|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
[ZABRONIONE] Penstrep - penicylina i streptomycyna. |
Autor |
Wiadomość |
ntliee
czyli Natalia
|
Wysłany: Sob Lip 28, 2007 15:19
Zwierzątka: Elroy |
|
|
ja też ufam im i zarazem wam bardziej, tylko że u mnie w mieście są jeszcze 2 lecznice tylko, żeby jechać gdzieś dalej trzeba by czekać do poniedziałku..
teraz żadna inna nie odpowiada..
a ja w poniedziałek już mam samolot i po prostu nie moge z nim zostać i wszystkiego sama dopilnować
naprawdę jestem strasznie załamana
zadzwonię do oazy, tylko gdyby ktoś mi mogł podać numer..
edit/
numer juz znalazłam..
pani powiedziała że może się nic nie stać, ale że może się też kumulować w organiźmie i szczur może źle reagować..dam mu w takim razie lakcid i będę czekać |
_________________ w : Melvin, Cheddar, Spike, Bloo, Capi, Remus |
|
|
|
|
merch [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Lip 28, 2007 20:57
|
|
|
Powiem tak - o ile dobrze zrozumiałam to szczurek dostaje ten lek doustnie? tak sie składa ,ze zaden z tych leków nie wchłania sie z przewodu pokarmowego takze na szczęście nie za bardzo mógł zaszkodzić szczurkowi pomóc zreszta też nie mógł - co do weta - wet , który nie ma podstawowych wiadomości na temat leków - to zaden wet - trzeba go wpisać na liste niepolecanych i zakończyc temat... |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Lip 28, 2007 21:00
|
|
|
ntliee napisał/a: | dam mu w takim razie lakcid i będę czekać | ale czekać na co..? Sama mówiłaś, że w poniedziałek wyjeżdzasz... Kto i jak zajmie się szczurkiem potem? |
|
|
|
|
ntliee
czyli Natalia
|
Wysłany: Sob Lip 28, 2007 21:19
Zwierzątka: Elroy |
|
|
merch, tak doustnie, niby troche mniej ciężko oddycha, z tego co zaobserwowałam kupka jest troche bardziej miękka niż normalna
Viss, czekać co czy nic złego mu nie będzie, na razie czuje się ani lepiej ani gorzej..
jutro rano z samego rana ide do weterynarza innego, rozmawiałam z nim przez telefon i powiedział, że dzisiaj lepiej już go nie męczyć i podać właśnie lakcid osłonowo, dostaje też betaglukan i vibovit, dokarmiam nutridrinkiem
a szczurkami zajmą się rodzice, zapisałam na kartce co i jak dawać, na szczęście Melvin ma apetyt więc nie ma z tym problemów |
_________________ w : Melvin, Cheddar, Spike, Bloo, Capi, Remus |
|
|
|
|
Nisia
ofiara losu
|
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 09:45
Zwierzątka: ogony |
|
|
merch napisał/a: | tak sie składa ,ze zaden z tych leków nie wchłania sie z przewodu pokarmowego |
I na całe szczęście.
Na dziabie ktos kiedys pisał, że kropla penicyliny może szczurka nawet zabić. Więc nie bez powodu żaden ze znanych mi wetów leczących gryzonie podaje "z góry" enrofloksacynę (też o szerokim spektrum działania), a nie penicylinę. I ani na tym forum, ani na dziabie, ani na forach angielskich i amerykańskich nikt nigdy nie leczył szczurka penicyliną. Zawsze przede wszystkim Baytril.
ntliee napisał/a: | niby troche mniej ciężko oddycha |
To może być złudzenie. Czasem widzimy coś, co chcemy zobaczyc, a faktycznie tego nie ma.
ntliee napisał/a: | kupka jest troche bardziej miękka niż normalna |
Każdy antybiotyk podany doustnie zabija bakterie przewodu pokarmowego. Niezależnie od tego, jak się wchłania. Dlatego zawsze będą miękie kupki i zawsze trzeba dawać probiotyk (np. Lakcid). Jesli to się zaniedba, to może się rozwinąć np. zapalenie jelit. |
_________________ Wśród Aniołków: Henia, Fatka, Alif Matsura, Hela, Lola, Beba, Iskierka, Šamsi, Tomiś, Calypso, Tamarka, Morelka, Szpulka, Śliwka, Ahirka i Zdenka |
|
|
|
|
zasadzkas
|
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 12:27
Zwierzątka: dobermanka |
|
|
Nisia napisał/a: | Każdy antybiotyk podany doustnie zabija bakterie przewodu pokarmowego. Niezależnie od tego, jak się wchłania. Dlatego zawsze będą miękie kupki i zawsze trzeba dawać probiotyk (np. Lakcid). Jesli to się zaniedba, to może się rozwinąć np. zapalenie jelit. |
A można zastąpić jogurtami, jak u ludzi? |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 12:28
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
zasadzkas, można, ale powiedzmy, że w przypadku 'mocniejszych antybiotyków' lepiej podać lakcid. |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|