|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Konary i gałęzie |
Autor |
Wiadomość |
helen.ch
|
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 15:02 Konary i gałęzie
Zwierzątka: ...... |
|
|
Z jakich drzew maja pochodzic konary, które mogą wylądować w szczurzym mieszkanku? Tylko z owocowych, czy tez jakies inne wchodzą w grę? Co zupełnie nie powinno sie tam znaleźć? Planuję wciąz zakup woliery, bedzie wysoka, więc każdy element ułatwiajacy wykorzystanie całej przestrzeni jest potrzebny.
Podpięte z postu Viss, który znajduje się poniżej i zebrane z innych postów:
ODPOWIEDNIE:
wierzba
brzoza
drzewa owocowe, szczególnie jabłoń, grusza
dąb
klon
lipa
NIEODPOWIEDNIE:
pestkowe owocówki (śliwki, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie) odradzamy, z powodu lepkiej żywicy i olejków eterycznych zbliżonych do tych w gałęziach drzew iglastych
wszelkie iglaki
Wszelkie uwagi i dopiski mile widziane. |
Ostatnio zmieniony przez limomanka Czw Maj 15, 2014 10:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
marhef
Idiot.
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 15:18
|
|
|
Ja słyszałam, że mogą być także gałęzie z orzechowca, proszę mnie poprawić jeśli się mylę |
|
|
|
|
Syameze
Dołączyła: 12 Gru 2006 Posty: 143 Skąd: 1800 km od was, moze wiecej
|
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 15:42
Zwierzątka: szczury,balijka,europejski pan kot, york |
|
|
a ja ze z wierzby, moje chlopaki taki konar bardz dawno temu mialy i nic im nie bylo,
ale w razie czego nie bic |
_________________ Frost Yourself and your rats
Chocolate dumbo, Black blaze dumbo fuzz, Cinnamon berkie blaze, Russian blue dumbo[*] (08.08.07), Black eyed seal point siamese, Black silvered, Dark pearl capped dumbo, Black capped spotted dumbo |
|
|
|
|
Elbereth
|
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 17:12
Zwierzątka: szczury, psy, patyczaki |
|
|
Na pewno nie mogą być z drzew iglastych. Z wierzby na pewno mogą być (kiedyś karmiłam tym królika ), z jabłoni, klon chyba też (w końcu sok klonowy jest jadalny, to drewno pewnie też nieszkodliwe). |
_________________ Moje ogoniaste słoneczka:
Dziewczyny: Kora, Bella, Nela
Chłopaki: Ferdinand, Kit, Nevis
Po Drugiej Stronie Tęczy: Nora, Vani, Franz |
|
|
|
|
Azi
|
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 18:33
Zwierzątka: Impuls ZR, Impet ZR, Kakashi ZR, Snoopy, Wypłosz i czterolatek |
|
|
Nie powinno się dawać gałęzi pestkowców (śliwy, wiśnie, czereśnie). Ekspertką nie jestem i nie wyjaśnię dlaczego, ale dla dociekliwych polecam google, osobiście pamietam, że chodziło o sok/żywicę tych drzew, która jest szkodliwa. |
_________________ W : Gandalf, Bilbo, Frodka, Asfa, Dzika, Yavanna, Fniszka RT, Nessa, Fea RT, Moria, Bajaderka HF, Dafne z TM, Baletka z TM, Finka JR, Sasanka RT, Itsu SR, Ruda, Nastka, Irytacja SR, Luthien Tinuviel AB, Hipokryzja HF, Inazuma SR, Athame HF, Kagura HF, Muffinka HF |
|
|
|
|
Kagero
wyobraźnia kury.
|
Wysłany: Nie Gru 31, 2006 22:29
Zwierzątka: wszystkie za TM. |
|
|
a ja mam gałąź ze śliwy właśnie..O_o - na szczęście używają gałęzi do przemieszczania się jedynie - nie ma obgryzania, chociaż gałęzie są już dość długo. ja osobiście słyszałam/czytałam, że najlepsze do klatki byłyby gałęzie jabłoni. |
_________________ I'm sick and I'm twisted, I'm broken - you can't fix it.
reality is truly scaring me
I'm gonna eat your brains and gain your knowledge! |
|
|
|
|
Naciol
twój koszmar senny
|
Wysłany: Pon Sty 01, 2007 14:42
Zwierzątka: trzy czterołapy |
|
|
Ja mam jabłoni, dosyć dużą, i problem w tym że za duża o 10 cm, a nie chce mi się przycinać. No cóż - trza się wziąć do roboty... -.-
Udało mi się wziąć od sąsiada, który drzewo ścinał Albo przycinał...
Nieważne |
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Sty 01, 2007 15:14
|
|
|
Oto co znalazłam po dokładniejszych poszukiwaniach:
DOBRE:
wierzba,
brzoza,
drzewa owocowe, szczególnie jabłoń
dąb
klon
ZŁE:
gałązki wiśni się nie nadają, wiśniowe drewno jest bardzo żywiczne i mocno aromatyczne, wiśnie mają takie fenole jak iglaki
pestkowe owocówki (śliwki czy czereśnie ) raczej odradzam, z powodu lepkiej żywicy
wszelkie iglaki |
Ostatnio zmieniony przez Viss Wto Maj 08, 2007 08:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
helen.ch
|
Wysłany: Pon Sty 01, 2007 15:48
Zwierzątka: ...... |
|
|
Matylda napisał/a: | Ja mam galaz ze sliwy, nie wiedzialam ze nie moze byc. | , może juz te fenole wywietrzały... nie gryzą bo pewnie jak i moje nie lubią, moje wcale nie chcą gałęzi obgryzać, nakupiłam gałązek jabłoni i nic... nie chcą
... a do hoteliku zapraszam oczywiście .. oby tylko powstał.. |
|
|
|
|
wanna
|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 11:44
Zwierzątka: Gupik Niesmiertelny |
|
|
Moje szczury miały kiedyś suchą gałąź z brzozy... ładnie wyglądała w klatce bez kory też... |
|
|
|
|
Niuniak
|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 13:48
Zwierzątka: Szczuraki : Manfred, Leon, Kasieńka, Kuba =) |
|
|
a ja dałam kawałek choinki...już co prawda usunieta po sprzątaniu:P i mają jeszcze jakąś korę...ale nie mam pojęcia z jakiego drzewa...ale to już od ponad pół roku |
|
|
Kagero
wyobraźnia kury.
|
Wysłany: Śro Sty 03, 2007 05:45
Zwierzątka: wszystkie za TM. |
|
|
helen.ch napisał/a: | moje wcale nie chcą gałęzi obgryzać, nakupiłam gałązek jabłoni i nic... nie chcą |
moje też nie ruszają.. ani gałęzi, które mają w klatce ani gałązek, które im kupiłam specjalnie do obgryzania.. może szczury już tak mają? czy tylko nasze? |
_________________ I'm sick and I'm twisted, I'm broken - you can't fix it.
reality is truly scaring me
I'm gonna eat your brains and gain your knowledge! |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Śro Sty 03, 2007 14:38
|
|
|
Niuniak choinki?? Zapewne sosna, a ona jest jedna z drzew iglastych ktore wydzielaja bardzo duzo olejkow eterycznych. Jak dla mnie to to byl duzy blad. |
|
|
|
|
Elbereth
|
Wysłany: Śro Sty 03, 2007 17:49
Zwierzątka: szczury, psy, patyczaki |
|
|
Matylda napisał/a: | Zapewne sosna |
Chyba raczej świerk. Zresztą nie ważne co to jest, w każdym razie iglaste, a one wszystkie są niezdrowe dla szczurów.
Off-Topic: | Kagero napisał/a: | moje też nie ruszają.. ani gałęzi, które mają w klatce ani gałązek, które im kupiłam specjalnie do obgryzania.. może szczury już tak mają? czy tylko nasze? |
Po prostu wrodzona szczurza złośliwość . Meble, kable, książki, ubrania, roślin doniczkowe - TAK, specjalnie kupione gałązki - NIE . |
|
_________________ Moje ogoniaste słoneczka:
Dziewczyny: Kora, Bella, Nela
Chłopaki: Ferdinand, Kit, Nevis
Po Drugiej Stronie Tęczy: Nora, Vani, Franz |
|
|
|
|
marla [Usunięty]
|
Wysłany: Śro Sty 03, 2007 17:49
|
|
|
jeśli chodzi o jabłoń, to moje nie ruszały a potem ją tak troszeczke ponacinałam i zalałam gorącą wodą. wtedy zaczęła ładnie pachnieć i a powotwory przejawiły nią zainteresowanie:p |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|