|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Rośliny szkodliwe, trujące, niebezpieczne |
Autor |
Wiadomość |
Karena
SITH HAPPENS
|
|
|
|
|
majlena
zawsze pozytywnie
|
Wysłany: Nie Kwi 08, 2012 20:14
Zwierzątka: obecnie w sferze marzeń |
|
|
orzechy laskowe nie są przecież trujące dla szczurów. moje mają świetne zajęcie przy dogryzaniu się przez skorupę do orzecha.
myślałam, że z włoskimi jest tak samo. co prawda moje już dawno nie dostały orzecha włoskiego (zapasy od dziadka się skończyły)
L. napisał/a: | Nie mówiąc o tym, że chociażby pestki z moreli oprócz tego teoretycznie szkodliwego składniku zawierają ogromne źródła witaminy B17, która jest zagranicą stosowana jako terapia antyrakowa (dla ludzi). |
tak, u mojej przyjaciółki w domu, jedzą jedną pestkę dziennie.
no to jak to jest? szczury nie powinny jeść orzechów włoskich?
dziwne mi się to wydaje... |
_________________ -> B.RAT: miniusie, kreciki, fragles oraz koralikowiec
WWW Ą-Trumpusia, WWW Ąqysia(Dywan), Sanders Flytrap Kärpäsloukku(Pułapka) oraz Dziedzic Morfeusza
Figa, Czarna Magia, Bzdurka, Lulu, Nutka, Choco, Bańka, Limonka, Rurka, Duszyczka, WWW Arbuzia i ...
a także bRATkowe gratki do szczurzej klatki <- tymczasowo nie szyję... proszę czekać na mój powrót do gry. |
|
|
|
|
Paulina87
|
Wysłany: Pią Maj 25, 2012 12:04
|
|
|
Mama wcisnęła mi do pokoju roślinę w doniczce z tego co wymyśliłam to chyba Dracena, póki co Tabasko przekopuje ziemię w niej (trochę ziemi próbowała zjeść więc muszę jej bacznie pilnować).
Na jednym forum czytałam, że jest to roślina trująca dla gryzonii a na drugim, że gryzoń musiałby zjeść całe drzewko żeby się zatruć.
Jak więc to wygląda?
|
_________________ Tabasko i Tequila [']
|
Ostatnio zmieniony przez Devona Czw Maj 23, 2013 13:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Pią Maj 25, 2012 13:17
Zwierzątka: brak |
|
|
Ja na wszelki wypadek swoją dracenę przestawiam na szafę podczas wybiegu. Też czytałam, że jest trująca i nie chcę sprawdzać, w jakich ilościach |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
ramydada
|
Wysłany: Czw Sie 23, 2012 09:12
Zwierzątka: 20 mniejszych i większych łapek |
|
|
Mam pytanie co do mięty polej- czy jest bardzo trująca dla szczurów? W jakiej ilości jest groźna? Moje szczurki właśnie dorwały się do paru listków, które przyniosłam z łąki. Boję się o nie bardzo.
W jaki sposób należy reagować, gdy szczur zdąży wciągnąć w brzuszek coś niepożądanego, trującego? Jest jakaś reakcja, która mu pomoże, czy wtedy można tylko czekać i obserwować? |
_________________ 06.01.2012-25.09.2012 Vito; 06.01.2012-11.11.2012 Jim
Fanes i Jaśmin ze mną |
|
|
|
|
Willow
zua kobieta ;p
|
Wysłany: Nie Wrz 30, 2012 21:42
Zwierzątka: ogoniaste stadko zagłady :D |
|
|
A mięta meksykańska?
Bo kupiłam takową i zasiałam sobie w doniczce i jest już duża i czasem jak odpadnie listek to kluchy są nim zainteresowane. |
_________________ Moje kluski:
Butterfly's Ginger, Kirara Shogun Rotta Taivas, Bebešina Quňka, Bebešina Toffifee, Anis Anemon Rotta Taivas, Daemonic William Blake, Fantastico Fungi Frico Rotta Taivas
Za TM [*] Butterfly's Fisk, Booker, Buffalo Rotta Taivas, Capricossa Rotta Taivas, Dżo, Chester, Tejla, Niva, Cleo, Pixi, Gingers, Misiu |
|
|
|
|
katasza
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 20:43
Zwierzątka: pies#szczur |
|
|
aaa, pomocy. szczury mi obazarly troche krzaczka miety a teraz widze ze nie moga jej jesc. zjadly lacznie chyba z 5 listkow, ale nie wiem czy kazdy po jednym czy jeden np. 4 a reszta podzielila sie jednym bo wyszlam na chwile z pokoju. |
_________________ "Zarozumia?o?ci? oraz bezczelno?ci? cz?owieka jest mówienie, ?e zwierz?ta s? nieme, tylko dlatego ?e s? nieme dla jego t?pej percepcji. " Mark Twain |
|
|
|
|
Devona
(astro)fizyczka
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 21:03
|
|
|
Zadzwoń do weta, jeśli zatrucie jest prawdopodobne (nie wiem, co to za roślina). |
_________________ za TM: W, S, J, DM1, K, M, P, DM2, S-a, N, L, B-o, Cz, Sh, OM3, G, A, R, Q, T, Po, Pe, C, B-a, E, Ś, B-k, MM |
|
|
|
|
Niamey
Zhongguo!
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 21:35
|
|
|
Devona napisał/a: | nie wiem, co to za roślina |
katasza napisał/a: | obazarly troche krzaczka miety |
|
_________________ moje szczuraki
Pino*Myszka*Diuna*Zefir*Śmietanka*Lotta*,Migotka*Mimbla*Ponyo*Kikimora*Archa*Bucca*Beren*Itka* |
|
|
|
|
Kasik
Firestarter
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 21:37
|
|
|
katasza, a nie masz przypadkiem mięty pieprzowej? Ona nie jest wymieniona. |
|
|
|
|
katasza
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 23:40
Zwierzątka: pies#szczur |
|
|
chyba pieprzowa, nie wiem, wywalilam karteczke. ale to taka zwykle z supermarketu, pachnie jak herbaty mietowe ;p |
_________________ "Zarozumia?o?ci? oraz bezczelno?ci? cz?owieka jest mówienie, ?e zwierz?ta s? nieme, tylko dlatego ?e s? nieme dla jego t?pej percepcji. " Mark Twain |
|
|
|
|
FaerielDeVille
RCPL
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 23:43
Zwierzątka: soon the adventure will begin... again |
|
|
Mentha piperita, mięta pieprzowa, właśnie z niej się robi napary jak boli brzuch, używana jako przyprawa a także ozdoba do różnych potraw (często też deserów). Nie powinna być szkodliwa, chociaż jak ktoś ma wrażliwy żołądek, to nie powinien pić naparów z mięty, bo mentol zawarty w jej liściach działa w większych ilościach drażniąco na żołądek. |
_________________ Rodent Club PL |
|
|
|
|
Devona
(astro)fizyczka
|
Wysłany: Pią Lis 09, 2012 00:42
|
|
|
Off-Topic: | Niamey, przez brak polskich znaków przeczytałam ten fragment zupełnie inaczej . |
|
_________________ za TM: W, S, J, DM1, K, M, P, DM2, S-a, N, L, B-o, Cz, Sh, OM3, G, A, R, Q, T, Po, Pe, C, B-a, E, Ś, B-k, MM |
|
|
|
|
Karena
SITH HAPPENS
|
|
|
|
|
majka01
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|