|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Leki na serce |
Autor |
Wiadomość |
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Czw Lut 21, 2008 19:24 Leki na serce
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
Ponieważ zauważyłam, że na forum mamy dużo "sercowych" szczurków, może tu będziemy pisać o lekach na serduszko.
Azja dostaje Fortekor 5 (substancja czynna: chlorowodorek benazeprilu). Lek bierze już kilka miesięcy, świetnie ustabilizował jej stan. Dawkowanie w jej przypadku to 1/6 tabletki raz dziennie. Lek bez problemu daje się "przemycić" w czymkolwiek - jogurt, serek, ewentualnie gerber. |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
Nisia
ofiara losu
|
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 10:01
Zwierzątka: ogony |
|
|
Enalapril, działanie podobne do Fortekoru. Dawkowanie jak dla psa, ale od 1/20 do 1/30 tabletki.
Enalapril jest podobno bezpieczny dla szczura, w razie podejrzeń można podawać przez 3 dni i zaleznie od efektu kontynuować lub zaprzestać terapii.
Isoptin kropelki na nadciśnienie. Nie znam dokładnego dawkowania, wet przygotowywał roztwór. |
_________________ Wśród Aniołków: Henia, Fatka, Alif Matsura, Hela, Lola, Beba, Iskierka, Šamsi, Tomiś, Calypso, Tamarka, Morelka, Szpulka, Śliwka, Ahirka i Zdenka |
|
|
|
|
xxx
|
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 12:41
|
|
|
Enarenal-u dwoch szczurkow starszych brak poprawy,u mlodego szczurka z przerostem lewej komory widac poprawe,ale...czasem ma napady takiego jakby kaszlu:(co moze byc lepsze niz Enarenal dla niego???cos co konkretnei dziala w przypadku przyrostu lewej komory???
Starsza szczurka dostawala tez Captopril(przyniosl okresowa poprawe)zamieniony na Vetmedin,ten obnizyl jej cisnienie,uspokoila sie tak jakby... |
|
|
|
|
PALATINA
[']
|
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 14:34
Zwierzątka: pies, 2 koty, 2 knurki morskie... i rybeczki :) |
|
|
Dziewczyny, a czy podając dawki możecie powiedzieć o jakich tabletkach mowa (ilość mg substancji czynnej), bo są różne? Domyslam się, że o najmniejszych możliwych, ale to tak, żeby nie było niejasności. Jak ktoś będzie szukał info., żeby np. nie dał 1/20 tabletki 10mg (bo akurat miał w domu), kiedy jest tu mowa (w domyśle) o tabl. 5mg
Dawka enalaprilu (Enarenal, Enap itd.) to O,5mg/kg masy ciała (tak ogólnie rzecz biorąc - niezależnie od preparatu). |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 14:42
|
|
PALATINA, słuszna uwaga. Napiszę potem z domu, popatrzę na pudełku. |
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 10:33
|
|
Spojrzałam - ilość substancji czynnej w "moim" Fortekorze to 5 mg. |
|
|
|
|
Nisia
ofiara losu
|
Wysłany: Czw Lip 10, 2008 09:13
Zwierzątka: ogony |
|
|
Co do dawkowania Enalaprilu. 1/20 tabletki 5 mg 2 razy dziennie. |
_________________ Wśród Aniołków: Henia, Fatka, Alif Matsura, Hela, Lola, Beba, Iskierka, Šamsi, Tomiś, Calypso, Tamarka, Morelka, Szpulka, Śliwka, Ahirka i Zdenka |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 08:46
|
|
Alia od wczoraj z fortekorem dostaje to w dawce 1/10 kapsułki raz dziennie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pimobendan
Niestety zapomniałam zapytać o ilość substancji czynnej ale zapytam przy najbliższej okazji. |
|
|
|
|
baradwys
Catch Me If You Can
Zaproszone osoby: 4
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 11:21
|
|
|
Abajowi podawałam Furosemid. Z tego co doczytałam to 1mg (dostałam receptę i pani w aptece przygotowała mi odpowiednie dawki)
Mieliśmy jeszcze jakiś inny lek ale nie umiem się go doszukać |
_________________ Informacja od MT: Osoba korzystała z cudzego loginu i hasła (bez zgody tej osoby), by czytać forum. Za kradzież konta otrzymała ban stały. AD |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 11:25
|
|
Shy_Lady, Furosemid nie jest lekiem nasercowym |
|
|
|
|
baradwys
Catch Me If You Can
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 11:27
|
|
|
Layla, ale myśmy go dostawali właśnie na serce... |
_________________ Informacja od MT: Osoba korzystała z cudzego loginu i hasła (bez zgody tej osoby), by czytać forum. Za kradzież konta otrzymała ban stały. AD |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 11:29
|
|
Shy_Lady, bo problemy z sercem często łączą się z rozedmą/obrzękiem płuc, a furosemid "ściąga" wodę |
|
|
|
|
baradwys
Catch Me If You Can
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 11:35
|
|
|
ooo ten drugi lek to Vetmedin (nie wiem czy dobrze napisałam)
podawaliśmy go w dawkach 1/8 kapsułki 2x dziennie dopyszcznie w niewielkiej ilości wody |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 11:38
|
|
Shy_Lady, no, Vetmedin to pimobendan, czyli to co wklejałam Furosemid był w Waszym przypadku stosowany pewnie na obrzęk/rozedmę. |
|
|
|
|
Pacyfka
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Śro Sie 25, 2010 11:26
Zwierzątka: Brownie |
|
|
Porto dostaje Vetmedin 1/4 kapsułki raz dziennie. Czy macie jakiś sposób na podawanie tego leku? Na siłę mu wciskam do pyszczka strzykawką (po dobroci nie ma szans), mieszałam nawet z samym miodem, ale i tak jest bardzo kwaśny i Porto chyba więcej wypluwa niż połyka |
_________________ Moje potworki
W serduchu moje aniołki: Tanisek, Denzelek, Ibiś, Aspiś, Daimonek, Portosik, Bluesik, Rokoko, Postrzałek, Lukierek [']
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|