|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Owoce i warzywa - czy mogę dać? |
Autor |
Wiadomość |
L.
wtulony kropek.
Zaproszone osoby: 21
|
Wysłany: Nie Sty 21, 2007 14:10 Owoce i warzywa - czy mogę dać?
|
|
|
Jeśli masz wątpliwości, czy możesz swoim szczurom podać jakiś owoc lub warzywo, zapytaj w tym wątku, a forumowicze postarają się odpowiedzieć.
Pamiętaj także, że część owoców lub warzyw można podawać tylko w niewielkich ilościach, jako smakołyki. Inne można podawać często lub nawet codziennie.
Warzywa są dla szczurów bardziej wskazane od owoców, gdyż większość owoców zawiera dużo cukrów, a cytrusy są zupełnie niepolecane dla samców szczurów.
AD
----------------------------------
Hmm..
Nie wiem skąd mamut wytrzasnął winogrona? Ale są.
No i ja zasadą co do rączki to do buzi - od razu pomyslałam o szczurzycy.
Czy można szczurom dawać winogrona ?! ;> |
Ostatnio zmieniony przez AngelsDream Pon Lis 19, 2012 11:45, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie Sty 21, 2007 14:14
|
|
|
Ja zawsze dawalam, tylko pestki wydlubywalam |
|
|
|
|
gijane
pani Rolnik :)
|
Wysłany: Nie Sty 21, 2007 14:31
|
|
|
a czemu wydlubywalas pestki? zdaje sie ze w pestkach jest jakis zdrowy olej ( robi sie przeciez oliwe z pestek winogron) wiec raczej nie sa szkodliwe?? |
|
|
nezu
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Nie Sty 21, 2007 14:52
|
|
|
Nie ma sensu wydlubywac pestek, zdrowe sa.
Winogrona to jedne z lepszych owocow, smakuja szczurom strasznie i mozna podawac je zarowno w formie suszonej (rodzynki) jak i swiezej, jako smakolyk i mila odmiane. |
|
|
|
|
Maniak
...:::Marzena:::...
Dołączyła: 19 Lis 2006 Posty: 558 Skąd: Z pierwszej stolicy ;)
|
Wysłany: Nie Sty 21, 2007 14:55
Zwierzątka: szczury, brat |
|
|
O też sądzę że nie zaszkodzą, moje szczurzyce bardzoooo lubią rodzynki, a skoro rodzynki im nie szkodą, to świeże winogrona im też chyba nie zaszkodzą one zajmą się świeżymi, a ja tymi przerobiionymi ale z procentami |
_________________ whatever you do,. do it well. |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie Sty 21, 2007 15:00
|
|
|
Wydlubywalam, bo wiem ze nie moga jesc pestek z wisni czy czeresni, nie wiedzialam jak to jest z winogronem wiec wolalam nie ryzykowac
Ale dobbrze wiedziec ze mozna |
|
|
|
|
L.
wtulony kropek.
Zaproszone osoby: 21
|
Wysłany: Nie Sty 21, 2007 15:01
|
|
|
A to supcio |
|
|
Izabela
zwierzomaniaczka
|
Wysłany: Pon Sty 22, 2007 19:04
Zwierzątka: ogonki, smok |
|
|
Tylko trzeba pamiętać o ich dokładnym umyciu przed podaniem, bo to owoce uchodzące za jedne z najbardziej pryskanych, niestety. Rodzynki też lepiej wcześniej sparzyć. |
_________________ u nas legwan Bazyli ; 2 ogonki z Merchowego Pola (Aayla i Ylesia) oraz Paja, Tea, Milka, Ashna, Dela, Nita, Navi, Ktosio, Misia, Gabi, (Celia i Chanel) of Anahata
TM:Gucia, Fela, Mela, Jaga, Vani, Buba (Erato of Zirrael), Blusia (Kiara Rat's Troop), Bonita, Kiva (Electra of Zirrael), Tola, Tanita of Zirrael, Kola, Estelka Merchowe Pole, Klarysa, Elwirka MP, Edgar MP, Rolfik Rattery Rattonia, Jadzia MP, Enya MP, Klemens, Jula MP, Geminia MP, Pela Baltic Rats, Gotika MP, Felisia MP, Karina, Irenka MP, Inka MP, Pola MP, Petra MP, Żytnie Ziarko of Smeagolie, Selonia MP, Zubejda of Smeagolie, Korina, Stefek [*][*] [*] |
|
|
|
|
Devona
(astro)fizyczka
|
Wysłany: Pią Sie 28, 2009 18:51
|
|
|
Czy można dawać szczurom nać marchwi? |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Sie 28, 2009 19:22
|
|
|
Pewnie, jeśli jest z własnego ogródka. |
|
|
|
|
Devona
(astro)fizyczka
|
Wysłany: Pią Sie 28, 2009 20:30
|
|
|
Viss, właśnie jest, a dokładniej była . Zwiędła, zanim zebrałam się na to, żeby zapytać . Następnym razem dostaną cały bukiet . Może ktoś dopisze w nawiasie, że nać też można podawać? |
|
|
|
|
PozioxD
|
Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 13:51
|
|
|
Kapusta pekińska napewno nie zaszkodzi? Moja ogonka bardzo ją lubi ale nie jestem pewien czy jej nie zaszkodzi. |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 13:58
|
|
|
Kapusta pekińska jest wzdymająca, więc należy bardzo ograniczyć jej podawanie. |
_________________ Z nami: Jojo i Princeska; Duszek, Amidala i Zosia; Api i Kava
na dt: suczka Sarabi www.facebook.com/EkipaDuszka |
|
|
|
|
wampcream
|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 12:44 kokosy-tak czy nie?
Zwierzątka: Marshallina i Saschka :* |
|
|
Ostatnio w moim jadłospisie pojawił się kokos. Zastanawiam się czy są jakieś przeciwwskazania. Zaszkodzi czy nie zaszkodzi ogonkom?
[ Komentarz dodany przez: LunacyFringe: Pon Wrz 28, 2009 14:06 ]
Scaliłam z istniejącym tematem. Nie ma sensu zakładać nowego dla każdego owocu czy warzywa. |
|
|
|
|
falka
['] ['] ['] [']
|
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 06:23
Zwierzątka: kotka Puma |
|
|
wampcream, nie zaszkodzi |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|