Gryzienie plastikowych elementow - jak przeciwdzialac ? |
Autor |
Wiadomość |
Noe
|
Wysłany: Nie Paź 25, 2015 20:06 Gryzienie plastikowych elementow - jak przeciwdzialac ?
|
|
|
MOje 2 nowe maluchy zaczynaja obgryzac plastikowe elementy klatki i w klatce. Czy macie jakies sprawdzone sposoby, zeby je oduczyc lub zniechecic do tego? czy moze czyms nieszkodliwym i nie smakujacym szczurasom te elementy psikac czy smarowc ? Poradzcie bo zaraz mi sie cala klatka posypie |
|
|
|
|
mmarcioszka
|
Wysłany: Nie Paź 25, 2015 23:50
Zwierzątka: królinka i szczury |
|
|
Noe, polecam usuwanie zjedzinych elementów wyposażenia i cierpliwe kupowanie nowych, innej opcji raczej nie ma. |
|
|
|
oxxy
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2015 07:42
Zwierzątka: koty sztuk dwie |
|
|
Noe, kuwetę jedynie możesz zabezpieczyć aluminiowymi listwami. A co do reszty - u nas zmniejszyło się gryzienie akcesoriów klatkowych jak wydłużyłem czas wybiegu do 4-5 godzin dziennie. Im dłużej biegały po pokoju - tym bardziej zmęczone były i nie miały ochotę na gryzienie. |
_________________ "Stajesz się odpowiedzialny na zawsze za to, co oswoiłeś." |
|
|
|
|
Noe
|
Wysłany: Czw Lis 05, 2015 08:08
|
|
|
zastanawialam sie czy by tych elementow , ktore tak z upodobaniem podgryzaja nie wysmarowac czyms co by im nie smakowalo, ale i nie szkodzilo. Macie moze jakies pomysly co by to moglo byc ? |
|
|
|
|
oxxy
|
Wysłany: Czw Lis 05, 2015 10:52
Zwierzątka: koty sztuk dwie |
|
|
Noe, wątpię żebyś znalazł coś, co im nie będzie smakować skoro jedzą plastik... |
_________________ "Stajesz się odpowiedzialny na zawsze za to, co oswoiłeś." |
|
|
|
|
Nira
|
Wysłany: Wto Lut 28, 2017 20:44
Zwierzątka: Eris, Nike, Mojra i Eros :P |
|
|
Kurcze, mam ten sam problem. Moje potwory materiałów, tektury/drewna nie gryzą ale jak zobaczą plastikowy koszyk to im odwala i dopóki nie obrócą go w drobny mak nic innego ich nie interesuje.
Już mi tak zniszczyły 4 koszyki.
Co dziwne domek-doniczka też jest (chyba) z plastiku a jego nie ruszają... |
|
|
|
|
ema0505
|
Wysłany: Pią Mar 10, 2017 02:42
Zwierzątka: 5 szczurzych panów i pies Collie nie border |
|
|
Nira, może na jakiś czas zabierz wszystkie plastikowe elementy z klatki? Może zapomną |
_________________ Ze mną: Borys, Bobby Singer, Cookie spod Husarskich Skrzydeł, Gambit of Zirrael, Zen Rotta Taivas, Zick Rotta Taivas, Dave Incredible Rats <3
Za TM: Nodi vel Zdzichu, Scooby vel Pindol, Hienek, Arnold, Harry, Mortimier Pierwszy, Majki, Jessie, Tutek, Czarny
Nasz temat: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=15302
Zapraszam
|
|
|
|
|
Nira
|
Wysłany: Sob Mar 11, 2017 22:45
Zwierzątka: Eris, Nike, Mojra i Eros :P |
|
|
ema0505, gdy zabrałam im plastikowe elementy to wzięły się za wszystko co z drewna ... No ręce opadają |
|
|
|
|
Senthe
|
Wysłany: Pon Mar 13, 2017 08:59
|
|
|
Drewno wydaje mi się znacznie przyjemniejsze do gryzienia niż plastik, może jak plastiki wrócą, to się już będą ich brzydziły? ; )
A tak serio, nie da się oduczyć szczurów gryzienia, jak sobie cośupatrzą... Moje zżerają wszystko co z polaru, ale na szczęście plastików raczej nie. Tym niemniej domki mają zawieszone w formie strzępów (poddałam się z naprawianiem, skoro tak lubią strzępy to niech sobie w tym śpią). |
|
|
|
|
|