|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Czy to szczur? |
Autor |
Wiadomość |
gosc
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2016 01:01 Czy to szczur?
|
|
|
Hej,
Znalazłam dziś na ulicy gryzonia, ale nie wiem czy to mysz polna, czy szczur ? oglądałam rożne zdjęcia w necie, ale nie potrafię rozróżnić
Gryzoń siedział na jezdni i nie chciał się ruszyć, jak próbowałam go przegonić w krzaki, podejrzewam, że może być chory, skoro nie uciekał.
Będę wdzięczna za pomoc.
Rozszerzenie 'jpg' usunięte z forum przez admina, dlatego załącznik nie będzie pokazany. |
Rozszerzenie 'jpg' usunięte z forum przez admina, dlatego załącznik nie będzie pokazany. |
|
|
|
|
|
Senthe
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2016 01:19
|
|
|
W żadnym wypadku nie jest to szczur. Ani nie mysz polna, która ma czarną pręgę na grzbiecie. Wygląda na myszarkę/mysz zielną: https://www.wikiwand.com/pl/Myszarka_zielna
Dzikie zwierzęta czasem zastygają w bezruchu, kiedy się je próbuje odstraszyć. To jest dorosła dzika mysz i nie powinna być zabierana ze swojego naturalnego środowiska do domu. Można ją profilaktycznie zanieść do weterynarza, ale potem należy wypuścić w miejscu, gdzie została znaleziona. |
|
|
|
|
gosc
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2016 02:05
|
|
|
Ok, dzięki za info, wzięłam ją, bo myślałam, że jest chora, bo siedziała taka skulona, i jak podeszłam, to najpierw próbowałam ją nogą delikatnie 'skierować' w stronę krzaków, żeby zeszła z jezdni.
Widzę że ma na futerku jakieś ''żyjątka" |
|
|
|
|
Cegriiz
Avaria
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2016 12:36
Zwierzątka: Kupa szczura i cztery myszy |
|
|
To myszarka leśna, zwana kiedyś myszą wielkooką leśną |
_________________ Moje ogony
|
|
|
|
|
Bmiroslaw
|
Wysłany: Śro Wrz 28, 2016 12:33
|
|
|
zgadza się to myszarka ale czy w takim przypadku można ją wypuścić gdzieś bezpiecznie na wolność? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|