|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Ile i co szczur powinien jeść? - temat ogólny |
Autor |
Wiadomość |
mihoshi1989
|
Wysłany: Nie Maj 17, 2015 14:03
Zwierzątka: 2 szczury, 1 pies |
|
|
O, a ja go szukałam Przepraszam...
Szczurówka- już wiem, że Nestor to syf. Szczury też wiedzą...
Nimka- dziękuję za podpowiedź w sprawie karmy. Teraz trzeba się w którąś zaopatrzyć. A co do własnej mieszanki to na chwilę obecną przy dwóch szczurach raczej nie będę robić |
|
|
|
|
Karena
SITH HAPPENS
|
|
|
|
|
Nicponiowie
|
Wysłany: Nie Maj 15, 2016 18:25
Zwierzątka: 2x Staffordshire bull terrier 2x ogonki 3x pajaki |
|
|
Kochani moje szczurki "sepia" jak podaje obiad kolacje czy sniadanie to zlatuje sie cala ferajna psy to norma ale ciurki jak spia tak w momencie postawienia jedzenia na stole wstaja patrza sie tymi swoimi slepkami wachaja przypuszczam ze jak bym im otworzyla klatke to by mi do talerza wlazly matko strasznie mnie zadziwiaja naprawde jestem totalnie zakochana
[ Komentarz dodany przez: limomanka: Czw Paź 06, 2016 11:48 ]
Scaliłam post z tematu zbiorczego. |
|
|
|
|
Senthe
|
Wysłany: Pon Sie 01, 2016 13:32
|
|
|
Kupiłam szczurom masę granulatu Versele Laga Rat Complete, to chyba dobry moment, by spytać - jak zważyć karmę bez wagi? Dzienna porcja na szczura to podobno 15-20g, ale ile to jest? Pół garści? Dno szklanki? Łyżka stołowa? Szukam jakiejś innej możliwości niż podzielenie 2kg na 100 porcji : D
(Gdyby ktoś, kto ma tę karmę i wagę, mógł mi powiedzieć, ile to jest na pojedyncze chrupki, to już w ogóle byłoby doskonale : D)
[ Komentarz dodany przez: limomanka: Czw Paź 06, 2016 11:50 ]
Scaliłam dyskusję z tematu zbiorczego. |
|
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Pon Sie 01, 2016 13:52
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Senthe, nie mam, ale też nie bardzo bym dowierzała takiemu mierzeniu.
Kluczowe jest, czy będziesz im dawać tylko tę karmę czy mieszać z jakąś ziarnową. Przy mieszaniu poleciłabym sprawdzić po prostu, ile zjadają w ciągu około 20 godzin i tyle bym im dawała (i monitorowała wagę, zwłaszcza tych dorosłych - no ale bez wagi to trochę trudne ).
Przy podawaniu tylko granulatu może być trudniej, bo szczury często zjadają go dość szybko i w całości (lepiej karmić wtedy 2 razy dziennie co najmniej).
W każdym razie liczę, że ktoś na Twoje pytanie odpowie |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
|
nienazwana
|
Wysłany: Pon Sie 01, 2016 13:52
Zwierzątka: Borys, Łatek, Skuter i pies Maja |
|
|
Masz zamiar chrupki liczyć? .
Ja Ci podam prostszy sposób: płaska łyżka zazwyczaj waży 15 g, płaska łyżeczka od herbaty 5 g. Nie ma potrzeby aż tak dokładnego ważenia karmy, naprawdę. |
|
|
|
|
Senthe
|
Wysłany: Pon Sie 01, 2016 14:26
|
|
|
Daję sam granulat (plus warzywa oczywiście), właśnie dlatego, że nie mam cierpliwości do walających się niezjedzonych ziaren. Z Rat Nature musiałam wywalać chyba 1/3 zawartości, bo jaśniepanowie kręcili noskami, granulat znika cały bez gadania.
Czyli krótko mówiąc - około jednej dużej łyżki na szczura. Spoko. Chcę właśnie mierzyć dość dokładnie, bo Merlinowi jest potrzebne odchudzenie i generalnie większa dyscyplina żywieniowa. |
|
|
|
|
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Pon Sie 01, 2016 18:26
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
Senthe napisał/a: | Chcę właśnie mierzyć dość dokładnie, bo Merlinowi jest potrzebne odchudzenie i generalnie większa dyscyplina żywieniowa. |
W takim wypadku właśnie warto uzbroić się w cierpliwość, jeśli chodzi o niezjedzone resztki. Dokładać dopiero, jak znikną.
Dobry temat do przejrzenia to ten. |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Pon Sie 01, 2016 21:47
|
|
Senthe, ja również uważam, że na samym granulacie trudniej trzymać szczurzą wagę. Stado samców udało mi się bezboleśnie w przeszłości odchudzić dopiero jak przeszłam na własną mieszankę (chociaż trudno się w to bawić przy 3 szczurach). Przestałam mieć poczucie, że są non stop głodni, a schudli. Ale zmieniłam też wtedy sposób karmienia. Dostawali wieczorem po wybiegu (a wcześniej przed, bo żebrali, a później biegać się nie chciało), rano warzywa, ale resztki karmy jeszcze były do dojadania. |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
|
Senthe
|
Wysłany: Wto Sie 02, 2016 15:12
|
|
|
Well, tak czy siak w tej chwili mam dużo granulatu, więc skoro już znam mniej więcej dawkowanie, spróbuję na spokojnie pomęczyć Merlina. ; ) Dzięki. |
|
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Wto Sie 02, 2016 23:34
|
|
Powodzenia (Merlinie )! |
|
|
|
|
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Śro Sie 03, 2016 09:39
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
Senthe napisał/a: | spróbuję na spokojnie pomęczyć Merlina |
To już zakrawa o sadyzm
Męcz, męcz i daj znać, jak efekty. |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|