dzięki temu wiemy, że narządy, o dziwo, nie są otłuszczone, że tkanka trzyma się "powierzchni" i omija otrzewną (czego nie można było powiedzieć o Visnicce), że serce bije zdrowo i równo (echo serca ma robione dość regularnie). Czysty od pasożytów, z lśniącym futerkiem.
Flap z tej dwójki. O dziwo, jak się wyciągnie, w ogóle nie widać po nim tej wagi.
Widać taki jego urok.
Teraz mój "diabełek" jest w fazie mniejszego wybarwienia. Mamy w domu bardzo ciepło, zwłaszcza w pokoju zwierząt (gady na stanie, wicie, rozumicie) i zbladł, ale nadal przedstawia się dość barwnie...
A to Belfi.
Pozdrawiamy żyjących braci i siostry
[ Dodano: Czw Paź 16, 2014 16:40 ]
2 października miot diabelski skończył magiczne dwa lata.
Drugie tyle co najmniej dla sióstr i braci Belfegora. |
|
|
|
|
Karena
SITH HAPPENS
|
|
|
|
|
nezu
|
Wysłany: Pią Paź 02, 2015 12:31
|
|
|
Dzięki Karena.
Belfegor Rotta Taivas. Mój Belfi. Belfiaczek. Belfisiątko. Mój ideał szczura.
TEN Szczur.
Trafił do mnie dzięki uprzejmości i zaufaniu hodowli, za co do dziś jestem jej wdzięczna i będę chyba do końca swoich dni. Mimo trudnego startu w życie (utrata mamy, kiedy był jeszcze oseskiem, sztuczne karmienie do momentu znalezienia mamki).
Każdy kto ma okazję go poznać, zakochuje się w nim na amen. Odmiana liżąco - iskająca. Ciekawski nawet teraz, choć zdecydowanie woli przesypiać dni. Człowiek nadal jest miłością jego życia. A on jest w panteonie szczególnych szczurków w moim.
A piszę ten post, ponieważ właśnie DZIŚ, w ten piękny, jesienny dzień, Belfiś kończy 3 lata swojego długiego życia.
Tak jest, 3 LATA!
I nieważne, że jest już kruchym staruszkiem, nieważne, że gwiżdże przez nos, że ma trzecią dziurkę od nosa po przebytym ropniu w pyszczku i przez to zdefasonowaną mordkę, że ze względu na martwicę kości i utratę jednego siekacza muszę mu przycinać ząbki (nauczyłam się to robić sama, a on mi ufać), że futerko już nie to, a uszka przyklapnięte. Że wzrok słabszy i snu wiele. Że słuch też szwankuje. Że muszę przycinać mu pazurki, czyścić uszka i czasem siusiaka. Dla mnie liczy się, że jest. To ogromny przywilej gościć go w domu.
Belfisiu, DZIĘKUJĘ CI za te wszystkie lata spędzone razem, za radości, ale i za smutki, które tylko związały nas razem jeszcze głębszą przyjaźnią i zaufaniem.
Nieważne, czy czekają nas jeszcze wspólne godziny, dni, tygodnie czy miesiące.
Życzę ci, żebyś spędził je szczęśliwy, zasnął bez cierpienia i pobiegł na tęczowe łąki szczęśliwy i bez żalu.
Kocham cię maleńki i postaram się, żeby starość była dla ciebie jak najłaskawsza.
Mam nadzieję, że któraś siostra lub/i brat Belfisia również świętuje teraz 3 urodziny...
|
|
|
|
|
Nakota
Światowy transporterek
|
Wysłany: Pią Paź 02, 2015 13:19
Zwierzątka: Dużo szczurów i kot |
|
|
Sto lat, Sto lat, niech żyje, żyje nam!
Belfisiu kochany, życzę Ci dzisiaj dużo, dużo zdrówka, woli walki i jeszcze masy wspaniałych mizianek i wspomnień z Twoją Dużą To co misiu, za chwilę będziemy świętować 3 lata i miesiąc? Wiem, że dasz radę, po prostu wiem, bo nic Cię do tej pory nie powstrzymało i nic nie powstrzyma, mały Diable
nezu, bardzo Ci dziękuję za wszelkie informacje o Belfim i opiekę nad nim! Przekaż mu moje najlepsze życzenia i koniecznie wycałuj go od babci! Zdjęcia kradnę, będę się chwalić wszystkim jakiego mam cudownego i dzielnego wnuka, czy to się ludziom podoba czy nie |
_________________ Kto walczy przegrywa czasem, kto nie walczy przegrywa zawsze.
Per aspera ad astra.
|
|
|
|
|
jokada
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: Pią Paź 02, 2015 13:30
|
|
|
Miałam okazję Belfisia poznac i chwilke sie nim opiekować
kochany misiak
zdróweczka i sto lat |
_________________ Skunksik / Robin <:3 )~
|
|
|
|
|
nimka
|
Wysłany: Sob Paź 03, 2015 10:22
Zwierzątka: Pies, 3 Koty + u rodziców: Kot i Pies |
|
|
Sto lat, Belfisiu! |
_________________ Nasz wątek: [KLIK] |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|