|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: Albireo Pon Lis 27, 2017 14:52 |
Podrik Hamstery - hodowla chomików syryjskich |
Autor |
Wiadomość |
Podrik Hamstery
hodowla - Čkk 00116
|
Wysłany: Wto Maj 17, 2016 19:16 Podrik Hamstery - hodowla chomików syryjskich
Zwierzątka: hodowla chomików syryjskich |
|
|
Hodowla Podrik Hamstery została założona jesienią 2013 roku i jest zarejestrowana w Czeskim Klubie Chomika (Český křeččí klub). Moje cele hodowlane kształtowały się przez długi czas, głownie poprzez opiekę nad chomikami i kontakty z hodowcami gatunku za granicą. Pragnę hodować przede wszystkim chomiki zdrowe i o doskonałym charakterze, poszukując również zagubionego 'genu długowieczności'. Zamierzam odwoływać się do wzorca chomika dużego, o budowie krępej i zwartej, z dobrze zbudowaną szeroką głową - by poprzez eksterier zauroczyć przyszłych właścicieli moich pluszaczków. Szczególnym upodobaniem darzę mutacje yellow i dark grey. Kolejnym ważnym celem hodowli jest przekazywanie właścicielom chomików wiedzy na temat rozważnego wprowadzania małych przyjaciół do naszego domu jak również właściwej opieki nad chomikami - tak by nie tylko chomiczki z hodowli, ale i te adoptowane mogły wieść szczęśliwe życie u boku swoich 'Dużych'
Wszystkie chomiczki mieszkające u nas są kochanymi domownikami i członkami rodziny; w miarę możliwości pozostają u nas również na emeryturze hodowlanej. Zwierzątka codziennie korzystają z wybiegów, troszczymy się o nie i otaczamy miłością - są domowymi pupilami
Dbam o swoje zwierzątka i nie jest mi obojętne jak będzie wyglądać ich życie po opuszczeniu mojej hodowli - dlatego od osób pragnących przyjąć pod swój dach chomika ode mnie, mam trochę wymagań. Moje maluszki nie są przekazywane osobom przypadkowym - wybieram im jak najlepsze domki.
Chomiczki w hodowli karmione są pożywieniem najwyższej jakości (karma podstawowa Mixerama, dodatki JR Farm, TIVO, Lili Farm, świeże warzywa, owoce i białko zwierzęce) oraz mają zapewnioną stałą opiekę weterynaryjną. Przechowuję dokumentacje medyczną i hodowlaną naszych chomików. W razie choroby naszych zwierząt przeprowadzana jest diagnostyka medyczna - wykonujemy niezbędne badania, które pomagają zdiagnozować i wyleczyć chorobę; zlecam także badania histopatologiczne podejrzanych zmian, a po śmierci zwierząt proszę lekarza o sekcję zwłok.
A my tymczasem w Podrik Hamstery oczekujemy miotu F
Połączenie pary odbyło się w nocy 5/6.05.2016; narodzin spodziewamy się 21-22 maja
Leijonas SUGAR PUMPKIN, lilac tts umbrous longhaired (import Niemcy)
Leijonas FORBES, dark grey longhaired (import Niemcy)
Planowany miot w niespotykanych nigdzie indziej w naszym kraju odcieniach szarości - spodziewamy się ujrzeć umaszczenia dark grey, smoke pearl i być może lilac. Pojawią się wzory szylkretowe i umbrouse. Wszystkie chomiczki będą długowłose i będą nosić gen cinnamon. Sugar i Forbes to chomiki bardzo dobrze zbudowane, o przepięknych krótkich i szerokich czaszkach. Budowa ciała mocna i zwarta, oczy duże, uszy szeroko osadzone. Obydwoje są rodzicami zachwycających potomków.
Współczynniki genetyczne dla miotu F:
IC (współczynnik inbreedu): 2,34% dla 5 pokoleń.
AVK (współczynnik utraty przodków): 90,32% dla 5 pokoleń
Przewidywane odmiany:
dark grey, smoke pearl, lilac
znaczenia - trotoiseshell i umbrous
włos długi
Szczegóły: http://podrikhamstery.weebly.com/miot-f.html |
_________________ Hodowla rodowodowych chomików syryjskich Podrik Hamstery, Český křeččí klub nr 00116.
www.podrikhamstery.weebly.com
|
|
|
|
|
Podrik Hamstery
hodowla - Čkk 00116
|
Wysłany: Pią Maj 20, 2016 10:39
|
|
+25g (204g) - dzień do rozwiązania
Pani jest w bardzo dobrym humorze, ciężko ją odwieść od pomysłu wchodzenia na ręce przy każdej zmianie misek |
_________________ Hodowla rodowodowych chomików syryjskich Podrik Hamstery, Český křeččí klub nr 00116.
|
|
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Pią Maj 20, 2016 11:34
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Piękna baryłeczka |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
|
Podrik Hamstery
hodowla - Čkk 00116
|
Wysłany: Nie Maj 22, 2016 00:01
|
|
BOCIAN WYLĄDOWAŁ!
Jeszcze nie widziałam, ale słyszę ich głosy "Bzykacze"
Miot F zameldował swoje przybycie na ten świat tuż przed północą! ♥
Miot F
|
|
|
|
|
|
jokada
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: Pon Maj 23, 2016 10:45
|
|
|
o matulu... a mi sie zdawało że chomików sie mniej rodzi w miotach niż szczurów |
_________________ Skunksik / Robin <:3 )~
|
|
|
|
|
Podrik Hamstery
hodowla - Čkk 00116
|
Wysłany: Pon Maj 23, 2016 10:51
|
|
widziałam mioty od 1 do 23 |
|
|
|
|
|
jokada
|
Wysłany: Pon Maj 23, 2016 11:51
|
|
|
23
Jak o fotografująca szczurze maluchy - chętnie pozaglądam tu poobserwować jak sie chomicze maluchy rozwijają |
_________________ Skunksik / Robin <:3 )~
|
|
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Pon Maj 23, 2016 12:09
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Na tym etapie to jak szczurki wyglądają, tylko bardziej pomarszczone i takie długie kikutu pępowiny mają |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
|
Podrik Hamstery
hodowla - Čkk 00116
|
|
|
|
|
Podrik Hamstery
hodowla - Čkk 00116
|
Wysłany: Śro Maj 25, 2016 22:23
|
|
Dzień 4
Gamonie kotłują się niesamowicie i śpią jeden na drugim Część zakopana pod sianem i tylko łapy albo nosy wystają
|
|
|
|
|
|
Podrik Hamstery
hodowla - Čkk 00116
|
Wysłany: Czw Maj 26, 2016 10:00
|
|
Wszystkiego najnajnajlepszego kochany Arbuziku!
Zdrówka, pyszności i jak najwięcej czasu z nami!!
|
|
|
|
|
|
jokada
|
|
|
|
|
Podrik Hamstery
hodowla - Čkk 00116
|
Wysłany: Pią Maj 27, 2016 15:10
|
|
Dzień 6
Sugar jest fantastyczą mamą! Widać jak bardzo nabrała doświadczenia od poprzedniego razu
Bardzo się troszczy, prawie wcale ich nie opuszcza, a maluchy są czyściutkie i mają suche gniazdko Kochana!! |
|
|
|
|
|
Podrik Hamstery
hodowla - Čkk 00116
|
|
|
|
|
jokada
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|