|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: falka Nie Cze 22, 2008 20:46 |
Intensywny zapach samców i/lub szczurzych kup oraz moczu |
Autor |
Wiadomość |
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Śro Lip 08, 2015 08:32
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
Skarpetka, w drewno natomiast mocz strasznie wsiąka. Można próbować je impregnować, ale z moich doświadczeń wynika, że bardzo szybko i tak trzeba je wyrzucić. Moim zdaniem lepsze jest wyposażenie tekstylno-plastikowe. |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
Skarpetka
100% bawełny
|
Wysłany: Śro Lip 08, 2015 10:37
Zwierzątka: Dorito, Vin, Nacho, Trufel |
|
|
No właśnie tego się obawiałam u myszatych, ale ich drewniane rzeczy (malowane pokostem) w ogóle mi nie śmierdzą, a to samce. Fakt też, że one chyba jakoś specjalnie nie leją strumieniami na dachy domków (raczej oznaczają przy przechodzeniu), za to półeczki u szczurów pewnie bardziej służą za toaletę, bo zwierzaki więcej na nich przebywają. W takim wypadku faktycznie lepsze coś, co łatwo przetrzeć.
limomanka, zresztą Ty chyba miałaś w którymś momencie oba gatunki? Jeśli dobrze kojarzę?
A te kratki nad kuwetami w niektórych klatkach nie śmierdzą jakoś strasznie po osikaniu? Metal + mocz to chyba jedna z mniej ciekawych kombinacji? |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Śro Lip 08, 2015 10:53
Zwierzątka: brak |
|
|
Miałam jakiś czas temu samca myszy i wg mnie w porównaniu do szczurów mysi mocz jest bardziej lepki. I bardziej śmierdzący |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
jokada
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: Śro Lip 08, 2015 14:38
|
|
|
Jesli metal jest malowany - to nie jest tragicznie
gorzej jesli kiepski ocynk |
_________________ Skunksik / Robin <:3 )~
|
|
|
|
|
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Czw Lip 09, 2015 00:06
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
Skarpetka napisał/a: | za to półeczki u szczurów pewnie bardziej służą za toaletę, bo zwierzaki więcej na nich przebywają. W takim wypadku faktycznie lepsze coś, co łatwo przetrzeć.
|
Można szczury przyuczyć do kuwety (choć zdarzają się niereformowalne osobniki ).
Skarpetka napisał/a: | limomanka, zresztą Ty chyba miałaś w którymś momencie oba gatunki? Jeśli dobrze kojarzę? |
Owszem. Pan Mysz był jeden, mieszkał w Dunie i był dla nas całkowicie bezwonny. Z racji zabudowanej klatki sprzątałam u niego często, żeby nie kisił się w oparach moczu - w związku z tym nie wiem z własnego doświadczenia jak "pachnie" mysi mocz. Co innego w większym stadzie myszek. Pewnie sporo też tu ma do rzeczy odpowiednia ściółka.
Myślę, że sporo też zależy od ilości zwierząt w stadzie - czy to szczurów, czy myszy. Przy 8 ogonach musiałam sprzątać dość często, choć wszystkie były kuwetujące. Przy 2 zapach był już praktycznie niewyczuwalny przy normalnej częstotliwości mycia i prania akcesoriów + prętów klatki. Za wyjątkiem ciepłych dni wystarczało to robić co tydzień, czasem półtora. U Mysza ogarniałam klatkę ok. 2 razy w tygodniu. |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
cane
|
Wysłany: Pią Lip 10, 2015 22:44
|
|
|
A ja wam powiem tak - stado myszy niekoniecznie równa się stadu szczurów... Jakby nie patrzeć - szczury mają dużo większą MOC PRZEROBOWĄ .
Z doświadczenia, miałam 2 stadka - jedno myszy [3 szt.] i jedno szczurów [3 szt.]. Myszy miałam za dzieciaka, w akwarium [chyba 60 l, jeśli dobrze pamiętam]. Dziewczyny miały sprzątane co tydzień, ale nie były w stanie mi tego zasikać w całości...
Za to SZCZURY... Też dziewczyny, ale w klatce [35 x 70 x 70, jeśli dobrze pamiętam]. Z trocinami pożegnałam się trwale już przy 1 szczurku - nie dawały rady [myszy, te 20-25 lat temu były na trocinach]. Przy całej 3 był perlit i sprzątanie min. raz w tygodniu... jeśli czemuś siedziały więcej w klatce to sprzątałam nawet 2 razy w tygodniu - inaczej śmierdziało. |
|
|
|
|
junoa
|
Wysłany: Czw Lip 23, 2015 16:45
Zwierzątka: pies |
|
|
Kurcze teraz sie zastanawiam czy to nie dziwne,ale mam szczurki od ok tygodnia i półki plastikowe i na zadnych półkach mi nie sikają. Czy jeszcze nie dojrzały do tego? Mozliwe ze mi w ogóle sikac nie będą? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|