|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Bakalie - suszone, kandyzowane i inne - czy podawać? |
Autor |
Wiadomość |
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 07:03
|
|
|
Chemia jest wszędzie, nie obronisz się od tego. Tym bardziej jest w suszonych. Niestety.
A dawałaś im pestki arbuza? |
|
|
|
|
dodo
|
Wysłany: Pon Cze 20, 2011 11:51
|
|
|
nie dawałam .. spróbuje w sumie pestki to dobry pomysł ! |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Cze 20, 2011 13:21
|
|
|
Spróbuj, moje wolą pestki od samego arbuza. |
|
|
|
|
Martini
|
Wysłany: Sob Wrz 17, 2011 01:59
Zwierzątka: kicha z ogoniastymi zwierzątkami... |
|
|
Ja kupiłam banany w sklepie ze zdrową żywnością i ku mojemu wielkiemu zdumieniu okazało się, że są dwa rodzaje - słodzone i niesłodzone. Moje dziewczątka wcześniej były czasami częstowane ludzkim musli (dostałam resztki w szczurzej paczce od poprzednich opiekunów) i rzucały się na banany właśnie - te z musli były słodzone, bez cukru już nie powodowały takich spazmów radości. Zjedzą, bo to łakomczuchy, ale nie jest to już przysmak, którym dadzą się wyciągnąć zza szafy.
Uważajcie na ten cukier, jak będziecie kupować. A tak poza tym, suszone owoce i warzywa sprzedawane w sklepach ze zdrową żywnością nie są podsuszane siarką - ale trzeba sprawdzić, czy mają certyfikat na opakowaniu i informację o sposobie suszenia, zazwyczaj producent się chwali naturalnym suszeniem, a jeśli się chwali i ma certyfikat, to nie może niczego podsypać, bo w razie kontroli miałby poważne problemy (finansowe, hehe).
Chyba jednak mniej zachodu z przygotowaniem tego w domu, jak byłam mała, to w przedszkolu suszyliśmy kawałki jabłek na nitkach:) Nawet piekarnik nie był potrzebny. |
|
|
|
|
wojsza
|
Wysłany: Nie Wrz 18, 2011 19:00
|
|
|
A czy suszki nie spowodują jakiegoś zaparcia? Sie nie znam dlatego tak sie pytam |
_________________ Mea Culpa.
|
|
|
|
|
Cebula
|
Wysłany: Pon Paź 10, 2011 15:10
Zwierzątka: 3 ogonki, pies, 2 koty, hodowla ptaków egzotycznych |
|
|
Wojsza, raczej nie. Z tego co wiem, np. suszone śliwki są właśnie pomocne w walce z zaparciami. Nie wiem jak z innymi owocami, ale szczerze wątpię żeby mogły w ten sposób zaszkodzić. |
|
|
|
|
Kasik
Firestarter
|
Wysłany: Pon Paź 10, 2011 17:25
|
|
|
Morelki też przeczyszczają. No i generalnie suszki mają dużo cukru. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|