|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Nootropil |
Autor |
Wiadomość |
Nisia
ofiara losu
|
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 16:49 Nootropil
Zwierzątka: ogony |
|
|
To lek działający na połączenia nerwowe w mózgu.
Działa dwojako. Usprawnia przyswajanie leków w zapaleniu mózgu oraz usprawnia myślenie u starszych szczurków.
Dawkowanie jest chyba "spod dużego palca". Fatka (aktualnie 650 g) ma dostawac do 1 ml dziennie. |
_________________ Wśród Aniołków: Henia, Fatka, Alif Matsura, Hela, Lola, Beba, Iskierka, Šamsi, Tomiś, Calypso, Tamarka, Morelka, Szpulka, Śliwka, Ahirka i Zdenka |
|
|
|
|
Azi
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 18:53
Zwierzątka: Impuls ZR, Impet ZR, Kakashi ZR, Snoopy, Wypłosz i czterolatek |
|
|
Dawkowania niestety nie pamietam zupełnie, ale Asfa dostawała Nootropil przy zapaleniu mózgu. Pamietam tylko, że musiałam rozcierać tabletke, mieszać z wodą, trzymać w strzykawce i lodwóce i podawać. |
_________________ W : Gandalf, Bilbo, Frodka, Asfa, Dzika, Yavanna, Fniszka RT, Nessa, Fea RT, Moria, Bajaderka HF, Dafne z TM, Baletka z TM, Finka JR, Sasanka RT, Itsu SR, Ruda, Nastka, Irytacja SR, Luthien Tinuviel AB, Hipokryzja HF, Inazuma SR, Athame HF, Kagura HF, Muffinka HF |
Ostatnio zmieniony przez Pon Mar 12, 2007 20:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 20:19
|
|
|
Guciak też dostawała kroplę Nootropilu dziennie wraz z lekami jakie dostała na zapalenie mózgu, za pierwszym i drugim razem. |
|
|
|
|
marhef
Idiot.
|
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 23:19
|
|
|
Ja mojej Tuśce podawałam 0,25 ml 2 razy dziennie w postaci roztworu doustnego 200 mg/ml czyli o stężeniu 20% (waga szczura: 200 - 250 gram)
Leczone było (prawdopodobnie) zapalenie mózgu. |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 16:47
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
Up! |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
marhef
Idiot.
|
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 16:48
|
|
|
Próbował może ktoś podawać Nootropil w formie iniekcji?
Zastanawiam się nad tym, bo podawanie dopyszczne przysparza mi coraz więcej problemów |
|
|
|
|
Nisia
ofiara losu
|
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 16:58
Zwierzątka: ogony |
|
|
marhef, jesli znajdzesz Nootropil w formie iniekcyjnej, to czemu by nie. Mam nadzieje, ze nie zamierzasz syropu wstrzykiwac pod skore... |
_________________ Wśród Aniołków: Henia, Fatka, Alif Matsura, Hela, Lola, Beba, Iskierka, Šamsi, Tomiś, Calypso, Tamarka, Morelka, Szpulka, Śliwka, Ahirka i Zdenka |
|
|
|
|
marhef
Idiot.
|
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 17:16
|
|
|
Nisia napisał/a: | Mam nadzieje, ze nie zamierzasz syropu wstrzykiwac pod skore... |
No bez przesady...
Nootropil jest w formie iniekcyjnej - choćby tutaj.
Zuzie podaję do 1 ml syropu 20%, czyli wychodzi około 200 mg substancji czynnej dziennie. Iniekcyjnie wyszłoby też 1 ml, więc to chyba nie wchodzi w grę - za duża ilość, wyglądałoby to bardziej jak kroplówka niż jak zastrzyk. Niestety, wszystkie roztwory do iniekcji mają to samo stężenie, więc iniekcje raczej odpadają. |
|
|
|
|
Phina
|
Wysłany: Sob Kwi 30, 2011 12:37
Zwierzątka: szczekające x2, kot przybłęda i wielka szczurza pustka |
|
|
Podbijam w bardzo ważnej sprawie. Potrzebuję natychmiastowej pomocy, gdyż już dziś muszę podać Nootropil mojej Budzi. Mam kapsułki 400mg. Budzia waży 250g. Lek został mi zapisany na moją prośbę, gdyż czytałam na forum, że wielu szczurom pomaga. Wetka nie miała jak sprawdzić dawkowania, powiedziała, że jeśli osoby mające doświadczenie wiedzą jak dawkować, to mam właśnie ich zapytać. Zwracam się więc do Was z ogromną prośbą o pomoc. Potrzebuję informacji, ile mg dziennie ma dostawać. |
_________________ Moje Promyczki
W nowym domku: Sofia
Na zawsze w : Ula, Mini, Albinka, Budzia i Iriska [*] |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Sob Kwi 30, 2011 13:18
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
Phina, 1/10 tabletki. |
|
|
|
|
Phina
|
Wysłany: Sob Kwi 30, 2011 13:31
Zwierzątka: szczekające x2, kot przybłęda i wielka szczurza pustka |
|
|
Pyl, wielkie dzięki ! Raz dziennie, tak? |
_________________ Moje Promyczki
W nowym domku: Sofia
Na zawsze w : Ula, Mini, Albinka, Budzia i Iriska [*] |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Sob Kwi 30, 2011 13:44
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
Raz dziennie. A dzięki to należy kierować do zaprzyjaźnionego weta, który zechciał popracować nieco w wolny weekend |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2012 15:46
Zwierzątka: brak |
|
|
U nas Benia dostała z przepisu lekarza odpowiednik Nootropilu - Lucetam. W aptece sprzedano mi jeszcze inny odpowiednik, Memotropil Dawkowanie to 1/8 kapsułki 400mg na szczura ważącego 350 g. Pani wet polecała, żebym podawała go wszystkim swoim starszym szczurom profilaktycznie, na poprawę funkcjonowania układu nerwowego. Mówiła, że sama też podaje go swojemu starszemu psu. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
Bezsenna
|
Wysłany: Czw Sie 23, 2012 22:29
Zwierzątka: Szczurasy: Stefan; Psiak Ori |
|
|
Off-Topic: | Jeśli memotropil działa na szczury tak jak na ludzi, to faktycznie warto go podawać |
|
_________________ Za Tęczą: Fibi (10.2010-12.07.2012), Okruszek (01.2011-20.08.2012) , Lara (09.2010-23.08.2012); Zuzu (01.2012-12.08.2013); Bąbel, (02.2012-12.2013)
-----------------------------------------------
...jeszcze chce mi się wędrować, lecz już czasem bolą nogi... |
|
|
|
|
Kasia_89
|
Wysłany: Czw Sie 23, 2012 22:38
Zwierzątka: Bez szczurełków, został pieseł... |
|
|
smeg napisał/a: | Mówiła, że sama też podaje go swojemu starszemu psu. |
O, to może mojemu by się poprawiło?
Drogi ten lek? |
_________________ Kimiś moje słonko [*] Ramenek mój Skarb [*], Sake [*]... the end. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|